Hoe ervaart een kind een coronatest?

Zelf vind ik een coronatest geen pretje. En voor kinderen is het ook best spannend. Toch kan het verstandig zijn je kind te laten testen. Maar hoe kun je je kind het beste voorbereiden en hoe ervaart een kind zo’n test? Onze meiden zijn allebei getest. Hun ervaring was totaal verschillend.

De regels voor kinderen

De regels voor het testen bij kinderen zijn aangepast. Eerst was het zo dat kinderen tot de 12 jaar niet of nauwelijks getest worden. Nu is dat anders. Het wordt (dringend) geadviseerd om kinderen op de basisschool te testen bij veel hoesten, koorts en/of benauwdheid of bij corona-gerelateerde klachten na contact met iemand met corona.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/kind-testen-op-corona

De voorbereiding

Het is aan te raden om je kind voor te bereiden op de corona test. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kan het zijn dat je kind via (social) media al wat heeft mee gekregen van corona testen. Misschien kennen ze de foto’s van het testen met een wattenstaafje wel. En vaak kijken de mensen bij wie een test wordt afgenomen niet heel vrolijk.

Handig dus om van te voren even met je kind er over te praten. Leg uit wat er gaat gebeuren en waarom je kind getest wordt. Laat ze ook vooral vragen stellen en beantwoord ze eerlijk. Ik vind een corona test ook niet fijn en moet kokhalzen bij de keel swab. Dat vertel ik ze ook. Maar ik vertel er ook bij dat het maar heel even duurt en dan al weer voorbij is.

Wij hebben de meiden ook voorbereid. Verteld waarom ze getest werden (omdat ze bij opa waren geweest, die positief getest was). En hoe de test in zijn werk ging. Dat we eerst met de auto naar de teststraat zouden rijden. Daar zouden mensen met beschermende kleding de test afnemen. Met een wattenstaafje eerst in je keel. Dat voelt even vervelend en daarna in je neus. Dat kriebelt heel erg. Proberen rustig te blijven en dan is het zo gebeurd.

Per kind verschillend

Nu is het heel verschillend hoe je kind reageert. Emma, onze jongste van 8 jaar, vindt het allemaal prima. Ze vraagt veel en wil alles weten. Ze vindt het eerder interessant dan spannend. Anne, onze oudste van 10 jaar, vindt het veel spannender. Anne is iemand die altijd nieuwe en onbekende dingen spannend vindt. We hadden dus ook wel verwacht dat ze het erg spannend zou vinden. Ook haar hebben we geprobeerd zo goed mogelijk voor te bereiden.

Lees ook: Met het hele gezin een corona test

En dan de corona test

Vorige week zijn we alle vier getest. Gelukkig is de test straat dichtbij. Wij waren ’s ochtends om 9 uur al aan de beurt, maar het was erg druk. Dat was vooral voor Anne niet leuk, omdat ze het al zo spannend vond. En nu moest ze ook nog even wachten en kon ze zien hoe andere mensen getest werden. Dat vond zij niet prettig. Dus als je kunt kiezen, ga op een rustig moment.

Van de kinderen werd eerst Emma getest en mocht Anne kijken. Emma mocht bij mij op schoot zitten om getest te worden. Ze vond het best een beetje spannend, maar liet het heel gelaten gebeuren. Eerst de keel, dat was een beetje naar en daarna de neus. Dat kriebelde, maar ging super goed. Anne keek toe en vond het maar niks. Achteraf was het misschien beter geweest als zij eerst was getest in plaats van te kijken naar de test bij Emma. Want dat vond ze niet fijn. Ook zij mocht bij mij op schoot. Bij de keel swab moest ze een paar keer flink kokhalzen. Dat vond ze niet fijn. Ze was best overstuur en toen moest de neus nog. Ook dat vond ze niet fijn. De dame die de test afnam, gaf aan dat de keel swab goed gelukt was; over de neus swab twijfelde ze. Maar ze vond het goed zo.

Een tweede keer testen

Inmiddels zitten we al bijna een week in quarantaine. Omdat de meiden een beetje snotterig zijn en soms niezen adviseerde de GGD om ze nog een keer te laten testen. Anne wil dat absoluut niet. Ik heb nog met de GGD gebeld of er andere test mogelijkheden zijn. Zo heb ik eens iets gelezen over een wang swab, bloed onderzoek of het kauwen op een soort watje. Maar volgens de GGD kan het alleen maar betrouwbaar met een keel en neus swab.

Wel is er een aparte kinder teststraat (in Goor) waar ze meer tijd nemen voor de kinderen. Maar ook dat zag Anne niet zitten. En dat snap ik wel. Meer of minder tijd of extra uiteleg maakt niet uit. Ze wil gewoon niet want ze vindt het verschrikkelijk. Omdat ik geen kind met een trauma wil, is zij dus niet nog een keer getest. We blijven gewoon wat langer in quarantaine.

Emma is een heel ander verhaal. Die wilde juist graag nog een keer getest worden. Ze had namelijk zelf al bedacht dat als ze dan positief was, ze waarschijnlijk eerder uit quarantaine kon dan wanneer ze niet getest zou worden. En dan kon ze weer met haar vriendinnetjes spelen.

Ze is gisteren opnieuw getest. Zonder problemen. Ze hoefde niet eens op schoot, maar is gewoon vanuit de auto getest. En ze zei zelf naderhand dat deze meneer het heel rustig en fijn deed. Ze voelde er bijna niks van in haar keel. Alleen haar neus kriebelde een beetje.

Zo zie je maar. Je kunt geen eenduidig antwoord geven hoe een kind een corona test ervaart. Het ligt echt aan hoe je kind is. Ook leeftijd zegt niet alles. Dat zie je maar bij ons. De oudste vindt het maar niks terwijl de jongste het zonder problemen ondergaat. Mijn advies is, luister naar jezelf en naar je kind. Jij kent je kind het best en je wilt geen kind met een trauma.