Je kind laten testen op Corona. Wanneer moet dat?

Sinds 8 februari gelden er nieuwe regels voor kinderen. Nu dachten wij dat we het nieuwe testbeleid al kenden. We hebben de afgelopen periode met het hele gezin Corona gehad en veelvuldig contact met de GGD gehad. Maar toch las ik op de site van het Rijksoverheid nog dingen die ik niet wist met betrekking tot het testbeleid voor kinderen (met dank aan de Facebookpagina van Ouders & Onderwijs.

Je kind laten testen op Corona. Wanneer moet dat?

Vanaf 8 februari gelden nieuwe regels voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Basisschoolleerlingen met Corona klachten moeten thuisblijven en zich laten testen, zowel met milde als met zware klachten. Maar ook wanneer iemand in de klas positief getest is of wanneer ze naar voren komen in bron- en contactonderzoek.

Kinderen van 4 t/m 12 jaar met klachten

Kinderen die naar de basisschool gaan, moeten bij klachten thuisblijven en zich laten testen. En dat geldt zowel bij milde klachten (loopneus, verkoudheid, niezen en keelpijn) als bij zware klachten (veel hoesten, koorts of benauwdheid). Kinderen die af en toe hoesten, en kinderen die astma, hooikoorts of chronische luchtwegklachten hebben, hoeven niet getest te worden als ze hun klachten als zodanig herkennen en geen andere klachten hebben. Dit wisten we wel.

Lees ook: Hooikoorts klachten of Corona?

Maar dan. Laat je je kind wel of niet testen? Laat je je kind testen dan is het makkelijk. Je kind blijft thuis tot de uitslag van de test. Is de test negatief, dan kan je kind weer naar school. Is de test positief dan blijft je kind thuis en gelden de gewone Corona regels voor quarantaine.

Maar wat als je je kind niet laat testen? Dan mag je kind pas weer naar school als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Blijven de milde klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar school. Dit wist ik niet.

Kinderen van 4 t/m 12 jaar waarbij iemand in de klas positief getest is

Is iemand in de klas positief getest, bijvoorbeeld de juf, meester of een klasgenootje Dan moet je kind eigenlijk 10 dagen in quarantaine. Maar laat je je kind na 5 dagen testen en is de uitslag negatief? Dan mag je kind uit quarantaine.

Lees ook: Hoe ervaart een kind een coronatest?

Kinderen van 4 t/m 12 jaar die nauw contact hebben gehad met iemand met Corona

Komt je kind naar voren in bron- en contactonderzoek omdat hij/zij nauw contact heeft gehad met iemand die Corona heeft? Dan moet hij/zij in quarantaine. Het advies is om je kind zo snel mogelijk te laten testen. Is de testuitslag negatief dan moet er op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon nog een keer getest worden. Als de testuitslag na dag 5 weer negatief is, mag je kind uit quarantaine. Hierbij geldt dat het advies voor de eerste test veel minder dringend is dan bij de test op of na de vijfde dag. En omdat je na die eerste test toch nog niet uit quarantaine mag, zou je er voor kunnen kiezen om alleen na dag 5 te testen.

Na een besmetting weer naar school en klachten

En hoe gaat het dan wanneer je kind corona heeft gehad, zoals onze meiden? Krijgt je kind binnen 8 weken opnieuw klachten? Dan hoeft hij/zij niet opnieuw getest te worden. Herbesmetting komt namelijk weinig voor. De GGD gaf ons aan dat je 8 weken immuun bent.

Op de website van de GGD is ook te lezen dat testen in de eerste 8 weken na een besmetting niet zinvol is. Daarom mogen kinderen naar school met klachten als ze die klachten binnen 8 weken na een besmetting krijgen.

bronnen:

Geef een reactie