Hooikoorts klachten of Corona?

Vorige week stonden we nog op de schaatsen op natuurijs, maar inmiddels lijkt het wel lente. En door dat mooie weer zijn er al veel meer pollen van bijvoorbeeld de els en de hazelaar in de lucht. Vervelend voor hooikoorts patiënten.

We merken het ook aan Anne. Ze was nog niet begonnen met haar hooikoorts medicijnen en niest sinds gisteren best veel. Zeker wanneer ze lekker buiten heeft gespeeld. En omdat de klachten zoals niezen, hoesten en snotteren lijken op Corona, is hooikoorts hebben nu niet leuk. Hoe ga je daarmee om?

Hooikoorts*

Hooikoorts is een allergie waarbij je niet tegen stuifmeel van bepaalde grassen, bomen of planten kunt. Ieder mens vormt normaal gesproken antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam juist heel erg heftig. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie, waardoor de slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren. En dat geeft klachten. Anne heeft vooral last van jeukende en branderige ogen en een verstopte neus, waardoor ze heel veel niest en snotterig is.

Lees ook: Hooikoorts bij kinderen

Hooikoorts en Corona

Van hooikoorts kun je klachten krijgen die lijken op Corona symptomen. Denk vooral aan een loopneus, krielhoest, niezen en snotteren. Vaak is het zo dat mensen die al jaren hooikoorts hebben, duidelijk het verschuil merken tussen hooikoorts klachten en andere klachten. Hooikoorts klachten voelen anders. Dus voor jezelf weet je vaak dat het ‘maar’ hooikoorts is. Maar voor de buitenwereld kan het op Corona klachten lijken. Een vervelende situatie dus. Bij Anne weten we dat het geen Corona kan zijn, omdat we eind januari/begin februari Corona hebben gehad met het hele gezin en juist weer twee weken klachtenvrij zijn. En wanneer je Corona hebt gehad, ben je in ieder geval een week of acht immuun.

Lees ook: Het hele gezin positief

Wat kun je doen bij hooikoorts

Het advies van het RIVM is om in ieder geval tijdig te starten met meditatie. Maar met deze ontzettende weersomslag was Anne nog niet met haar medicijnen gestart. Inmiddels uiteraard wel. Maar met het mooie weer en lekker buiten spelen, niest ze behoorlijk deze dagen. Daarnaast is het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven met gesloten ramen en deuren om zo de pollen zoveel mogelijk te vermijden. Voor een kind is dat best lastig. En zelf vind ik het ook lastig. Ik wil naar buiten. Genieten van het mooie weer en lekker wandelen. En de meiden willen lekker buiten spelen. En dat gebeurt ook gewoon.

Lees ook: Medical taping bij hooikoorts

Mag een kind naar school met hooikoorts klachten?

Vorig jaar zaten we ook in zo’n situatie. Toen speelde het vooral na de meivakantie. Inmiddels zijn de regels natuurlijk wel wat strenger. Ook voor kinderen geldt inmiddels dat bij klachten dringend wordt geadviseerd ze te laten testen. Vorig jaar heeft de huisarts voor ons een uitdraai gemaakt van Annes gegevens. Daar staat dan de situatie in beschreven, het feit dat ik daarover gebeld heb en dat Anne hooikoorts heeft en haar medicatie daarvoor.  Als ouders hebben wij vervolgens er voor gekozen deze informatie te delen met school. En daardoor kon Anne gewoon naar school. Ook nu gaan we er van uit dat dit geen probleem gaat worden. Juist ook omdat ze net Corona heeft gehad.

handtekening png

*: Bron: www.thuisarts.nl/hooikoorts


2 gedachten over “Hooikoorts klachten of Corona?

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Je kind laten testen op Corona. Wanneer moet dat?Blogsbyingrid

  2. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Mag een kind met hooikoorts klachten na de meivakantie naar school?Blogsbyingrid

Geef een reactie