Een mobiel voor je kind

gsm kind

Toen onze meiden nog jonger waren, wist ik het zeker: zo lang ze op de basisschool zitten, hoeven ze geen mobiel. Dat hebben we best wel even volgehouden, maar inmiddels zijn we gezwicht en hebben beide dames (acht en tien jaar) een mobiele telefoon. Waar let je op bij de aanschaf van een mobiel voor je kind? En wat gaat je kind met zijn mobiel doen? Welke afspraken maak je? Hoe wij daarmee omgaan, lees je in deze blog.

Wat gaat je kind met zijn mobiele telefoon doen?

gsm kind

Wanneer je een mobiele telefoon aanschaft, is het natuurlijk belangrijk om eerst te weten wat je kind met de mobiele telefoon gaat doen. Wij vonden bereikbaarheid belangrijk; dat zij ons en wij hun kunnen bellen. Daarnaast is whatsapp handig om met ons maar ook met opa’s en oma’s, familieleden en vriendjes en vriendinnetjes te appen.

En ze vinden het leuk om foto’s en filmpjes te maken en te delen. Uiteraard wilden ze ook graag YouTube en Tiktok op hun mobiele telefoon. En er worden spelletjes gespeeld op de telefoon. Maar filmpjes kijken en spelletjes spelen heeft niet de prioriteit. Wat ons betreft hoeven ze in ieder geval niet de nieuwste en duurste telefoon met de beste camera. Iets minder kan ook.

Welke mobiele telefoon kies je dan voor je kind?

kind met smartphone

Welke mobiele telefoon je kiest, is natuurlijk heel persoonlijk. Mijn man en ik hebben allebei een Samsung. Ik heb ooit zakelijk een IPhone gehad, maar ben toch echt een Samsung fan. En daarom hebben wij voor onze meiden ook gekozen voor een Samsung. Maar dan nog de zoektocht naar het juiste model voor de kinderen. Zelf hebben we een Samsung uit de S-serie, maar voor de kinderen zochten we een goedkoper alternatief. Dat vonden we in de Samsung Galaxy A10.

De Samsung Galaxy A10 is een smartphone die perfect is om video’s te kijken, social media te checken, foto’s te maken of spelletjes op te spelen. Ideaal voor de kinderen dus en een voordelige keus. De Samsung Galaxy A10 heeft een Infinity-V display van 6,2 inch, een heldere camera van 13 megapixel en een krachtige batterij van 3.400mAh. Hier kunnen de kinderen wel even mee vooruit.

Welke accessoires neem je bij een smartphone voor je kind?

En als je dan een keuze hebt gemaakt voor een smartphone dan is de vraag of je er nog accessoires bij wilt. Oortjes en een oplader zitten er natuurlijk al standaard bij.

telefoonhoesje

Onze meiden hebben nog geen belang bij draadloze oortjes. Misschien komt dat later nog. Wel hebben we er voor gekozen om een screen protector aan te schaffen zodat het scherm beschermd is tegen krassen. En uiteraard hebben ze allebei een leuk telefoonhoesje om hun smartphone. Dat hoesje is niet alleen leuk, maar beschermd ook tegen krassen en breuken.

Vanaf welke leeftijd mag jouw kind een mobiel?

Het antwoord op deze vraag kun je alleen zelf bepalen. Op internet kun je er veel over vinden, onder andere op verschillende opvoed sites. Op de basisschool hebben kinderen eigenlijk nog geen telefoon nodig. Toch vonden we het fijn dat de kinderen al een mobiel hebben. Ze blijven tegenwoordig vaker even alleen thuis en dan kunnen ze ons toch bereiken. En ook wanneer ze buiten spelen en wel hun mobiel mee hebben, dan kan ik ze even bellen als ik even een boodschap ga doen.

Lees ook: Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen thuis blijven?

Zodra kinderen naar de brugklas gaan, is een telefoon eigenlijk onmisbaar. Veel scholen gebruiken namelijk een app voor informatie over bijvoorbeeld roosterwijzigingen en uitval van docenten. En uiteraard is de smartphone belangrijk voor het onderlinge contact tussen de kinderen.

Welke afspraken maken we over het gebruik van de telefoon?

Wij hebben met de meiden wel een aantal afspraken gemaakt over het gebruik van de telefoons. Zo gaan de telefoons niet mee naar school of sport. In principe ook niet mee met buiten spelen. Dat mag soms wel, maar dan hebben ze het eerst overlegd.

Wij bepalen hoeveel ze achter een scherm zitten. Daarbij geldt niet alleen de telefoon, maar ook een tablet, de televisie en de spelcomputer. We hebben daar niet echt vaste regels voor. Maar als ze te lang achter een scherm zitten, dan geven we dat aan en moeten ze iets anders gaan doen. En ik moet eerlijk zeggen dat we daar gelukkig weinig discussie over hebben. Ook hebben we afgesproken dat de telefoons ’s avonds en ’s nachts beneden blijven.

Daarnaast hebben we afspraken over het maken en op social media – zoals TikTok – zetten van foto’s en filmpjes. Van anderen maak je alleen een foto of video als de ander daar toestemming voor heeft gegeven. En een video op TikTok mag alleen met kinderen in beeld waarvan ik weet dat de ouders dat goed vinden.

Wij vinden het wel prettig dat onze meiden een smartphone hebben. Zo leren ze er mee om gaan en maken ze al vast kennis met social media en internet. We leven toch in een wereld waar dat gewoon is en je kunt er eigenlijk niet omheen. Zo zijn de meiden vast een beetje voorbereid. Maar wel volgens onze regels. En ook van de keuze voor de Samsung Galaxy A10 hebben we geen spijt. Het is een voordelige, maar kwalitatief goede smartphone waar de kinderen genoeg mee kunnen. Hier kunnen ze nog wel even mee vooruit.

Met welke leeftijd kreeg jouw kind een smartphone?

Dit is een gesponsorde post, voor meer informatie, zie de disclaimer.

14 gedachten over “Een mobiel voor je kind

 1. Hier vond ik ook dat ze op de basisschool geen mobiel nodig hadden, tot wij de vaste telefoon weg deden en ik het toch fijn vond dat als ik eens niet thuis was, ik ze wel kon bereiken, dus vandaar dat ze toch een mobiel kregen, maar ook hei met vaste afspraken.

 2. Wat een leuke samenwerking! Mijn dochter is nu bijna 11 maandjes oud, dus het duurt gelukkig nog even voordat wij ons er druk over hoeven te maken. Maar ik denk inderdaad dat je er vandaag de dag niet aan ontkomt om je kind op jonge leeftijd een telefoon te geven. Ergens ook wel een fijn idee dat ze bereikbaar zijn, toch?

 3. Oeh ik ga deze bewaren voor als mijn kinderen wat ouder zijn. De oudste zit namelijk net op de basisschool. Maar verwacht niet dat ze heel snel een eigen telefoon krijgt. Zit wel te denken aan een gezamenlijk mobieltje, maar we zien het tegen die tijd wel.

 4. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Shoppen op afspraak bij de ActionBlogsbyingrid

 5. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Lezen: De TikTok ChallengeBlogsbyingrid

 6. Pingback:   Blogsbyingrid  |   De coolste challenges voor Tik TokBlogsbyingrid

 7. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Word een echte TikTok sterBlogsbyingrid

 8. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Welk merk smartphone kies jij?Blogsbyingrid

 9. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Top 3 Smartphones voor kinderenBlogsbyingrid

 10. Mijn oudste zoon kreeg toen hij naar de middelbare school ging zijn eerste smartphone , andere kinderen hadden al een smartphone in groep 6 en 7

 11. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Kun jij nog zonder (goed) internet en televisie?Blogsbyingrid

 12. Pingback:   Blogsbyingrid  |   De TikTok HackBlogsbyingrid

 13. Pingback: Lezen: Het TikTok KampBlogsbyingrid

Geef een reactie