
Naarmate de kinderen wat ouder worden, moet je ze steeds meer loslaten. Dat begint met het brengen naar de kinderopvang, peuterspeelzaal en school. Daarna volgen het spelen bij vriendjes, naar de sportclub brengen en alleen buiten laten spelen. En dan volgt het moment dat ze alleen thuis willen blijven of dat het juist even handig is wanneer ze alleen thuis kunnen blijven. Maar vanaf welke leeftijd doe je dat?
Wanneer en hoe lang laat je je kind alleen thuis?
Uiteraard kun je door even te googlen een heleboel informatie hierover vinden. Maar het heeft uiteraard ook te maken met hoe je zelf bent en hoe je kind is. Wel kom je veel een algemeen gehanteerde norm tegen hoe lang een kind alleen thuis kan zijn:
- tot 8 jaar: Kinderen tot 8 jaar laat je niet alleen. Ook niet in de auto, op het schoolplein (buiten schooltijd) en in speeltuinen etc.
- 8 tot 10 jaar: Ouders wordt aangeraden om kinderen van deze leeftijd niet alleen te laten. Als ouders er voor kiezen om dit te doen dan is 30 minuten maximaal, alleen bij daglicht en in de vroege avonduren.
- 11 tot 12 jaar: Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht en in de vroege avonduren.
- 13 tot 15 jaar: Kinderen kunnen alleen thuis blijven, maar niet ‘s nachts.
- 16 tot 17 jaar: Kinderen kunnen alleen thuis blijven (in sommige gevallen ook voor langere periode)
Wil jij ook in Bitcoin of andere cryptomunten handelen en zoek je een toegankelijke app? Begin met handelen in Bitcoin en andere cryptomunten op Bitvavo:
Afspraken maken
Het is daarnaast belangrijk om met je kind afspraken te maken over het alleen thuis blijven. Bespreek het alleen thuisblijven en bouw het stap voor stap samen op. Maak afspraken over wat te doen als de deurbel of telefoon gaat. Mag je opendoen/opnemen? Wat moet je doen in geval van nood? Kun je dan papa/mama/opa/oma bellen of naar de buren gaan? Doe niet alle deuren op slot. Stel je voor dat er iets zoals brand is, dan wil je wel dat je kind weg kan. Maak afspraken over het gebruik van apparaten. De televisie en de I-pad bedoel ik dan niet, maar bijvoorbeeld de waterkoker of de magnetron.
Hoe doen wij het?
Tot zover de theorie. Anne is acht en Emma is zeven jaar. Ik heb Anne wel eens alleen thuis gelaten. Ook al toen ze zeven was. Niet verantwoord dus volgens bovenstaande tabel. Ik moest Emma en haar vriendinnetjes ophalen van Zumba Kids en de vriendinnetjes even thuisbrengen. Al met al was ik ongeveer drie kwartier weg. Ik had met Anne afgesproken dat ze voor niemand de deur open mocht doen en niet buiten mocht gaan spelen. Ze voelde zich heel groot en stoer dat ze alleen thuis mocht blijven, maar ze vond het ook wel een beetje spannend. Ik heb de telefoonnummers van ons genoteerd zodat ze ons kon bellen als er iets was.
Al met al ging het heel goed. Alleen ging Anne zich een beetje vervelen en dacht toen dat ze ons maar eens even kon gaan bellen. Dus heeft ze mij drie keer gebeld en haar vader (die niet wist dat ze alleen thuis was) ook een keer. Dat was natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Achteraf hebben we dit met haar besproken en haar uitgelegd dat ze niet zo maar voor de gezelligheid moet bellen, maar dat ze alleen mag bellen als er iets dringends aan de hand is.
Inmiddels zijn beide meiden af en toe alleen thuis. Als ik de ander moet ophalen of ergens naar toe moet brengen. Of als ik een boodschap moet doen. Wat wel meespeelt, is dat ik het niet zie zitten dat de meiden samen alleen thuis zijn. Daarvoor zijn ze echt nog veel te klein. Dan ben ik toch bang dat ze ruzie gaan maken of zo. Maar een van de twee even alleen thuis is echt geen probleem.
Al met al vind ik bovenstaande tabel met richtlijn best streng. Ik vind namelijk dat ik Anne of Emma best een uurtje alleen thuis kan laten nu, terwijl dat volgens de tabel tot hun tiende maximaal een half uurtje zou mogen zijn. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je doet waar jij en je kind zich goed bij voelen.
Ook interessant: Tot welke leeftijd gaat een kind naar de BSO?
Deze blog schreef ik in 2018. In 2021 heb ik een update geschreven: Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen thuis blijven?
Volg BlogsbyIngrid ook op social media:


Onze oudste is nu 12 en zit in de 2e klas van de middelbare school. Hij is soms een middag alleen, maar meestal ben ik thuis. Als ik van de tabel mag uitgaan hebben wij hem al te vroeg alleen gelaten. Vanaf een haar of 8 liet ik hem weleens thuis als hij geen zin had om boodschappen te dien. De winkels waren op loopafstand en hij kon mij altijd bellen.
Ja dat is inderdaad een dingetje. Ik heb een zoontje van 1 en een dochter van 3. Helaas komt het wel eens voor dat de jongste slaapt als ik de oudste van de peuters moet ophalen. Dat kan dus ook niet volgens deze tabel 😔
Kijk uit voor de moedermaffia joh 😉😂🤣 Ik deed het ook. Ze zijn nu 16 21 mijn oudste van 29 hoefde ik nooit alleen te laten. Gewoon doen wat jij vindt wat goed is voor je kind. Yairo wordt 1 september 16 en geeft al eens 3 dagen op het huis, de katten en de hond van zijn zus gepast. Ik heb hem 3 dagen niet gehoord. Ook dat mag niet van de tabel.
Ik vind dit altijd een heikel onderwerp en lastig vraagstuk. Ik weet nu niet meer uit mijn hoofd vanaf welke leeftijd ik ze alleen durfde te laten. Maar ik was er altijd erg voorzichtig mee. Het hangt ook erg van het kind af natuurlijk.
Ik heb mijn pleegdochter/stiefdochter de eerste keer alleen gelaten toen ze 11 was. Feit is wel dat het een angstig kind is en ze verlatingsangst heeft (door het wegvallen van eerst haar moeder en dan haar vader) en het dan echt iets was van “meisje, je moet echt gaan leren dat ik terugkom”. Ik was net geen uur weg, zij had een paniekaanval gekregen in die tijd…
Tabellen zeggen niets, denk ik, denk ik heel vaak zelfs. Veel hangt af van het kind zelf. Ik en mijn zus waren sleutelkinderen, wat wil zeggen dat onze ouders nog aan het werk waren als we van school kwamen. Ik heb er niets aan overgehouden… 😉 Ik weet wel dat ik het op die leeftijd met mijn plusdochter zeker niet had moeten doen, terwijl dat bij ons zonder al te veel problemen ging.
Hier ook de oudste sleutelkind. Zij was om 15.00 klaar ik om 15.30 maar ze moest dam ook alleen naar school soms. Want als ik later begon ok s morgens er te zijn dan was ze ’s middags langer alleen.
alleen thuis laten, ik schreef er laatst ook een artikel over. Het hangt zoa f van het kind en de omstandigheden…
Heel eerlijk? Als ik ga tanken dan laat ik mijn kindjes ook even in de auto. Ze kunnen nergens heen, duurt maar max 3 min en ik kan ze altijd zien. Mijn man en ik voelen ons daar goed bij.
Een moeilijk onderwerp, in mijn ogen 100% afhankelijk van het kind maar kan mij zeker vinden in de algemene norm.
Wat een moeilijk vraag, ik denk dat per moeder verschill is en het hangt ook van de situatie af, en hoe zelfstanding is het kink om wel of iet alleen thuis te blijven… Maar hetblijft lastig.
Mijn zoontje is net een half jaar en ik kan me niet voorstellen dat ik hem ooit alleen zou laten haha. Maar dat veranderd vast nog:)
Pingback: Kerst Bloghop 2018 | Blogsbyingrid
Pingback: Nieuwjaarsbloghop 2019 | Blogsbyingrid
Pingback: Tot welke leeftijd gaat een kind naar de BSO? | Blogsbyingrid
Pingback: Blogsbyingrid | Tot welke leeftijd gaat een kind naar de BSO?Blogsbyingrid
Pingback: Blogsbyingrid | Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen thuis blijven?Blogsbyingrid