Tot welke leeftijd gaat een kind naar de BSO?

knutselen

Onze meiden gingen drie dagen per week naar de kinderopvang. Vanaf het moment dat ze naar school gingen, gaan ze 2 middagen per week naar de BSO. De andere middagen ben ik thuis. Ik schreef al eens over Je kind alleen thuis laten: vanaf welke leeftijd doe je dat?. Maar nu Anne wat ouder wordt, komt ook steeds vaker de vraag bij me op: “tot welke leeftijd gaat een kind naar de BSO?” Of anders gesteld: Vanaf welke leeftijd gaat een kind niet meer naar de BSO? En er blijken meer moeders met deze vraag te zitten.

Laten we voorop stellen dat we absoluut niet mogen klagen. De school is in de wijk waar we wonen en op loopafstand. In hetzelfde gebouw zitten de kinderopvang en BSO, maar bijvoorbeeld ook de sporthal. Alles lekker bij elkaar en dichtbij huis. Onze meiden hebben het dan ook prima naar hun zin.

De groepen bij de BSO zijn zo veel mogelijk ingedeeld naar leeftijd. Zo zit Emma (7 jaar) in een andere groep en in een ander lokaal dan Anne (8 jaar) en doen ze andere dingen. Maar in de groep van Anne merk je dat er niet meer zo veel kinderen ouder zijn dan Anne en het worden er steeds minder. Maar hoe kan dat? En hoe gaan we het dan doen?

Oorzaak geen oudere kinderen op de BSO

Is er dan een oorzaak waarom kinderen vanaf een jaar of tien niet meer naar de BSO willen (gaan)? Nu lijkt het soms ook een vicieuze cirkel. Omdat er weinig oudere kinderen zijn, willen andere kinderen ook niet (meer). Misschien ligt het aan het aanbod van de BSO? Zouden ze meer activiteiten kunnen doen gericht op oudere kinderen? We hebben in ons dorp ook een sport BSO, die volgens mij vooral in trek is bij jongens en misschien ook nog wel bij de iets oudere jongens.

youth-2436343_1920.jpg

Ik denk dat wanneer je een leuk aanbod hebt voor de oudere kinderen, de kinderen het ook leuk vinden op de BSO en er langer plezier zullen hebben. En dan denk ik aan bijvoorbeeld sport, techniek, koken, etc. Maar ik begrijp ook dat je daar de faciliteiten voor moet hebben en dat deze activiteiten wellicht wat meer begeleiding nodig hebben en dus meer geld kosten. En aan de kant van de ouders is het natuurlijk ook zo, dat BSO je maandelijks een flink bedrag kost. Wanneer je dat niet meer als onkosten hebt, omdat je kind gewoon (alleen) thuis is, scheelt dat wel. Er zijn dus meerdere oorzaken denk ik en geld speelt daarin een belangrijke rol.

Vanaf welke leeftijd stoppen met BSO?

Met een beetje zoeken op google, gesprekken met andere moeders en de leidsters van de BSO kwam ik tot het volgende. Vaak stoppen kinderen vanaf een jaar of tien met BSO. De een stopt aan het begin van het schooljaar, de ander in het voorjaar als het langer licht is. Sommigen stoppen in een keer, anderen bouwen het langzaam af (eerst een uurtje

admired-3000952_1280

eerder alleen van de BSO naar huis en alleen thuis, dan 1,5 uur etc.). Maar met 10 jaar, dat is al over minder dan 2 jaar voor Anne. Dat klinkt wel al heel snel. En ik weet niet of ik dat dan al zie zitten dat ze de hele middag alleen thuis is.

Hoe lang alleen thuis?

Bij ons op school hanteren ze het continu rooster. Dat betekent dat de kinderen elke dag om twee uur ’s middags vrij zijn. En dan gaan ze twee keer in de week naar de BSO waar we ze uiterlijk om 18 uur op moeten halen. Stel dat Anne niet meer naar de BSO zou gaan, dan zou ze rond 14.15 uur thuis zijn en tot 17.30 uur of 18 uur alleen zijn. Dat is ruim 3 uur. Volgens de tabel die ik liet zien in de blog over alleen thuis blijven, zou je een kind van 11 of 12 jaar maximaal 2 uur alleen thuis kunnen laten. Dilemma dus. En je moet natuurlijk goede afspraken maken. Mag er wel of niet gespeeld worden? Mag er bij ons thuis gespeeld worden of mag je mee naar een vriendinnetje? En hoe weten wij dan waar je bent. Want ze heeft nog geen mobiel. Ook zo’n dilemma. Wat mag je eten/drinken/snoepen?

Hoe gaan we dit doen?

We hebben dus nog zo’n twee jaar om hierover na te denken. En er spelen natuurlijk meerdere factoren een rol. Hoe lang vindt Anne het nog leuk (heeft ze kinderen van haar leeftijd om mee te spelen) op de BSO? Is Anne er al aan toe om (zo lang) alleen thuis te blijven? En misschien is het wel een idee om eerst een te proberen op een dag dat ze moet sporten. Dan kan ze eerst even alleen naar huis fietsen, iets eten en drinken en dan naar sport. Vanuit de sport weer naar huis en na een uurtje komen wij thuis. Dan is ze niet de hele middag alleen thuis en hoeft ze zich ook niet te vervelen. We gaan het zien en mee maken, maar dat duurt nog even.

Gerelateerde blogs:

Na school: Eerst naar huis of direct spelen?

Je kind alleen thuis laten: vanaf welke leeftijd doe je dat?

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920
facebook-icon-preview-1-400x400


13 gedachten over “Tot welke leeftijd gaat een kind naar de BSO?

  1. Lastig hoor, ik snap jouw dilemma wel en zou zelf 10 jaar en zo lang alleen best lastig vinden. Al snap ik best dat wanneer iedereen stopt op die leeftijd kinderen ook niet meer willen.

  2. De leeftijd ligt voor ieder kind anders. Het ene is al sneller zelfstandig dan het andere. Maar normaal gezien geven ze het wel zelf een beetje aan dat ze BSO beu beginnen te worden. Je moet ze natuurlijk wel vertrouwen om alleen thuis te zijn maar dat gaat ook met vallen en opstaan.

  3. Een lastig dilemma, waar ik zelf ook mee gezeten heb. Bij mijn kinderen kwam de vraag inderdaad met 10 jaar op. Mijn zoon als eerste. Een collega had ook een zoon van 10 en die belde continue van huis met allerlei problemen wanneer hij alleen thuis was, ik zag dat toen niet zo zitten en heb nog even gewacht tot hij 11 was. Ondertussen wel geoefend op de dagen dat mijn man en ik thuis waren. Ik ging dan s’middags even weg om te kijken hoe ze zich redden. Ik was dan nooit echt ver weg. Mijn ouders wonen om de hoek en mijn zus ook in hetzelfde dorp. De noodnummers aan de koelkast. Dat ging eigenlijk ontzettend goed, ook met mijn dochters. Toen mijn dochters 10,5 waren, zijn ze ook niet meer naar de BSO gegaan. Eigenlijk is dit sindsdien altijd goed gegaan. Ik geloof dat mijn dochter 1 keer haar sleutels is vergeten en toen is ze naar oma gegaan. Ik denk dat het een beetje aan het kind ligt en het is handig wanneer er in noodgevallen een achterwacht in de buurt is. Voor je zelf ook een prettig gevoel.

  4. Toen ik kind was, was mijn moeder er altijd, dus ik heb dat zelf nooit meegemaakt, maar lijkt me zeker als ouder kind wel minder leuk om naar een BSO te gaan.

  5. Hier zelf nooit op de bso gezeten want mijn moeder was altijd thuis en ik werk nu zelf ook vanuit thuis dus mijn kids krijgen er ook niet mee te maken. Hier is de bso wel opgedeeld in de jongere en oudere kinderen in een aparte ruimte overigens.

  6. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Je kind alleen thuis laten: vanaf welke leeftijd doe je dat?Blogsbyingrid

  7. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Wat kost een kind tot zijn 18e?Blogsbyingrid

  8. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Vijf jaar BlogsbyingridBlogsbyingrid

Geef een reactie