Hoe bereid je je kind voor op een Corona test? 10 Tips

Bij ons op school gaat voor het eerst een klas in quarantaine. Alle kinderen in de klas kregen een mail dat ze in contact waren geweest met een positief getest iemand. Een moeder belde mij op om te vragen hoe onze kinderen de test hadden ervaren en hoe ze haar kind kon voorbereiden. In deze blog 10 tips hoe je je kind kunt voorbereiden op de Corona test; op basis van onze ervaring.

Lees ook: Hoe ervaart een kind een coronatest?

1. Praat er over met je kind

Belangrijk is om er vooral met je kind over te praten. En het maakt niet uit hoe oud je kind is. Vraag eens wat je kind weet over Corona testen. Weet hij/zij hoe zo’n test in zijn werk gaat? En wat voor beeld en gevoel heeft hij/zij erbij? Vaak hebben ze toch een beeld omdat er veel in de media getoond wordt. Ga dus vooral het gesprek met je kind aan. Wat je dan kunt bespreken, lees je in de volgende tips.

Lees ook: Met het hele gezin een corona test

2. Vertel waar de teststraat is en hoe het eruit ziet

Kinderen zijn vaak visueel ingesteld. Vertel je kind hoe de teststraat eruit ziet. Wij reden met de auto naar de teststraat. Daar rijd je een rondje en binnen in het overdekte gedeelte wordt je getest. We vertelden ook dat de testmedewerkers helemaal in witte pakken en met mondkapje staan ter bescherming. Zo kunnen de kinderen vast een beetje een idee vormen en schrikken ze niet ineens van die rare pakken.

3. Vertel je eigen test ervaring

Als je zelf al eens een Corona test hebt gehad, kun je je kind vertellen hoe jij dat vond. Ik heb de meiden bijvoorbeeld verteld dat ik de keel swab niet prettig vond en moest kokhalzen. En dat de neus swab vooral heel erg kriebelde.

4. Op welk tijdstip ga je testen?

De eerste keer dat wij met het hele gezin gingen testen, gingen we om 9 uur ’s morgens. Toen was het super druk. Blijkbaar zijn er veel mensen met cruciale beroepen die ’s morgens gaan, zodat ze zo snel mogelijk de uitslag hebben. Maar Anne vond het bijvoorbeeld vreselijk om zolang te moeten wachten. Je ziet ook andere mensen getest worden en dat vond zij niet leuk. De tweede keer met Anne gingen we om 14.15 uur. Toen waren we de enige in de teststraat. We waren direct aan de beurt. En toen nam de test medewerker alle tijd voor Anne. Dat was super.

5. Bel met een klasgenootje of vriendje/vriendinnetje die al getest is

Ken je toevallig een ander kind dat al eens getest is? En weet je dat dat kind geen nare ervaring had? Dan is het misschien leuk om eens te bellen met diegene. Om te horen van een leeftijdsgenootje hoe het testen ging, is toch anders dan van je ouders of de juf of meester. Kinderen beleven het anders en vertellen misschien ook wel dingen die op ons geen of minder indruk maken.

6. Beloon je kind

Misschien opvoedkundig niet helemaal juist, want eigenlijk is het gewoon omkoperij. Maar het kan wel werken. Stel je kind iets leuks in het vooruitzicht. Als je je hebt laten testen, gaan we samen een ijsje eten. Of krijg je een snoepje, een klein cadeautje (een populaire fidget misschien). En als je geluk hebt, krijg je kind in de GGD teststraat ene knuffeltje van de GGD en iets lekkers. Dat was bij ons wel het geval.

Lees ook: En dan is je kind ook positief

7. Laat je kind zelf beslissen

Dit is natuurlijk wel afhankelijk van (de leeftijd van) het kind. Omdat Anne de eerste keer testen nogal vervelend vond, hebben we de tweede keer haar zelf laten beslissen. We hebben uitgebreid besproken wat de consequenties zouden zijn van wel of niet testen.

Bespreek met je kind dat wel testen betekent dat je zekerheid hebt. Als je negatief test, mag je gewoon weer naar school. Als je besluit je niet te laten testen moet je langer in quarantaine blijven en mag je dus niet naar school, sport en buiten spelen. Ook hebben wij Anne toen aangegeven dat testen maar heel even (hooguit een minuutje) duurt. En dat is dan wel even vervelend, maar als je daarna niet in quarantaine hoeft is dat het wel waard. Anne heeft toen zelf hierover nagedacht, Geef ze daar wel de tijd voor. Anne kwam een dag later bij ons en vertelde dat ze toch graag getest wilde worden. Dan is het haar eigen beslissing geweest en dat is beter dan dat het moet van je ouders.

Lees ook: Hoe ervaart een kind een coronatest?

8. Neem je kind op schoot tijdens de test

Als wij volwassenen getest worden, gebeurt dat meestal gewoon terwijl je nog in de auto zit. Motor uit, raampje open, mond open en testen maar. Voor een kind is het veel fijner als ze veilig bij papa of mama op schoot kunnen zitten. Dat kan ook gewoon in de teststraat. Er stonden bij ons in ieder geval al stoelen klaar. Dus maak daar vooral gebruik van. Dat voelt voor je kind veilig en vertrouwd en niet zo alleen. En zodra de test gedaan is kun je even lekker knuffelen met je kind.

Lees ook: Het hele gezin positief

9. Ga naar een kinderteststraat

Inmiddels wordt er ook gewerkt aan kinderteststraten. Daar nemen ze meer de tijd voor de kinderen, maar de test is hetzelfde: een keel en een en neus swab.

Bij ons in de buurt zijn er twee kinderteststraten: bij de Universiteit Twente in Enschede en bij de testlocatie in Goor. Dit zijn speciale kinderteststraten voor kinderen jonger dan zes jaar. De PCR-testen die er worden afgenomen zijn hetzelfde als bij volwassenen, maar er wordt meer tijd uitgetrokken om aandacht te besteden aan de kinderen. Wij kozen niet voor een kinderteststraat omdat Anne al gauw wagenziek wordt en we eigenlijk zo kort mogelijk onderweg wilde zijn, ook n verband met de spanning die ze er voor had. En de tweede keer in de ‘gewone’ teststraat nam de medewerker ook alle tijd voor haar.

10. Luister naar jezelf en naar je kind

Of je je kind laat testen, is natuurlijk je eigen beslissing. Afhankelijk van de leeftijd van je kind en het karakter van je kind maak je samen een keuze. Praat vooral met je partner en met je kind en maak samen de keuze die bij jou past.

Alle blogs over onze ervaringen met Corona (testen) lees je hier: Corona

Laat jij je kind testen?

5 gedachten over “Hoe bereid je je kind voor op een Corona test? 10 Tips

  1. Supergoed dat ze aparte kinderteststraten hebben. Logisch ook vind ik, je hebt toch ook een kindertandarts en een kinderarts – er wordt toch meer de tijd genomen en extra lief gedaan 🙂 Mijn kids zijn ouder en hebben inmiddels alle 3 al getest, leuk vinden ze het niet maar ze vonden het alle drie wel meevallen.
    ps ik vind die foto in je artikel met bloed met positief op de sticker wel gek?!

Geef een reactie