Weer naar school. Ook weer speeldates?

boy-160168_1280Vanaf volgende week gaan de meiden weer deels naar school. Hier gaan ze de ene week twee dagen en de andere week 3 dagen naar school. Zo komen we weer een beetje in een normaal ritme. Maar hoe gaat dat met spelen? Wordt er na school gespeeld? En bij wie? En ook binnen? Wat kan er en wat mag er?

Weer naar school na zes weken thuisonderwijs en twee weken vakantie

education and school concept little student girl studying at school

Maandag is het zover. Dan gaan de scholen weer deels open. Ik denk dat het heel goed. Het lijkt er op dat kinderen minder vatbaar zijn voor Corona en het minder verspreiden. Dus de risico’s zijn beperkt. En ik denk dat de kinderen er aan toe zijn. Ze missen hun vriendinnetjes. Sommige vriendinnetjes hebben ze gezien en mee gespeeld, maar de meeste vriendinnetjes hebben ze heel lang niet gezien. Of alleen met videobellen. En wat betreft de leerstof die ze moeten beheersen, is het ook goed dat ze weer les krijgen van hun juf en meester. We hebben als ouders ons best gedaan, maar we zijn geen juf en meester.

Lees ook: Mag een kind met hooikoorts klachten na de meivakantie naar school?

Samen spelen na school

In een normale week gingen onze meiden twee dagen naar de BSO. De andere drie schooldagen waren om te spelen en te sporten. Een middag hadden de meiden volleybaltraining. Emma had daarnaast nog een middag theaterles. Nu gaan de weken er wat anders uitzien. Op de dagen dat ze naar school gaan, gaan ze ook naar de BSO, zodat wij ons werk ook weer wat meer kunnen oppakken. Dat betekent dat ze na school niet kunnen afspreken, maar wel met andere kinderen op de BSO kunnen spelen. volleybalVolleybaltraining begint ook weer, buiten. Dus hun teamgenootjes zien ze ook weer gelukkig.

De dagen dat ze niet naar school gaan, gaan ze wel weer thuis aan het schoolwerk. Die dagen zullen we de ochtenden vooral aan school besteden en ’s middags kan er dan gespeeld worden. De afgelopen weken ging dat ook zo. Dan werd er vooral met kinderen in de buurt gespeeld. ik denk dat dit ook wel zo blijft, omdat afspreken wat lastiger is. Pas als we weer volledig naar school gaan en het normale ritme weer hebben, zullen er meer speeldates na school gaan plaatsvinden bij ons denk ik.

Afspraken maken over spelen

buiten spelen

Gelukkig is al een tijdje duidelijk dat kinderen in de basisschoolleeftijd gewoon samen lekker buiten kunnen spelen. Onze meiden zijn oud genoeg dat we goede afspraken kunnen maken over spelen. Zo spreken we nu met elkaar af dat ze buiten mogen spelen, maar ze melden wel waar ze gaan spelen. En ze mogen niet zomaar bij iemand in de tuin of binnen in huis spelen. Ook dat komen ze eerst overleggen. We leggen ze ook duidelijk uit wanneer iets niet mag en waarom niet. Wij vinden het prima dat ze lekker samen spelen, maar dan wel buiten. Het binnen spelen willen we zoveel mogelijk beperken. En als er binnen wordt gespeeld, willen we het aantal plekken waar ze binnen spelen beperken.  Zo willen we ook het aantal verschillende kinderen dat bij ons komt spelen beperken. We proberen dat ook uit te leggen. Bijvoorbeeld aan de hand van de regels voor sporten. Buiten mag wel, binnen nog niet.

Tot nu toe begrijpen ze het goed en komen we er samen uit. Hopelijk blijft dat de komende weken ondanks de veranderingen zo. Hoe ga jij op met speeldates?

ingrid

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400pinterest2

1 gedachte op “Weer naar school. Ook weer speeldates?

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Het effect van de lockdown op kinderenBlogsbyingrid

Geef een reactie