Mag een kind met hooikoorts klachten na de meivakantie naar school?

bloemen in bloeiZoals jullie eerder al hebben kunnen lezen heeft Anne hooikoorts. En ze heeft er best veel last van. Dit jaar lijkt het wel erger dan voorgaande jaren. Ondanks tabletjes, neusspray en intapen, heeft ze toch nog steeds klachten. En omdat de klachten zoals hoesten en snotteren lijken op Corona, is hooikoorts hebben nu niet leuk. Mensen zijn vaak bang dat je toch Corona klachten hebt. Mag Anne dan na de mei vakantie wel naar school met hooikoortsklachten?

Hooikoorts*

allergischHooikoorts is een vorm van allergie waarbij je niet tegen stuifmeel van bepaalde grassen, bomen of planten kunt. Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam heel erg heftig. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie, waardoor de slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren. En dat geeft klachten. Anne heeft vooral last van jeukende en branderige ogen en een verstopte neus, waardoor ze veel niest en snotterig is.

Lees ook: Hooikoorts bij kinderen

Hooikoorts en Corona

Van hooikoorts kun je klachten krijgen die lijken op Corona klachten. Denk vooral aan hoesten, niezen en snotteren. Vaak is het zo dat mensen die al jaren hooikoorts hebben, duidelijk onderscheid kunnen maken tussen hooikoorts klachten en andere klachten. Hooikoorts klachten voelen anders. Dus voor jezelf weet je vaak dat het ‘maar’ hooikoorts is. Maar voor de buitenwereld kan het op Corona klachten lijken. Een vervelende situatie dus.

respiratory-illness-symptoms-chart-coronavirus-flu-cold-allergies

Bron tabel: https://community.aafa.org/blog/coronavirus-2019-ncov-flu-what-people-with-asthma-need-to-know

Wat kun je doen bij hooikoorts

Het advies van het RIVM is om in ieder geval tijdig te starten met meditatie. Anne is ook al weer een tijdje bezig met haar medicijnen (tabletjes en neusspray) en is ook weer ingetapet dit jaar. Toch lijkt ze dit jaar meer last te hebben van hooikoorts dan andere jaren.  Daarnaast is het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven met gesloten ramen en deuren om zo de pollen zoveel mogelijk te vermijden. Voor een kind is dat best lastig. ’s Ochtends lukt dat nog wel, maar ’s middags wordt er meestal toch buiten gespeeld.

Lees ook: Medical taping bij hooikoorts

Mag Anne na de meivakantie naar school met hooikoorts klachten?

Omdat bij Anne duidelijk is dat ze klachten heeft en ik geen snotterig en niezend kind zomaar wil afleveren op school na de meivakantie, namen we contact op met school. Er zijn geen duidelijk richtlijnen wat te doen. Enerzijds zijn de richtlijnen dat als je klachten hebt die op Corona kunnen duiden, je binnen moet blijven. Anderzijds mag je volgens de RIVM richtlijnen met hooikoorts in principe gewoon naar buiten. Het RIVM stelt dat je als je hooikoorts hebt, je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode hebt. Je kan dan goed aanvoelen of het ‘die klachten van de hooikoorts’ zijn. Bij twijfel of als de klachten anders aanvoelen, blijf thuis.  Daarnaast gelden inmiddels voor kinderen in de basisschool leeftijd soepelere regels. Zij mogen wel samen buitenspelen en zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.

Lees ook: Hooikoorts klachten of Corona?

Contact met school

education and school concept little student girl studying at school

Onze school heeft ons gevraagd om contact op te nemen met de huisarts met de vraag om een verklaring van de huisarts dat de klachten die Anne heeft hooikoorts gerelateerd zijn. Uiteindelijk beslist de school(directie) of Anne deel mag nemen aan het onderwijs op school. Zolang er geen richtlijnen van het RIVM zijn, kan het ook niet anders, dan dat je samen met school hierover overlegt. En ik snap heel goed dat het een lastige situatie is, juist omdat de klachten zo op elkaar kunnen lijken.

Contact met de huisarts

Uiteraard hebben we contact opgenomen met de huisarts. Die gaf aan dat een huisarts niet zomaar medische informatie van zijn patiënt mag verstrekken aan derden en al helemaal niet aan niet-medici. En dat laatste is dan aan de orde. Een oplossing zou kunnen zijn dat de school een medisch specialist in de arm neemt. Die medisch specialist met dan een officiële aanvraag doen voor de medische informatie van Anne. Wij als Close up of doctor signing prescription for patientouders moeten daar dan toestemming voor geven en dan kan de huisarts de informatie aan de medisch specialist van school verstrekken. Maar dat is natuurlijk een heel gedoe.

Gelukkig had onze huisarts een ander voorstel. Ze kunnen wel voor ons als ouders een uitdraai maken van Annes gegevens. Daar staat dan de situatie op beschreven, het feit dat ik daarover gebeld heb en dat Anne hooikoorts heeft en haar medicatie daarvoor.  Als ouders kunnen wij vervolgens er voor kiezen deze informatie te delen met school.

Mag ze naar school na de meivakantie?

Ja, Anne mag met hooikoorts naar school na de meivakantie. We hebben de informatie met school gemaild en al heel snel kwam een positieve reactie. Wat fijn dat we het zo hebben kunnen regelen! Ik ben er echt blij mee.

handtekening png

*: Bron: www.thuisarts.nl/hooikoorts

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

4 gedachten over “Mag een kind met hooikoorts klachten na de meivakantie naar school?

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Weer naar school. Ook weer speeldates?Blogsbyingrid

  2. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Het effect van de lockdown op kinderenBlogsbyingrid

Geef een reactie