Schrale handen? Gebruik een goede handcrème.

applying an emollient to dry flaky skin as in the treatment of psoriasis, eczema and other dry skin conditions. White cream on skin

Je kent het vast wel. Schrale handen. Zelf heb ik er vooral in de winter last van. Buiten is het koud en guur, binnen staat de verwarming aan. Dan drogen je handen uit en worden ze droog, schraal en trekkerig. Maar ook nu, in Corona tijd, worden je handen sneller droog door het vele handen wassen. Het Huidfonds waarschuwde al dat je huid droog en beschadigd raakt door het vele handen wassen. En dat leidt tot minder bescherming tegen bijvoorbeeld bacteriën. En dus is een goede handcrème noodzakelijk.

Bescherming voor je huid

Niet alleen in de winter dus. Maar ook van veel wassen worden handen droog en raakt de huid beschadigd. Dat leidt tot minder bescherming tegen bacteriën en schimmels. Water droogt de handen uit en zeep al helemaal. Als je dan ook nog zoiets als handalcohol gebruikt, gaat de uitdroging nog sneller. Dat komt door het wegwassen van het beschermende vetlaagje wat op de huid zit. En dat beschermlaagje heeft je huid juist nodig.

frau cremt sich ein

En omdat droge handen niet prettig zijn, is het fijn om te smeren. Zeker als je aanleg hebt voor eczeem of als je je handen niet regelmatig insmeert tussen het vele wassen door, kun je heel snel klachten krijgen die op eczeem lijken. De huid wordt dan droog, kan rood worden en soms zelfs schilferen. En dat kan best zeer doen.

Ook onze meiden moeten nu extra vaak hun handen wassen. Niet alleen na elk toilet bezoek en voor het eten, maar ook tussendoor. Als je geniest hebt bijvoorbeeld of als je binnenkomt na buitenspelen. Ook zij hadden last van droge handen. Dus ging ik op zoek naar een goede crème.

Hoe verzorg je droge handen?

Maar wat is een fijne crème die zijn werk goed doet? Eigenlijk kun je elke crème of zalf gebruiken die je maar wilt, als die maar vet is. Het hoeft dus niet per se handcrème te zijn. Handcrème, voetcrème en zelfs billencrème, het maakt eigenlijk niks uit. Een (body)lotion kun je beter niet gebruiken. Daar zit vaak veel water in, waardoor je handen alleen maar meer uitdrogen. Kijk dus altijd goed naar de ingrediënten van een crème.

hand holds a container with cream oil vaseline antiaging

Vaseline is ook een optie. Dat is in ieder geval erg vet. Het nadeel is dat het niet snel intrekt en plakkerig blijft. Voor je handen is het zeker goed, want doordat het niet snel intrekt en de huid afdekt, verdampt er minder water en droogt je huid minder snel uit. Maar juist omdat je handen plakkerig blijven, is het zeker voor de kinderen geen optie.

Onze zoektocht naar een fijne crème

niveau

Uiteraard had ik verschillende soorten crème en zelfs olie in huis. Maar niet alles vonden de meiden fijn. We gebruikten argan olie, verschillende handcrèmes en Nivea crème. Sommige crèmes prikken of trekken niet snel genoeg in. Ook probeer ik te letten om geen (sterk) geparfumeerde crèmes te gebruiken. Juist deze crèmes kunnen een allergische reactie veroorzaken of prikken. Olie vonden de meiden wel interessant en fijn. En de Nivea smeerden we meestal voor het slapen gaan op de handen. Andere crèmes vonden ze niet fijn. Vaak waren dit geparfumeerde handcrèmes. En omdat ze erg droge handen hadden, prikte dat nogal.

20200411_1108403947203956933399811.jpg

Per toeval zag ik de schapenwol handcrème van de Noordkroon Texel voorbij komen op social media. Dat leek me wel wat. In deze crème zit schapenwol vet. De crème trekt snel in en voelt daarna niet vet aan. De crème zorgt voor lekker zachte handen. Ideaal.

Naast de handcrème hebben we ook de neutraal crème van de Noordkroon Texel . Deze crème – zonder parfum – is speciaal voor de zeer gevoelige huid. Ideaal voor Anne die nog wel eens last heeft van atopisch eczeem. Zeker in periodes met een omslag van het weer. De eerste warme dagen van het jaar, dan krijgt Anne naast hooikoorts soms ook last van eczeem. Vooral in knieholtes en armholtes. En daar is deze crème ideaal voor.

handtekening gif

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920

facebook-icon-preview-1-400x400

Geef een reactie