Tips tegen hooikoortsklachten

Als je hooikoorts hebt dan kun je daar soms flink last van hebben. Zeker wanneer het lang warm en droog is en er van alles in bloei staat, dan zweven de pollen volop in de lucht. Want doordat het warm en droog is, blijft alles in de lucht hangen. Een regenbui is dan zeer welkom om de pollen te verdrijven.

bloemen in bloei

De klachten zijn veel niezen, een verstopte neus, jeukende of tranende ogen, benauwdheid en vermoeidheid. Ook wij hebben hooikoorts, zowel Joa en ik als de kinderen. In deze blog tips om de klachten zoveel mogelijk te voorkomen of te verlichten.

Tips om stuifmeel buitenshuis te houden

Hooikoorts is een vorm van allergie. Je kan dan niet tegen stuifmeel van bepaalde grassen, bomen of planten. Het is dus belangrijk om het stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Dat is buiten al helemaal lastig, maar binnen kun je wel het een en ander doen om het stuifmeel zoveel mogelijk buiten te houden. Denk daarbij aan regelmatig stofzuigen en dweilen.

Gebruik horren voor open ramen en deuren. Dat houdt niet alleen ongedierte buiten maar houdt ook stuifmeel tegen. Hou bij wind de ramen en deuren vooral dicht. Lucht het huis ’s ochtends, dan is buiten de concentratie pollen het laagst.

Stuifmeel gaat trouwens vooral in je haren en kleren zitten. Dus je kunt je beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. Neem een douche voordat je je bed in duikt. En regelmatig schone kleren aan, beddengoed wassen en je haren wassen.

Lees ook: Hooikoorts bij kinderen

Wat kun je nog meer doen om hooikoortsklachten te verminderen?

Natuurlijk kun je medicijnen gebruiken. Dan doen wij ook. Zo hebben we hooikoorts tabletjes, neusspray en oogdruppels. Maar daarnaast kun je zelf nog meer doen om de klachten te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld vaseline. Smeer wat vaseline aan de binnenkant van je neus en om je ogen. Het stuifmeel blijft daar dan aan vastplakken en gaat niet je slijmvlies irriteren. Wel uitkijken dat het niet in je ogen komt.

Zet als je naar buitengaat een zonnebril op. Niet alleen beschermt een zonnebril je ogen tegen Uv-stralen en hoef je niet met je ogen tegen de zon in te knijpen, het helpt ook tegen rond dwarrelende pollen. En heb je toch last van je ogen, wrijf er dan niet in. Maar leg er bijvoorbeeld een lekker koel nat washandje op. Dat verlicht de jeuk.

Hooikoortsklachten worden vaak erger als je in de buurt bent prikkende stoffen zoals sigarettenrook, verf, haarlak, chloor, ammoniak, uitlaatgassen en parfum. Zelfs sterk geurende bloemen of planten kunnen je hooikoorts erger maken. Dus probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.

Ga naar de kust. Voor ons niet direct in de buurt, maar wel een goede tip. Op het strand zijn er minder pollen in de lucht en heb je waarschijnlijk minder last van je hooikoorts.

Medical taping bij hooikoorts

Misschien heb je weleens gehoord van medical taping bij hooikoorts. Hierbij krijg je tape op je rug. Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzone’s van de longen in het bindweefsel liggen met name op de rug. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten door medical taping is de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het systeem komt tot “rust”.

Lees ook: Medical taping bij hooikoorts

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad. Mocht je nog andere tips hebben, laat het ons vooral weten!

Geef een reactie