Kinderverjaardag? Feestdagen? De vier cadeautjes regel!

cadeausIk had er voorgaande jaren als eens van gehoord en nu kwam ik de regel op social media weer tegen. De vier cadeautjes regel. Heeft jouw kind ook zoveel speelgoed en kleine prullaria? En kan jouw kind ook zo moeilijk afscheid nemen van speelgoed? Dan wordt de hoeveelheid speelgoed in huis waarschijnlijk enorm. En elke verjaardag en met de feestdagen in december komt daar meestal weer veel bij. En waarschijnlijk kijkt je kind naar de helft nooit om en zit er een heleboel troep en prullaria tussen. De oplossing? De vier cadeautjes regel.

Wat houdt de vier cadeautjes regel in?

Zowel voor verjaardagen als voor de feestdagen kun je de vier cadeautjes regel prima toepassen. De vier cadeautjes regel komt uit Amerika. Je geeft vier cadeautjes:

 • Something they want – Iets dat ze graag willen
 • Something they need – Iets dat ze nodig hebben
 • Something to wear – Iets dat ze kunnen dragen
 • Something to read – Iets om te lezen
  vier cadeautjes regel

Something they want – Iets dat ze graag willen

blogsbyyingrid glitterslijmIeder kind heeft natuurlijk een verlanglijstje. En daar staan soms dingen op die ze heel graag willen hebben, maar waar jij misschien niet zo blij mee bent. Bij ons bijvoorbeeld het zoveelste potje slijm of de zoveelste knuffel voor Emma. Maar toch. Ze zijn maar een keer per jaar jarig en het is maar een keer december. Je kind zal superblij zijn als hij iets krijgt wat hij heel graag wilt. Ook al vind jij het helemaal niks.

Something they need – Iets dat ze nodig hebben

voordehapKoop daarnaast ook iets voor je kind dat ze nodig hebben. Denk daarbij vooral aan praktische dingen. Zo is de broodtrommel van Emma laatst kapot gegaan. En beide dames willen graag kniebeschermers voor de volleybal. Een verjaardag om de feestdagen zijn een perfect moment om je kind dit cadeau te doen.

Something to wear – Iets dat ze kunnen dragen

20191122_1506452644559975545706913.jpgKoop ook iets voor je kind dat ze kunnen dragen zoals kleding en schoenen. Vorig jaar ben ik op Annes verjaardag met haar gaan shoppen en hebben we leuke nieuwe outfits uitgezocht samen. Maar denk ook aan leuke ondergoed setjes. Bij onze meiden zijn de topjes met boxers van de Hema favoriet in leuke printjes en kleuren. Maar ook een lekkere warme pyjama of een setje van een sjaal, handschoenen en muts voor de winter zijn leuk. Kleding en schoenen hebben ze toch nodig.

Something to read – Iets om te lezen

top bobEn als laatste koop je iets wat je kind kan lezen. Bijvoorbeeld een leuk boek of tijdschrift.  Dit is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel educatief. Want lezen is super belangrijk en plezier in lezen misschien nog wel belangrijker. Dus verras ze met een leuk boek. Kijk voor leuke boeken en tijdschriften voor kinderen eens onder mijn categorie Kinderboeken en tijdschriften. Daar zie je regelmatig nieuwe kinderboeken en -tijdschriften voorbij komen.

De voordelen van de vier cadeautjes regel

Waarom zou je de vier cadeautjes regel toepassen? Omdat het makkelijk is natuurlijk. Maar hieronder nog even de voordelen op een rijtje:

 • Kinderen leren dat cadeautjes er keuzes gemaakt moeten worden. Geld groeit niet aan bomen.  Cadeautjes ook niet.
 • Het toepassen van de vier cadeautjes regel helpt je om je aan je budget te houden en je uitgaven te beperken.
 • Als je kinderen deze regel eenmaal kennen, weten ze wat ze kunnen verwachten. het helpt ze waarschijnlijk ook met hun verlanglijstje maken. Dan kunnen ze zelf al bepaalde keuzes maken, want wat wil ik nou echt graag hebben? Dat geeft rust voor jou en voor je kinderen!

Lees ook: Wat kost een kind tot zijn 18e?

En visite dan?

spaarvarkenMet betrekking tot visite kun je verschillende dingen doen. Je kunt helemaal niks doen. Je kunt je visite vertellen over de vier cadeautjes regel en ervoor zorgen dat je kind uit iedere categorie een cadeautje krijgt en verder zo weinig mogelijk. Je kunt de visite vragen of ze samen een cadeau kunnen kopen of geld kunnen geven zodat je kind kan sparen. Zo kun je ook duurdere, mooiere cadeaus aanschaffen.

Hoe doen wij het?

Ik zal eerlijk toegeven dat wij de vier cadeautjes regel niet helemaal toepassen. dat wil zeggen dat ik voor een verjaardag vier cadeautjes best veel vind, maar voor de feestdagen weer niet. Wel vind ik het goed om uit te gaan van deze categorieën. En stiekem deden we dat al een beetje. Want kleding of een boek is iets wat we wel vaker gaven met een verjaardag of de feestdagen. Ik denk dat iedereen zelf iets van de vier cadeautjes regel kan toepassen en leren. Het helpt in ieder geval bij het bewuster shoppen.

Wat vind jij van de vier cadeautjes regel? Zou jij deze regel toepassen? En hoe doe je het nu?

Lees ook: Een budget voor cadeaus voor pakjesavond?

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

7 gedachten over “Kinderverjaardag? Feestdagen? De vier cadeautjes regel!

 1. Eigenlijk pas ik die regel altijd al toe tijdens de feestdagen. Alleen krijgen ze 2 dingen die ze echt graag willen hebben ipv 1 ding

 2. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Wat geef je een kind voor zijn verjaardag?Blogsbyingrid

 3. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Een budget voor cadeaus voor pakjesavond?Blogsbyingrid

 4. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Sinterklaas inspiratieBlogsbyingrid

Geef een reactie