Je kind wel of niet laten testen? Onze ervaring.

De kinderen mogen weer naar school. Maar er is wel sprake van een testbeleid. Is er een juf, meester of leerling positief getest dan moet de hele klas in quarantaine. Op dag vijf kunnen de kinderen zich laten testen en bij een negatieve testuitslag kunnen ze weer naar school. Veel ouders willen hun kind niet laten testen. Omdat het een nare test is. Onze meiden zijn allebei twee keer getest. Onze ervaring lees je hier.

De eerste keer testen

Onze meiden zijn acht en tien jaar oud. Ze zijn heel verschillend. Anne, de oudste, vindt nieuwe dingen erg spannend en is geen held in de eerste keer iets nieuws. Dat is bij alles zo, eerste keer naar school, zwemles, een nieuwe klas, de tandarts etc. Maar als de eerste keer geweest is en ze vertrouwen krijgt, gaat het vanzelf beter. Emma is heel relaxt, die vindt alles best en laat het gewoon op zich af komen.

De eerste keer testen voor ons was nog in de lockdown. Opa was positief getest en daar waren we mee in contact geweest, dus gingen wij als gezin ook voor een test.

Lees ook: Met het hele gezin een corona test

We mochten met de kinderen uit de auto stappen en konden op een stoel zitten om getest te worden. De kinderen mochten bij mij op schoot zitten tijdens de test. Eerst werd Emma getest. Ze vond het best spannend. Eerst de keel, dat was een beetje naar en daarna de neus. Dat kriebelde, maar ging super goed. Anne keek toe en vond het helemaal niks. Ze vond het heel spannend. Ook zij mocht bij mij op schoot. Bij de keel swab moest ze een paar keer kokhalzen. Dat was niet fijn. Ze was best overstuur en toen moest de neus nog. Ook dat vond ze niet fijn. De dame die de test afnam, gaf aan dat de keel swab goed gelukt was; over de neus swab twijfelde ze. Maar ze vond het goed zo. Bij Emma ging het dus prima, terwijl het voor Anne echt niet leuk was.

De tweede keer testen

Na de eerste test bleek Joa positief, maar de meiden en ik negatief. Na een paar dagen kreeg ik ergere klachten en liet me nog een keer testen. Ook positief. Omdat de kinderen ook verkouden waren, bespraken we met ze om ze nog een keer te laten testen.

Anne wilde niet. Ze had er een nare ervaring aan over gehouden. Wij hebben toen ook met haar besproken, dat als ze echt niet wilde, dat het dan niet hoefde. Ze moest er wel rekening mee houden dat ze dan langer in quarantaine moest blijven. Dat vond ze geen punt. Emma wilde zich wel laten testen.

De tweede test van Emma

De tweede keer testen bij Emma ging nog beter dan de eerste keer. Joa ging met Emma naar de teststraat. Emma zat voorin en dit keer werd de test afgenomen terwijl ze in de auto zat. Net op het moment dat ze getest moest worden, ging Joa’s telefoon. Hij zei snel dat hij nu niet kon bellen, omdat hij bij de teststraat was. Toen hij ophing was Emma al getest. Niks aan de hand dus.

Lees ook: En dan is je kind ook positief

De tweede test van Anne

Ook Emma bleek positief te zijn. En inmiddels kwam de dag dat de scholen weer open zouden gaan dichterbij. Weer bespraken we met Anne het testen. We legden haar het volgende uit. Als ze niet zou testen, zou ze moeten wachten totdat wij klachtenvrij zouden zijn en dan pas gingen haar 10 dagen quarantaine in. Dat zou dus betekenen dat ze langere tijd niet naar buiten mocht en niet naar school zou kunnen als de scholen weer open gingen.

De andere mogelijkheid was, wel testen. Waarschijnlijk was zou ook wel positief en dan zou ze zeven dagen in quarantaine moeten blijven en als ze dan 24 uur klachtenvrij was, zou ze weer naar buiten kunnen en naar school kunnen. We zeiden tegen haar dat ze niet direct hoefde te beslissen, maar dat ze er wel even goed over moest nadenken. Later die dag kwam ze zelf naar ons toe en zei dat ze zich wel wilde laten testen. Want dan kon ze sneller weer (buiten) spelen met vriendinnetjes en dan kon ze naars school zodra de scholen weer open waren.

Lees ook: Hoe ervaart een kind een coronatest?

En zo gingen we dus weer naar de teststraat. Gelukkig was het dit keer niet druk. We waren de enigen. We legden de testmedewerker uit dat Anne het super spannend vond en dat ze het de eerste keer erg naar vond.

De medewerker van de teststraat had alle begrip. Anne zat bij mij op schoot en hij begon met de keelswab. Anne trok haar hoofd naar achter en dat maakte het lastig. De jongeman legde uit dat hij maar heel even een keer haar keel hoefde te raken, en dat dat het snelste zou gaan als ze haar hoofd stil zou houden en niet naar achter zou doen. Dat begreep ze en de tweede keer ging het goed. Wel even kokhalzen, maar het was gelukt. Toen de neusswab. Ook daarbij nam de jongeman de tijd en legde uit dat ze moest proberen rustig te blijven zitten dan was het het snelst voorbij. Je zag aan Anne dat ze het vervelend vond, maar ze deed het echt super goed. Zo trots op haar! En toen was het klaar. Het was een beetje vervelend, maar ging zoveel beter dan de eerste keer.

Lees ook: Het hele gezin positief

Kinder teststraten

Inmiddels wordt er ook gewerkt aan kinder teststraten. Daar nemen ze meer de tijd voor de kinderen, maar de test is hetzelfde. Ook wordt er gewerkt aan een ademtest. Maar of die ook geschikt is voor kinderen, is nog niet duidelijk. En deze test(straten) zijn niet overal. Ondanks dat het geen pretje is voor de kinderen, ben ik blij dat wij ze hebben laten testen. Anne gaf later ook zelf aan dat ze liever een minuutje een vervelende test onderging dan dat ze super lang in quarantaine zou moeten. En ze kon afgelopen week gewoon naar school en buiten spelen!

Laat jij je kind testen?

Geef een reactie