Medical taping bij hooikoorts

medical taping bij hooikoorts kinderenZoals je eerder kon lezen, heeft Anne veel last van hooikoorts. Naast hooikoorts heeft ze ook last van anderen allergieën. Zo is ze voor de meeste dieren allergisch. Niet altijd handig als je ergens op bezoek gaat met bijvoorbeeld honden of katten. Ze heeft medicijnen (tabletjes en neusspray) maar heeft toch nog best veel last van niesbuien, jeukende ogen en hoesten. Ik las al eens over taping tegen hooikoorts. Zou dat wat voor Anne zijn?

Ik sprak er over met een bevriende kinderfysiotherapeute. Ik vroeg haar of ze het kende en of het ook voor kinderen geschikt was. Zij gaf aan dat ze het al vaker gedaan had en ook bij kinderen. Zij adviseerde me bij een fysiotherapeut in de buurt te informeren. Zo gezegd, zo gedaan en de afspraak was snel gemaakt.

Hoe werkt het?

Op de website van Fysiotape wordt uitgelegd hoe het werkt. Ik zal kort en in eenvoudige taal proberen te beschrijven hoe het werkt.

allergischHooikoorts is een allergische reactie op de pollen van struiken, grassen en bomen. Bij hooikoorts patiënten reageert het afweersysteem meteen zodra stuifmeel in het lichaam komt; een soort overreactie van het afweermechanisme. Histamine komt vrij en zorgt voor de allergische reacties die kenmerkend zijn bij hooikoorts zoals een verstopte neus/loopneus, niesbuien, jeukende en rode ogen, benauwdheid en een jeukend verhemelte. De bloedvaten verwijden en gaan lekken. Tevens zorgt het ervoor dat de gladde spiercellen in de longen gaan samentrekken.

Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem dus een belangrijke rol. De reflexzone’s van de longen in het bindweefsel liggen met name op de rug. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten is de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het systeem komt tot “rust”.

Het bindweefsel speelt een grote rol bij de immunologische afweer. Het bindweefsel is een netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Een verstoring in dit netwerk kan klachten geven in het lichaam, waardoor spanningsverschillen ontstaan. Het lichaam kan deze spanning zelf oplossen, maar behandeling is vaak nodig voor een sneller herstel van de balans. Het bindweefsel bevat veel sensoren. Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een prikkel aan het bindweefsel, waardoor het tot rust komt. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.

De tape bevat geen medicinale toevoegingen en de werking lijkt dus vooral te zitten in de kalmerende werking die de tape heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape via de huid het neurogene stelsel.

Voor meer uitleg verwijs ik naar de site van Fysiotape.

Hoe ging het bij Anne?

Op woensdagochtend gingen we samen naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut vroeg naar Annes klachten en legde uit wat ze ging doen. Anne mocht zelf de kleur tape kiezen. Ze kon uit meerdere kleuren kiezen, maar koos uiteraard voor haar lievelingskleur blauw. De fysiotherapeut tapete haar op haar rug. Het lijken net twee vleugels. Ze mocht verder alles gewoon doen, Douchen, gymen, (school)zwemmen, allemaal geen probleem. Ze mocht alleen niet aan de tape gaan pulken zodat die los zou laten. De tape moest vijf dagen blijven zitten en daarna moest de huid minimaal twee dagen rust hebben. Daarna zou ze terug moeten komen voor een tweede keer tapen.

De eerste week

De eerste dagen slikte Anne gewoon haar tabletjes en had ze weinig klachten. Op zaterdag hadden we een verjaardag bij vrienden. Ze wonen wat achteraf en hebben twee katten. Ook hebben ze in hun tuin pauwen en andere vogels. De vorige keer dat we bij hun waren, had Anne veel last. Ze had dikke, jeukende ogen en snotterde en hoestte flink. We gaven haar ’s ochtends geen medicijnen om te kijken hoe ze zou reageren daar en voor ons als test of de tape hielp. Ze had heel erg weinig last. Ze heeft een paar keer geniest, maar ze had geen rode ogen en ook geen hoestbuien. Wat ons betreft werkte de tape. De tape moest nog twee dagen blijven zitten en we besloten haar de volgende dagen weer geen medicijnen te doen om te kijken hoe dat zou gaan. Deze dagen was het Pinksteren. Op eerste pinksterdag waren we veel buiten. ’s Middags fietsen we een stuk naar de uitkijktoren en liepen we buiten bij de vijver. Anne had nergens last van.

Tweede pinksterdag gingen we naar de schaapskooi. We liepen het belevingspad door bos, wei, hoog gras en graan en weer had Anne, zonder medicijnen, nergens last van. Ook niet in de stallen waar de lammetjes stonden. ’s Avonds haalden we de tape eraf zodat haar huid twee dagen rust kreeg.

De tweede week

20180524_100100Op donderdag gingen we weer naar de fysiotherapeut. Dit keer had ze nieuwe tape. Een zebra print en een roze panterprint. Nou Anne wist het wel: dat werd de roze panterprint. Ik heb het nog even met de fysiotherapeut gehad over de werking. Want hoe lang werkt het nou? Zij gaf aan dat het hooikoorts seizoen een redelijk afgebakende periode is en dat het meestal zo is dat men deze periode door het tapen dus minder last heeft. Dit zou dus betekenen dat Anne deze lente en zomer minder klachten heeft en dat we volgend jaar aan het begin van het seizoen als de eerste klachten zich voordoen weer gaan tapen.

Meestal wordt men twee keer getapet. Een derde keer kan ook maar schijnt minder te 20180524_101022helpen. De klachten verminderen nog wel, maar niet zoveel als bij de eerste en tweede keer. De fysiotherapeut heeft me uitgelegd hoe je de tape moet aanbrengen (en op de website van Fysiotape  staat het ook) en heeft ons een op maat geknipt stukje tape meegegeven. Mocht Anne deze zomer nog eens flink last hebben, dan kan ik haar de derde keer zelf tapen.

Afgelopen weekend en ook vandaag werd het 30 graden. Volgens de pollenradar was de hoeveelheid pollen in de lucht enorm, want er stonden veel grassen in bloei en door het droge en warme weer leidt dat tot veel pollen. Door het warme weer, zweten, veel buiten en in het water spelen begin de tape wat los te laten. Op zaterdagavond (dag 3 dus van de tweede keer tapen) hebben we de tape er af gehaald.

Ook op zondag en vandaag heeft Anne weinig last gehad. Al met al zijn wij dus zeer tevreden. Anne heeft aanmerkelijk minder klachten en heeft op dit moment geen medicatie nodig. Volgend jaar gaan wij aan het begin van het hooikoorts seizoen weer naar de fysiotherapeut om te laten tapen. En voor nu genieten we met veel minder klachten van het mooie weer!

Nog even goed om te weten

De werking van de tape is niet wetenschappelijk bewezen. Er zijn wel testcases geweest, maar deze zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. De uitkomsten zijn het vinden op de site van  Fysiotape. Van te voren werd ons ook door de fysiotherapeut gezegd dat er geen garantie was dat het zou werken. Maar onder het mom van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ besloten wij het te proberen.  En bij Anne werkt het, dus wij zijn helemaal tevreden.

Check ook je verzekering even. Grote kans dat de verzekering deze behandelingen gewoon dekt. Update 2020: Onze fysiotherapeut voert deze behandeling helaas niet meer uit. Maar met de info en instructies op fysiotape.nl kun je ook zelf intapen. Dat gaan wij dit jaar proberen.

Bron: https://www.fysiotape.nl/medical-taping/hooikoorts/

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

 

 

19 gedachten over “Medical taping bij hooikoorts

  1. Er is zoveel over te doen. Ik heb ook een afspraak staan, sinds 4 jaar megalast van hooikoorts, deze maand bizar erg. Niet te doen al helemaal niet omdat ik vanwege mijn gezondheid geen medicatie wil slikken. Ik geloof dat dit kan werken, medicatie is symptoombestrijding, tapen pakt de bron aan en verandert waar nodig de werking van het immuunsysteem. Superfijn dat het je meisje helpt, mooi om te lezen!

  2. Wat fijn dat ze er minder last van heeft! Ik vind de prints trouwens ook erg leuk haha . Hier gelukkig niemand met hooikoorts

  3. Pingback: Dierendag: heb jij een huisdier? | Blogsbyingrid

  4. Pingback: Klaar voor de winter met Propolis moedertinctuur van Lekker Honing | Blogsbyingrid

  5. Pingback: Terugblik op het eerste jaar Blogsbyingrid | Blogsbyingrid

  6. Pingback: Hulp bij hooikoorts: Similasan oogdruppels | Blogsbyingrid

  7. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Suncare producten van Drs. LeenartsBlogsbyingrid

  8. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Hooikoorts klachten of Corona?Blogsbyingrid

  9. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Mag een kind met hooikoorts klachten na de meivakantie naar school?Blogsbyingrid

Geef een reactie