Kijk je mee? Nationale Kinderherdenking op 4 mei

De Nationale Dodenherdenking kennen de meesten van ons wel. De Dodenherdenking vindt elk jaar in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten stilte om 20 uur.

Maar ken jij de Nationale Kinderherdenking ook? Deze herdenking is speciaal voor, door en met kinderen. Je kunt de Nationale Kinderherdenking om 19.30 uur live kijken. Meer weten? Lees dan even verder.

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei

We kijken de Nationale Dodenherdenking vaak op TV, naar de landelijke herdenking op de Dam in Amsterdam. In de oorspronkelijke opzet ging het uitsluitend om de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1961 worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

We proberen de meiden uit te leggen wat we herdenken en waarom we twee minuten stil zijn. Nu de generatie die de oorlogsverhalen persoonlijk kan vertellen steeds kleiner wordt, is het belangrijker dan ooit om ook onze kinderen het belang van herdenken en leven in vrijheid mee te geven.

Nationale Kinderherdenking op 4 mei

Wat ik nog niet kende, was de Nationale Kinderherdenking op 4 mei. Een mooi initiatief om ook de kinderen te betrekken bij de herdenking. De Nationale Kinderherdenking (NKH) op 4 mei gaat ondanks de coronabeperkingen (in aangepaste vorm) door.

De herdenking wordt op 4 mei van 19:30 tot 20:15 live en op een interactieve manier op Omroep West en op www.nationalekinderherdenking.nl uitgezonden. Tijdens de herdenking voor, door en met kinderen wordt getoond dat iedereen het verschil kan maken. En dat het zin heeft om je uit te spreken en te vechten voor wat je belangrijk vindt. Het maakt niet uit hoe oud je bent.

De Nationale Kinderherdenking op 4 mei gaat ondanks de corona maatregelen in aangepaste vorm door

Om families en kinderen toch de mogelijkheid te geven dit jaar stil te laten staan bij onze vrijheid, wordt de Nationale Kinderherdenking dit jaar op 4 mei live vanuit Madurodam uitgezonden.

De Nationale Kinderherdenking zal dit jaar geen duizenden kinderen op het voorplein van Madurodam ontvangen. Maar met een live-uitzending en interactieve vragen op Instagram kunnen kinderen en families thuis vanaf de bank alsnog met elkaar in gesprek gaan over begrippen als oorlog en leven in vrijheid. Vraag je kinderen eens hoe zij daar over denken en hoe zij denken zelf iets te kunnen bijdragen. De herdenking is opgebouwd uit verschillende vaste rituelen, waaronder de twee minuten stilte, de kranslegging en kleine verhalen van toen en nu, maar bevat ook veel nieuwe onderdelen. 

Het programma van de Nationale Kinderherdenking

De Nationale Kinderherdenking staat in het teken van een (online) zoektocht in een leeg Madurodam. Want waarom en wat herdenken we eigenlijk op 4 mei? Voor jonge kinderen is dat soms moeilijk voor te stellen. De 12-jarige Zoë gaat op zoek en leert tijdens haar zoektocht meer over het verhaal van George Maduro. Het startkapitaal voor de bouw van Madurodam is afkomstig van het echtpaar Maduro. Zij wilden graag een herdenkingsmonument voor hun in gevangenschap overleden zoon George oprichten. Madurodam is naar hem genoemd en daarmee een eerbetoon aan George Maduro, oorlogsheld en verzetsheld. Madurodam is dus niet alleen een leuk familiepark, het is ook een oorlogsmonument.

Zoë ontmoet ook de burgemeester van Madurodam en vindt aangrijpende foto’s van kinderen in de oorlog. Langzaam komen er meer mensen in Madurodam. Een koor van 30 kinderen zingt het nieuwe herdenkingslied, dat muziekproducent Eric van Tijn speciaal voor de Nationale Kinderherdenking schreef. 

En ook de 13-jarige Naya is aanwezig en vertelt over haar vlucht uit Syrië. Om 20 uur volgen de twee minuten stilte. Daarna wordt een krans gelegd in Madurodam en is er een speciaal eerbetoon, bedacht en uitgevoerd door kinderen. 

Speciaal eerbetoon bedacht door kinderen

Het eerbetoon geeft kinderen de kans om op hun eigen manier te herdenken. Want waarom worden er bijvoorbeeld kransen gelegd tijdens herdenkingen? Wie heeft dat bedacht? En kan het niet anders? Bijna 100 kinderen gingen afgelopen weken met deze vraag aan de slag.

En hoe zouden zij zelf een eerbetoon vormgeven? Samen bedachten ze een nieuw concept gebaseerd op een grote vrijheidsvogel. Tijdens het eerbetoon lopen kinderen uit het hele land door alle paden van Madurodam, als symbool voor heel Nederland. Ze dragen ieder een zelfgemaakte vogel en plaatsen deze bij de grote vogelsculptuur die midden in Madurodam staat.

De Nationale Kinderherdenking op 4 mei

Het is bijna 4 mei. Herdenk je ook mee? Kijk samen met je kinderen van 19:30 tot 20:15 uur naar de interactieve livestream van de Nationale Kinderherdenking via  www.nationalekinderherdenking.nl en volg @nationalekinderherdenking4mei op Instagram.

2 gedachten over “Kijk je mee? Nationale Kinderherdenking op 4 mei

  1. Wat een mooi blog artikel heb je geschreven! Wij besteden er ook traditiegetrouw ieder jaar aandacht aan.

Geef een reactie