De tijd vliegt voorbij. Vanaf 16 maart waren de scholen gesloten en nu gaan de kinderen inmiddels al weer voor de tweede week voor de helft van de tijd naar school. Dat is al weer week 10 van de lockdown. Hoe is dat voor de kinderen?
Nederland in een intelligente lockdown
In het weekend van 15 maart hoorden we dat de basisscholen vanaf maandag 16 maart gesloten zouden zijn. Nederland ging in een intelligente lockdown. De eerste twee weken waren wat vreemd, het leek wel vakantie. De kinderen speelden lekker buiten en ze hadden geen huiswerk. Omdat de lockdown nog wel een tijdje zou duren, kregen de kinderen na twee weken huiswerk. En dat betekende voor ons als ouders dat we ze moesten begeleiden met hun school werk. We gingen met zijn allen naar een situatie van thuisonderwijs. Gelukkig kregen we vanuit school online ondersteuning. Na drie weken thuisonderwijs volgende er nog eens drie weken thuisonderwijs. We merkten dat we ons ritme hadden gevonden. ’s Ochtends bezig voor school en als alles af was, lekker buiten spelen. En wat hadden we een geluk met het weer!
Lees ook: Hou jij het thuisonderwijs vol?
Na zes weken thuisonderwijs volgende twee weken meivakantie. Dat was een vreemde vakantie. Want eigenlijk kon je nergens naar toe. Zwembad, bioscoop, speeltuinen en andere leuke uitjes waren niet mogelijk. En wij zochten bewust niet de drukte op van natuurgebieden of het bos. Wel hebben we een paar keer lekker gefietst in de buurt. En nu na de meivakantie gaan de kinderen weer naar school voor de helft van de normale tijd. Bij ons betekent dat de ene week twee dagen, de andere week drie dagen. Maar wel normale lestijden gevolgd door BSO opvang. Prima geregeld.
Lees ook: Mag een kind met hooikoorts klachten na de meivakantie naar school?
Lees ook: Weer naar school. Ook weer speeldates?
En gisteren hoorden we dat de basisscholen vanaf 8 juni weer helemaal open gaan. Wij zijn heel blij. Uiteraard voor mezelf. Dan krijgen we weer normaal ritme en kan ik weer normale uren gaan werken. Maar zeker ook voor de kinderen. Want de lockdown heeft toch wel impact op de kinderen.
Negatieve effecten op kinderen van de lockdown
Leerachterstand
In de media en ook van ouders merk je dat men zich zorgen maakt over de leerachterstand van de kinderen. En ja, ik denk zeker dat dat speelt. Er zijn kinderen die niet of niet goed te bereiken waren door school tijdens de lockdown. Er zijn kinderen wiens ouders geen of niet goed Nederlands kunnen lezen en spreken. En dat maakt thuisonderwijs lastig. En ook zelf heb ik ervaren dat thuisonderwijs soms best lastig is. Soms weer je het antwoord van de som wel, maar hoe leg je je kind de methode uit hoe je die som uitrekent? Ik ben geen juf en ik ken de methode niet. En vroeger leerde ik het anders dan dat zij het nu leren. Zullen ze een achterstand hebben? Die kans is aanwezig. Maar we hebben allemaal, juffen, meesters, ouders en kinderen, ons best gedaan. Meer kunnen we niet doen. En die achterstand wordt wel weer weggewerkt. Misschien niet direct dit schooljaar, maar dan wel volgend schooljaar. Daar ben ik van overtuigd.
Ik mis mijn klasgenootjes
De eerste weken van de lockdown voelde voor de kinderen een beetje als vakantie. Lekker buiten spelen, geen school. Wel spraken wij vrij snel af dat hun contacten beperkt moesten zijn en dat ze niet overal mochten gaan spelen, maar een beetje in de buurt moesten blijven. Dat ging prima, maar daardoor zagen ze veel vriendjes en vriendinnetjes niet. In de weken van thuisonderwijs ging dat zo door. Wel hadden ze nu online contact met klasgenootjes en konden ze elkaar met videobellen zien. Annes klas deed wekelijks met de hele klas online spelletjes. Allemaal inbellen en de meester bereidde galgje of een pubquiz voor. Superleuk.
Sinds vorige week gaan ze weer naar school. Maar helaas nog niet volledig en de klassen zijn gesplitst. Dat betekent dat ze nog steeds een deel van hun klasgenootjes niet zien. Want op de dag dat onze meiden vrij zijn, moeten de andere kinderen naar school (en misschien ook naar de BSO) en zie je elkaar dus ook niet na school met buiten spelen. Die hebben ze straks 12 weken niet gezien! Dat is echt lang. Gelukkig is sinds vorige week de volleybal voor de meiden weer gestart. En een aantal vriendinnetjes die in de andere helft van de klas zit nu, zit ook op volleybal. Dus dan kunnen ze elkaar toch zien.
Geen sport en andere activiteiten
De kinderen gingen niet meer naar school, maar ook de sport en theaterles gingen niet door. Geen training en geen wedstrijden, geen theaterles en geen musical opvoeren in het theater. En voor Emma ging haar communie niet door. Dat was best veel om te missen.
Ook verjaardagen en kinderfeestjes gingen niet door. Onze meiden zijn in juli en november jarig, dus niet tijdens de lockdown. Maar vriendinnetjes wel en dan kun je niet eens even langsgaan.
Ik mis opa en oma
Naast het missen van school, sport en hun vriendjes en vriendinnetjes worden ook opa en oma gemist. De ene opa en oma zien we wel regelmatig want die wonen in hetzelfde dorp. Maar we zitten altijd buiten en op 1,5 meter afstand bij ze. Dus geen knuffel of kus voor opa en oma. De andere opa en oma wonen in Limburg. Daar kun je dus niet zo maar even langs. We zagen ze voor het laatst in het weekend van 7 maart. Daarna begon de Corona crisis en de lockdown. Gelukkig zijn ze laatst een dagje in het weekend op bezoek gekomen. Uiteraard buiten en op 1,5 meter afstand. Hebben we elkaar toch weer in het echt gezien en bijgekletst. Ook voor de kinderen super fijn.
Zorgen en angst
Verder merk ik geen negatieve effecten op onze kinderen. Ze hebben geen enorme zorgen of angst voor Corona. Ze snappen dat het niet leuk is en dat het een bijzondere situatie is waar we met zijn allen in zitten. Ook snappen ze dat er veel mensen ziek zijn, in het ziekenhuis liggen en zelfs doodgaan. Vrienden van ons hebben Corona gehad. Gelukkig niet ernstig en hebben ze niet in het ziekenhuis gelegen. Maar dan komt het wel dichterbij en wordt het besef weer iets groter.
Positieve effecten op kinderen van de lockdown
Naast een aantal dingen die niet zo leuk zijn, zijn er ook positieve dingen te melden van de lockdown. Bij ons in de buurt spelen de kinderen dagelijks samen. In een leuke groep met kinderen die jonger en ouder zijn dan onze meiden. En dat is leuk om te zien. Leeftijd maakt niet uit, iedereen mag mee doen. Natuurlijk is er soms ook ruzie, maar ook dat hoort erbij. Ze leren dus veel samen spelen met verschillende leeftijden. En dan moeten de spelletjes soms aangepast worden. Ze leren rekening houden met elkaar. Heel leuk om te zien.
Onze meiden zijn ook een stuk zelfstandiger geworden. Ik vond het mooi op te zien hoe ze hun verantwoordelijkheid namen en zelfstandig aan hun huiswerk begonnen. Geen gemopper. Ook met aankleden en ontbijten deden ze meer zelf dan eerder. Dat leidde soms tot prachtige combinaties van kleding of broodbeleg, maar dat maakt niet uit. Juist leuk om te zien. Ook kreeg ik hulp met schoonmaken en koken.
Sinds de lockdown dragen de kinderen ook vaker hun horloge en spreken we een tijd af dat ze even hun gezicht moeten laten zien of thuis moeten zijn. En dat gaat best goed. Ze leren die afspraken na te komen. Ook zijn ze vaker even alleen thuis. Moet ik toch even naar mijn werk (bij ons in het dorp) of een boodschap doen, dan blijven ze alleen thuis. En dat gaat best goed. Ze mogen voor niemand open doen en over het algemeen ben ik zo weer thuis. De kinderen zijn dus een stuk zelfstandiger en verantwoordelijker geworden. In die zin zijn ze echt gegroeid deze periode.
Lees ook: Spotter – GPS horloge voor kinderen
Welke effecten heeft de lockdown gehad op jouw kinderen?
Volg BlogsbyIngrid ook op social media:
Doordat ik zwanger ben en mijn man en ik gewoon nog buiten de deur werken, is het hier wel even enorm aanpassen geweest. Ik ben blij dat de scholen straks weer compleet open gaan, dat geeft toch rust en regelmaat. De jongens zijn nu wel erg vaak bij elkaar en dat geeft toch meer ruzies.
Pingback: Blogsbyingrid | Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen thuis blijven?Blogsbyingrid