De keuzes die je maakt deel 1: School en vervolgopleiding

Woman standing near arrows on asphalt, top view. Choice conceptIn je leven maak je best wel wat keuzes. En veel van die keuzes hebben invloed op hoe je leven er later uit ziet. Niet alleen keuzes die je als volwassene maakt, maar ook keuzes die je als kind maakt. Toch leuk om daar eens bij stil te staan. Welke keuzes heb ik vroeger gemaakt? In deze blog de keuzes in de (middelbare) schooltijd.

Van basisschool naar middelbare school

Uiteraard zijn het je ouders die je basisschool uitkiezen. Maar aan het einde van de basisschool maak je de keuze voor een middelbare school. Die keuze heeft absoluut invloed op je toekomst. Neem alleen al de vrienden en vriendinnen die je dan maakt. Als ik terug denk aan die tijd, dan had ik drie keuzes. Ik ging naar de brugklas havo/vwo en er waren in onze stad drie scholen waar je naar toe kon. Een school viel vanwege de afstand eigenlijk direct af. Op beide andere scholen zijn we uiteraard naar de open dag geweest. De scholen hadden een aantal verschillen:

  • de afstand
  • een school bood gymnasium met Grieks en Latijn aan, de ander Atheneum met Latijn
  • een school had een gebouw voor de brugklas en tweede klassers en een ander gebouw voor de jaren drie tot en met zes. De andere school had een gebouw waar alle leerjaren in gevestigd waren.

middelbare school

Wat daarnaast bij mij nog meespeelde was mijn oudere broer. Ik had eigenlijk geen zin om mijn hele middelbare schooltijd bekend te staan als “het zusje van”, zowel door docenten als andere leerlingen. Ik koos voor de school waar mijn broer dus niet op zat. Die school was wat verder fietsen, maar dat vond ik niet erg. Daarnaast had de school twee gebouwen, wat ik toch een fijn idee vond. Dat er gymnasium met Grieks en Latijn werd aangeboden, vond ik wel interessant maar was niet direct van invloed op mijn keuze.

Achteraf heb ik nooit spijt gehad van deze keuze. Ja, het was wat verder fietsen, maar er zaten meer kinderen uit de buurt op deze school. We konden dus gezellig samen fietsen. Daarnaast kon ik mijn eigen ik ontwikkelen zonder bij iedereen “het zusje van” te zijn. Ik maakte veel nieuwe vrienden en had een leuke middelbare schooltijd.

Keuzes op de middelbare school

Op de middelbare school maak je veel keuzes. Soms samen met je ouders en docenten maar ook zelfstandig. Je maak keuzes over met wie je omgaat en wie je vrienden worden. Maar ook in zaken als studierichting en vakkenpakket moeten keuzes gemaakt worden. Mijn eerste keuze was na de brugklas. Ik kon naar het vwo. Op deze school kon je kiezen tussen atheneum of gymnasium met Grieks en Latijn. Dat laatste leek me best interessant. We kregen een proefles Latijn en een aantal van mijn vriendinnen en ik vonden het wel leuk. Dus maakte ik de keuze voor het gymnasium.

AdobeStock_187336891 (1)Aan het begin van de tweede klas had ik al spijt. Die proefles Latijn was leuk geweest, maar Grieks zag eruit als Chinees. Hoe kon ik dat nou ooit leren? Mijn ouders stelden voor het eerst eens te proberen. Eerst maar eens een paar lessen volgen en dan zou het vast meevallen. En anders kon ik altijd nog naar het atheneum. Gelukkig viel het best mee en was Grieks eigenlijk best leuk. Ik bleef met plezier op het gymnasium.

Later kwamen de keuzes om vakken te laten vallen en uiteindelijk zeven eindexamen vakken te kiezen. Dat was nog best lastig. Ik zat nog steeds op het gymnasium en had Grieks en Latijn. Grieks vond ik best leuk, Latijn iets minder. En ik riep al vanaf de derde dat ik er geen examen in wilde doen. Maar toen moest ik toch een vakkenpakket kiezen. Nederlands en Engels waren duidelijk. Daarnaast koos ik Duits, maar Frans vond ik niks aan en liet ik vallen. Omdat ik cijfers en economie erg leuk vond, koos ik wiskunde A, economie 1 en 2. Dan moest ik nog een vak. Eerder had ik de B vakken zoals biologie, natuurkunde en scheikunde al laten vallen. Best interessant, maar ik vond cijfers en economie leuker en koos dus voor een A pakket. Ik kon aardrijkskunde of geschiedenis kiezen, maar daar had ik niet zo’n zin in. Ik vond die vakken ook best interessant, maar niet boeiend genoeg om examen in te doen. Ook zag ik er geen meerwaarde voor de toekomst in omdat ik iets met economie wilde gaan doen later. Uiteindelijk koos ik toch voor een gymnasium vak. Ik wist dat Grieks een moeilijk(er) eindexamenonderwerp zou krijgen dan Latijn en daarnaast leek het me dat ik aan Latijn later meer zou hebben dan aan Grieks. Dus ik koos voor Latijn als laatste eindexamenvak.

Ik heb geen spijt van mijn vakkenpakket. Als ik het opnieuw zou moeten doen, zou ik dezelfde vakken kiezen. Misschien had ik dan nog wel wiskunde B als extra vak gekozen. Omdat ik nu achteraf weet dat ik het makkelijk zou kunnen en later in mijn vervolgstudie ook nog wat aan zou hebben. En omdat ik wiskunde gewoon best wel leuk vond uiteraard.

Roman ruins in Rome, ForumIk heb zeker geen spijt gehad dat ik toch gymnasium ben blijven doen. Ik heb veel geleerd en Latijn is toch een taal die je veel terug ziet. Veel woorden zijn uit het Latijn afgeleid en ook wat betreft geschiedenis vond ik dit een leuk vak. We gingen in 5 VWO onder andere op excursie naar Parijs en Londen. Maar als je gymnasium deed kon je ook nog naar Rome. En dat was geweldig. Die ervaring had ik niet willen missen. Daar hebben we zoveel gezien, gedaan en geleerd. Dat was echt een top ervaring en ik wil zeker nog eens terug naar Rome.

Studeren

大学の教室Het laatste jaar middelbare school heb je weer een belangrijke keuze te maken. Welke studie ga je doen en waar? Zoals gezegd, vond ik cijfers en economie erg leuk. Ik wilde dan ook iets in die richting doen. Bedrijfseconomie leek me wel wat. Dat kon op een HEAO of universiteit. Uiteraard gingen we weer naar een aantal open dagen. Vanuit onze regio (midden-Limburg) werd veel gekozen voor Maastricht als universiteit. Ik had niks met Maastricht. Onze halve school leek er ook naar toe te gaan, maar mij leek Tilburg juist wel leuk. De open dag van de Universiteit van Tilburg was erg leuk en ik besloot om daar bedrijfseconomie te gaan studeren.

Uiteraard volgden tijdens mijn studie ook veel keuzemomenten, maar die lees je je in deel 2 van “de keuzes die je maakt”.

handtekening png

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

 

11 gedachten over “De keuzes die je maakt deel 1: School en vervolgopleiding

  1. Het is absoluut zo, gemout zoveel keuzes maken en je bent nog zo jong. Goed te lezen dat je nog steeds tevreden bent over de keuzes die je maakte.

  2. Er zijn best veel keuze momenten! Mijn jongste zoon moest dit jaar kiezen wat hij na de havo wil gaan doen. Ik hoop dat hij de juiste studie heeft gekozen. De tijd zal het moeten uitwijzen.

  3. Ik vind dat je sowieso snel een keuze moet maken en dat je op die leeftijd nog helemaal niet goed weet wat echt bij je past

  4. Pingback:   Blogsbyingrid  |   De keuzes die je maakt deel 2: StudieBlogsbyingrid

  5. Ik vond het erg lastig die keuze voor een middelbare school. Uiteindelijk had ik ook een verkeerde keuze gemaakt, maar toen der tijd wist ik er nog niet zoveel vanaf.

  6. De keuze voor een middelbare school vond ik niet lastig, spannend wel. Straks als mijn meisjes op dke leeftijd zijn dan zijn alle scholen hier een geworden.

  7. Pingback:   Blogsbyingrid  |   De keuzes die je maakt deel 3: CarrièreBlogsbyingrid

Geef een reactie