Bron- en contactonderzoek door de GGD

Nu we beiden positief getest zijn, hebben we regelmatig contact met de GGD. Eerst Joa natuurlijk. Toen werd ik gebeld omdat ik naar voren kwam in zijn bron- en contact onderzoek. En nadat ik ook positief was getest, moest ook voor mij bron- en contactonderzoek plaatsvinden.

Toen Joa positief testte, belde de GGD hem voor bron- en contactonderzoek. Uiteraard kwamen de kinderen en ik daarin naar voren. Ik werd later ook door de GGD gebeld. Ze stellen je dan een aantal vragen. Zo vragen ze of je klachten hebt en leggen ze de quarantaine regels uit.

Lees ook: Met het hele gezin een corona test

Afgelopen maandag deed ik een sneltest en bleek ik ook positief te testen. Dinsdagochtend belde de GGD voor bron- en contactonderzoek. Ondanks dat Joa dat al gehad had, was ik toch benieuwd hoe dat zou gaan.

Lees ook: Toch positief

Ik had een hele aardige dame aan de lijn. Ze had mijn dossier al voorbereid met de gegevens vanuit het bron- en contact onderzoek van Joa. Ze vroeg welke klachten ik had en wanneer die begonnen waren. Die dag noteren ze en de dag erna telt als eerste ziektedag. Ook vroeg ze onder andere nog:

  • of ik nog in het buitenland was geweest (al was het maar even over de grens tanken bijvoorbeeld)
  • of ik nog in een verpleeg- of verzorgingstehuis was geweest
  • of ik nog gewerkt had
  • of ik verder nog met mensen in (nauw) contact was geweest

In het buitenland ben ik niet geweest en ook in een verzorgings- of verpleeghuis ben ik niet geweest. Ik had wel nog gewerkt, maar alleen vanuit huis. Dus ook daar geen contact met anderen gehad. Verder was ik eigenlijk met niemand in contact geweest, behalve met Joa en de kinderen en met de fysio. Ik was donderdagochtend nog naar de fysio geweest. De GGD vroeg bij welke fysio ik was geweest, hoe laat en hoe lang. Zelf had ik de fysio ook al geïnformeerd.

Ook vroeg de GGD of ik medicijnen gebruikte, want dan kijken ze na of de medicijnen invloed hebben op je afweer. Ook vroeg ze wie mijn huisarts is en of ze die mocht informeren. Dat vond ik geen probleem.

Uiteraard legde ze ook alle quarantaine regels uit, zowel voor mijzelf als voor de kinderen. Eigenlijk willen ze graag dat je in isolatie gaat thuis als je positief getest bent. Dus dat je je als het ware opsluit op je kamer en als het kan een eigen toilet gebruikt. Maar de dame van de GGD was heel begripvol. Ze snapte dat met twee jonge kinderen en twee positief geteste ouders het lastig is om in isolatie te gaan. Ze adviseerde zo veel mogelijk afstand proberen te houden en zo min mogelijk te knuffelen.

coronamelder

Tenslotte vroeg ze of ik de app coronamelder had. En die heb ik. Dus die konden we activeren zodat mensen die eventueel toch in de buurt waren geweest een melding zouden ontvangen. Ik vind dat een goede zaak, dus dat hebben we ook gedaan.

Al met al hebben we bijna 20 minuten aan de lijn gehangen en was het een heel prettig gesprek. Nu moet ik in ieder geval zeven dagen in quarantaine blijven en zodra ik daarna 24 uur klachtenvrij ben, mag ik weer naar buiten.

Geef een reactie