Hooikoorts bij kinderen

Onze dochter heeft hooikoorts. Naast dat ze allergisch is voor bijna alle dieren, heeft ze in deze tijd van het jaar dus ook nog eens last van hooikoorts. En dat is soms heel vervelend.

bloemen in bloei

Wat is hooikoorts? *

Hooikoorts is een vorm van allergie. Je kan dan niet tegen stuifmeel van bepaalde grassen, bomen of planten. Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam erg heftig zodra de slijmvliezen met het stuifmeel in aanraking komen. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie, waardoor de slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren. En dat geeft klachten. Anne heeft vooral last van jeukende en branderige ogen en een verstopte neus.

allergy-18656_1920

Ze heeft het niet van een vreemde. Als kind had ik ook al hooikoorts en was allergisch voor alle dieren en huisstofmijt. Ik kreeg een neusspray en oogdruppels en dat hielp eigenlijk best goed. Maar het beste is het voorkomen ermee in aanraking te komen. Dus binnen blijven en ramen. Maar voor een meisje van 7 is dat niet echt een optie. En zeker niet voor Anne want die speelt heel graag buiten.

Medicijnen

Anne had al tabletjes met antihistaminica, maar de afgelopen dagen namen haar klachten alleen maar toe. Ze kreeg ook last van haar keel. Haar keel was droog en ze had de hele dag en nacht een kriebelhoest. En daardoor was ze benauwd en ging haar keel pijn doen. En door het slaapgebrek was ze ook nog eens erg moe.

Dus vandaag maar even naar de huisarts. Naast de tabletjes heeft ze nu ook een neusspray met corticosteroïden gekregen. Corticosteroïden remmen de overgevoeligheid van het slijmvlies. We hopen dat dit voor haar gaat werken. Last van haar ogen en een loopneus zijn vervelend, maar die kriebelhoest en zere keel putten haar uit. Ik was dan stiekem ook een beetje blij dat het gisteren regende. De regen zorgt er voor dat de pollen uit de lucht zijn.

Nu kan ze even aansterken en met de nieuwe medicijnen kan ze hopelijk weer lekker buiten spelen als het weer mooi weer is.

Lees ook: Medical taping bij hooikoorts

Tips

Dan nog een paar tips om het stuifmeel buitenshuis te houden:

 • Regelmatig stofzuigen en dweilen
 • Horren voor open ramen en deuren
 • Lucht het huis ’s ochtends, dan is buiten de concentratie pollen het laagst.
 • Stuifmeel gaat trouwens vooral in je haren en kleren zitten. Dus je kunt je beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. En regelmatig schone kleren aan en je haren wassen.

Als jullie nog andere tips hebben, hoor ik ze graag!

*: Bron: www.thuisarts.nl/hooikoorts

Foto’s: Pixabay

bloemen in bloei

17 gedachten over “Hooikoorts bij kinderen

 1. Fysiotape schijt ook te helpen. Ik heb zelf ook extreem veel allergieën en hooikoorts en dit wil ik ook eens ga proberen. Ik hoor en lees veel goede ervaringen over fysiotape en hooikoorts.

 2. Die laatste tip kende ik nog niet. Dank je. Verder weinig adviezen, maar wel sterkte. Vervelende allergie!

 3. Pingback: Medical taping bij hooikoorts | Blogsbyingrid

 4. Pingback: Hulp bij hooikoorts: Similasan oogdruppels | Blogsbyingrid

 5. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Medical taping bij hooikoortsBlogsbyingrid

 6. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Schrale handen? Gebruik een goede handcrème.Blogsbyingrid

 7. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Mag een kind met hooikoorts klachten na de meivakantie naar school?Blogsbyingrid

 8. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Hooikoorts klachten of Corona?Blogsbyingrid

 9. Pingback: Tips tegen hooikoortsklachtenBlogsbyingrid

Geef een reactie