Emma heeft groeipijn

Emma klaagt vaak over zere benen. Als kleuter al, maar nu nog steeds. Meestal na een stuk lopen of ’s nachts in bed. Soms is het zo erg dat ze paracetamol krijgt. Zou het groeipijn zijn of iets anders? Uiteraard zijn we op zoek gegaan naar de oorzaak van de zere benen. Emma loopt een beetje naar binnen met haar voeten en knieën. Misschien heeft het daarmee te maken? In deze blog lees je meer over haar zere benen en wat we er tegen doen.

Wat is groeipijn?

Groeipijn kan op verschillende plekken ontstaan. Bijvoorbeeld pijn aan de rug, ribben, benen, knieholtes, enkels of voeten. Groeipijn komt vaak voor bij kinderen in een groeispurt. Bij groeipijn groeien de botten sneller dan de spieren. Het bot wordt langer, maar de spier heeft tijd nodig om in de lengte mee te kunnen groeien. Daardoor komt spanning te staan op de aanhechting van de spieren en pezen. En dat doet zeer. Het is gelukkig niet schadelijk maar kan wel erg vervelend zijn. Bijvoorbeeld omdat je er slapeloze nachten van hebt of omdat het lopen zeer doet.

Oorzaken van groeipijn

Groeipijn kan verschillende oorzaken hebben. Naast de snellere groei van de botten dan de groei van de spieren zoals hierboven beschreven, zijn er nog andere oorzaken.

Een oorzaak kan zijn een verkeerde lichaamsverhouding. Denk bijvoorbeeld aan O of X benen, of aan problemen met de voeten, rug of een beenlengte verschil. Een andere mogelijke oorzaak van groeipijn is hypermobiliteit. Bij hypermobiliteit zijn de gewrichtsbanden en pezen te soepel. Daardoor krijgen de gewrichten onvoldoende ondersteuning en worden te beweeglijk. Spieren raken vaak ook veel sneller overbelast, omdat ze harder moet werken met als gevolg (spier)pijn. Een andere mogelijk oorzaak kan een toename van het groeihormoon zijn. Hierdoor groeien de botten harder dan de spieren met als gevolg groeipijn. Dit gebeurt meestal wanneer je spieren rust houden, dus vaak ’s nachts. En dat is niet alleen zo bij jonge kinderen maar ook bij kinderen in de puberteit. Natuurlijk kan erfelijkheid ook een rol spelen. Wanneer (een van) de ouders een verkeerde lichaamshouding hebben, hypermobiel zijn of lang zijn, bestaat de kans dat kinderen dit ook zijn en ook de bijbehorende groeipijn ervaren. Ook kunnen vermoeide of overbelaste spieren een oorzaak van groeipijn zijn. Als je spieren vermoeid of overbelast zijn, voelen ze vaak pijnlijk of licht ontstoken aan. En juist dan kun je (extra) last hebben van groeipijn.

Oorzaak van groeipijn bij Emma

Doorverwijzing naar de podotherapeut

Emma heeft vaak pijn in haar benen en dan met name haar onderbenen, zowel de kuit als het scheenbeen. Als baby zijn foto’s en een echo gemaakt van Emma’s heupen. Maar daar was niks mis mee. Emma liep altijd al met haar voeten en benen iets naar binnen. Het consultatiebureau vond het niet erg genoeg en stelde dat ze er wel overheen zou groeien. Wij waren het daar niet mee eens en zijn daarom een keer met Emma naar de huisarts geweest hiervoor. De huisarts verwees ons door naar de podotherapeut.

podotherapeut blogsbyingrid

Emma is vanaf haar zesde jaar onder behandeling bij de podotherapeut. Ze heeft steunzolen gekregen. Het was duidelijk te zien dat ze met haar voeten naar binnen loopt en daar meer steun nodig heeft. Elk halfjaar worden haar voeten gecontroleerd en gemeten en wordt beoordeeld of haar steunzolen nog voldoen. Door de steunzolen loopt ze beter en ook minder naar binnen met haar benen.

Doorverwijzing naar de kinderfysiotherapeut

kinderfysiotherapeut - blogsbyingrid

Omdat Emma toch nog vaak zere benen had, zijn we door de podotherapeut doorverwezen naar de kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut constateerde dat Emma hypermobiel is. Nu is het niet zo dat ze haar duim tegen haar onderarm kan leggen, maar ze is wel heel soepel in haar benen en enkels. Hierdoor moet haar lichaam steeds corrigeren en dat kost heel veel energie en kracht. De kinderfysiotherapeut gaf ook aan dat wanneer wij 1 km lopen dat voor Emma als 5 km voelt omdat ze zo veel moet corrigeren.

De kinderfysiotherapeut heeft Emma oefeningen voor thuis meegegeven, want vooral het trainen van de spieren kan de klachten verminderen. Dus veel trainen en oefenen. En bijvoorbeeld skeeleren is een goede oefening voor haar. Ook adviseerde ze magnesium pillen in huis te halen. Magnesium zorgt ervoor dat spieren en bloedvaten kunnen ontspannen. Een tekort hieraan zorgt dus voor sneller en meer last van stijve, pijnlijke spieren en spierkrampen. En uiteraard mag ze paracetamol als ze echt veel pijn heeft.

Erfelijkheid

Zelf heb ben ik ook erg soepel in bijvoorbeeld mijn enkels. Ik ga heel makkelijk door mijn enkel. Dat doet dan geen pijn, maar is wel vervelend. Ook heb ik steunzolen omdat ik net als Emma naar binnen loop. Wat dat betreft, zal bij Emma ook erfelijkheid een rol spelen.

Is groeipijn schadelijk?

Zoals eerder gezegd is groeipijn niet schadelijk maar vooral pijnlijk en vervelend. Met Emma gaat het op dit moment best goed. Wel houden we er rekening mee dat ze niet zo lang en ver kan lopen. De avondvierdaagse is geen goed idee bijvoorbeeld. Af en toe heeft ze nog wel last, maar dan vooral nadat we een eind gelopen hebben of ze veel heeft buiten gespeeld. Goede schoenen met voldoende steun zijn voor haar extra belangrijk. En het gebruik van de steunzolen uiteraard. Nu de zomer er aan komt, wordt dat weer wat lastiger. In slippers kun je bijvoorbeeld geen steunzolen dragen, maar gelukkig in sneakers wel. Dus dan maar afwisselen.

Heeft jouw kind wel eens last van groeipijn?

6 gedachten over “Emma heeft groeipijn

  1. Jeetje wat sneu! Ik heb er (nog) niet zo veel verstand van, maar je kunt erover heen groeien toch? Heel veel beterschap voor Emma in ieder geval! ❤️

  2. Ah, heel erg vervelend. Ook zeker op zo’n jonge leeftijd. Als puber was ik regelmatig ’s nachts wakker met kramp. Dat heeft daar ook mee te maken. Hopelijk heeft ze er in de toekomst minder last van.

  3. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Steunzolen voor je kindBlogsbyingrid

Geef een reactie