
Twee jaar geleden schreef ik al eens een blog over je kind alleen thuis laten. Toen waren onze meiden zeven en acht jaar oud. Inmiddels zijn ze acht en toen jaar oud. Tijd om eens te kijken of we er nu anders tegenaan kijken.
Lees ook: Je kind alleen thuis laten: vanaf welke leeftijd doe je dat?
Wanneer en hoe lang laat je je kind alleen thuis?
Op deze vraag is natuurlijk geen eenduidig antwoord. Al willen we dat wel graag. Het ligt aan je kind en aan jezelf. Maar ook of er 1 kind alleen thuis blijft of meerdere kinderen. Op internet kun je een heleboel informatie hierover vinden. Een algemeen gehanteerde norm die je dan tegenkomt, is de volgende:
- tot 8 jaar: Kinderen tot 8 jaar laat je niet alleen. Ook niet in de auto, op het schoolplein (buiten schooltijd) en in speeltuinen etc.
- 8 tot 10 jaar: Ouders wordt aangeraden om kinderen van deze leeftijd niet alleen te laten. Als ouders er voor kiezen om dit te doen dan is 30 minuten maximaal, alleen bij daglicht en in de vroege avonduren.
- 11 tot 12 jaar: Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht en in de vroege avonduren.
- 13 tot 15 jaar: Kinderen kunnen alleen thuis blijven, maar niet ‘s nachts.
- 16 tot 17 jaar: Kinderen kunnen alleen thuis blijven (in sommige gevallen ook voor langere periode)
Wil jij ook in Bitcoin of andere cryptomunten handelen en zoek je een toegankelijke app? Begin met handelen in Bitcoin en andere cryptomunten op Bitvavo:
Afspraken maken met je kind

Het is belangrijk om met je kind afspraken te maken over het alleen thuis blijven. Maak afspraken over wat te doen als de deurbel of telefoon gaat. Mag je opendoen/opnemen? Wat moet je doen in geval van nood? Kun je dan papa/mama/opa/oma bellen of naar de buren gaan? Doe zeker niet alle deuren op slot. Stel je voor dat er iets zoals brand is, dan wil je wel dat je kind weg kan. Maak afspraken over het gebruik van apparaten. Niet alleen de televisie en de I-pad bedoel ik dan, maar bijvoorbeeld ook de waterkoker of de magnetron.
Hoe doen wij het?
Toen ik twee jaar geleden de blog over dit onderwerp schreef, bleven onze meiden af en toe even alleen thuis. Maar nooit samen. Inmddels zijn ze ouder, maar ook Corona en de lockdown hebben invloed gehad.
Lees ook: Het effect van de lockdown op kinderen
De meiden blijven nu vaker alleen thuis. Nooit heel lang, zeker geen (halve) dag, maar soms wel een of twee uur. Als wij even naar het werk gaan of een boodschap moeten doen. Maar ook soms in de vroege avond omdat wij een rondje gaan lopen buiten. Wel zorgen we dat we altijd bereikbaar zijn. We hebben altijd onze mobiele telefoon bij ons zodat ze ons kunnen bellen. Ook maken we afspraken over de deur open doen. Als we bijvoorbeeld weten dat er nog een pakketje geleverd kan worden, dan mogen ze daar de deur voor open doen. Maar ’s avonds mogen ze bijvoorbeeld niet de deur open doen.
Twee jaar geleden bleven ze nooit samen alleen thuis. Dan was het een van de twee omdat we de ander bijvoorbeeld moesten wegbrengen of ophalen van sport of een speelafspraak. Inmiddels blijven ook regelmatig samen thuis. Dat gaat meestal ook wel goed. Af en toe wordt er wel eens ruzie gemaakt, maar dat lossen ze dan zelf op. Of ze bellen ons en dan lossen we het samen op.

Ook spelen ze vaak alleen buiten, ook ’s avonds na het eten. Wel spreken we af waar ze dan zijn en hoe laat ze thuis moeten zijn. Eigenlijk gaat dat altijd goed.
Al met al vind ik de richtlijnen nog steeds best streng. Ik vind namelijk dat ik Anne of Emma best een uurtje alleen thuis kan laten nu, terwijl dat volgens de tabel maximaal een half uurtje zou mogen zijn. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat je doet waar jij en je kind zich goed bij voelen.
Ook interessant: Tot welke leeftijd gaat een kind naar de BSO?
Pingback: Blogsbyingrid | Je kind alleen thuis laten: vanaf welke leeftijd doe je dat?Blogsbyingrid
Pingback: Blogsbyingrid | Een mobiel voor je kindBlogsbyingrid
Pingback: Blogsbyingrid | Heb jij afspraken met je kind over schermtijd?Blogsbyingrid