
Tegenwoordig hebben de kinderen een heleboel schermen. Zo hebben ze bij ons de televisie, een tablet, een spelcomputer en een telefoon. Soms is het heel makkelijk als de kinderen achter een scherm zitten. Bijvoorbeeld wanneer je aan het koken bent. Maar ook op vakantie. Of wanneer je in verband met Corona thuis werkt en even rustig door wilt werken. Maar te veel schermtijd is niet goed. Maar wat is te veel schermtijd? En (hoe) maak je hier afspraken over met je kind?
Gezonde schermtijd

Er zijn verschillende soorten schermtijd, ook gezonde schermtijd. Ik vind het zeker verschil uitmaken of de kinderen naar het jeugdjournaal of een ander educatief programma kijken of YouTube filmpjes kijken. En ook een spelletje doen op hun telefoon of tablet kan educatief zijn. Het is dus belangrijk om te beoordelen wat je kind achter een scherm doet.
Bij ons spelen ze soms schooltje of maken ze een spreekbeurt. Dan gebruiken ze de computer om informatie op te zoeken en PowerPoint om er een spreekbeurt van te maken. Dat kan ik alleen maar leuk vinden en educatief. Heel wat anders dan passief achter de TV zitten.
Schermtijd verbieden

Je hoort wel eens dat sommige ouders geen telefoon, tablet of spelcomputer aanschaffen. En dat ze schermtijd zoveel mogelijk verbieden. Maar heeft dat zin? Of worden beeldschermen dan een verboden vrucht? En gaat je kind uiteindelijk zijn eigen weg, bijvoorbeeld bij vriendjes, zonder dat jij hem daarbij kunt begeleiden? Ik vind dat we tegenwoordig in een wereld leven waar schermen deel van uitmaken. Ik vind dat je kinderen juist op een goede wijze moet leren hiermee om te gaan. Net als social media. Liever samen verantwoord hiermee aan de slag dan dat je niet weet wat je kind achter een scherm doet.
Hoeveel schermtijd is goed voor een kind?
Wanneer je een beetje zoekt op internet kom je wel wat algemene tips en richtlijnen per leeftijd tegen voor de hoeveelheid schermtijd:

- Kinderen tot 2 jaar: maximaal vijf minuten per dag
- Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
- Kinderen van 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst verdeeld over 4 x 15 minuten)
- Kinderen van 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst verdeeld over 2 x 30 minuten)
- Kinderen van 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag.
- Kinderen van 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
- Kinderen 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Lees ook: Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen thuis blijven?
Welke regels pas je toe?
Men zegt dat wanneer ouders duidelijke regels hanteren én daarnaast geïnteresseerd en sociaal emotioneel betrokken zijn, kinderen opgroeien tot onafhankelijke, vriendelijke kinderen. Dat klinkt fantastisch. Maar dan de realiteit.
Hoe ga je om met de schermtijd. Sommige ouders zetten een kookwekker. Als de wekker gaat, is de schermtijd voorbij. Andere ouders laten kinderen ook schermtijd verdienen. Met bijvoorbeeld klusjes. Of eerst huiswerk maken. Hoe je het ook doet, ben consequent. Kinderen hebben behoefte aan duidelijke regels en grenzen.
Hoe gaan wij om met schermtijd?

Wij hebben geen regels rondom schermtijd. Maar dat betekent niet dat we het maar helemaal los laten. Anne is bijvoorbeeld een kind dat heel veel buiten speelt. Als ze daarna op haar telefoon wil, vinden we dat geen probleem. En of dat nou een uur is of meer, dat maakt ons dan niet zo veel uit.

Emma is juist een kind dat de hele dag op de bank kan hangen TV kijken of op haar telefoon spelen. Dat vinden we niet ok. We zetten geen kookwekker maar doen het op gevoel. Als we vinden dat ze lang genoeg TV heeft gekeken of op haar telefoon heeft gespeeld, moeten ze uit en moet ze wat anders gaan doen. Dat vindt ze niet altijd leuk, maar het werkt wel. Uiteraard helpen we haar meedenken wat ze dan kan gaan doen. Ga buiten spelen, knutselen, een boek lezen, een spelletje doen. Er is genoeg te verzinnen.
Daarnaast zijn we soms in vakanties of als het slecht weer is wat makkelijker. Ook hebben we onze vaste momentjes van TV kijken. Zo mogen ze op vrijdagavond The Voice kijken. Ook keken ze mee naar Wie is de Mol en kijken ze Lego masters. Dat vind ik alleen maar leuk en gezellig om samen te kijken met wat lekkers erbij.
Lees ook: Wanneer kan een kind films met ondertiteling kijken (en begrijpen)?
Vierkante ogen en de 20:20:2-methode

Vroeger zeiden ze tegen ons dat je vierkante ogen krijgt, van veel TV kijken. Dat zeggen we ook wel eens tegen de kinderen. Ze weten best dat het onzin is. Maar ze weten ook dat veel scherm kijken niet goed is voor je ogen. Je ogen kunnen moe en geïrriteerd worden en je kunt zelfs bijziend worden.
Af en toe een korte pauze nemen tijdens het kijken naar beeldschermen is aan te raden. Misschien ken je de reclame wel vanuit de media: de 20:20:2-methode. Na 20 minuten neem je even een korte pauze en kijk je 20 seconden in de verte om je ogen te ontspannen. Daarna kan er weer 20 minuten naar een beeldscherm worden gekeken. Om bijziendheid te voorkomen is het verder belangrijk om tenminste 30 cm afstand tot het scherm te houden.
De 2 in de 20:20:2-methode staat voor dagelijks twee uur buitenspelen. Buitenspelen is ook heel belangrijk voor je kind. Schermtijd mag niet ten koste gaan van andere activiteiten die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind, zoals buitenspelen en contact hebben met andere kinderen. Maar denk ook aan hobby’s zoals muziek, toneel of sport.
Hoe je om gaat met schermtijd is natuurlijk helemaal je eigen keuze. In deze blog wat informatie, tips en onze regels met betrekking tot schermtijd.