Hoe maak je een top moodboard voor je interieur?

Een moodboard is een fantastisch uitvinding: niet alleen zorgt het ervoor dat je je interieur helemaal kan inbeelden, het zet ook in beelden wat je niet kan uitleggen in woorden. Voor interieurdesigners, maar ook modeontwerpers, is zo’n moodboard een godsgeschenk.

Je kan met een moodboard niet alleen meubels tonen die je prachtig vindt, het schetst ook de sfeer die je in de ruimte wil, en het is nu net dat (die sfeer) die zo moeilijk te snappen is. Hoe maak je nu zo’n moodboard – voor jezelf of voor een professional?

Pin it!

We leven in een erg visuele wereld: het is dus nog nooit zo makkelijk geweest om een moodboard voor je huis te creëren. Kom je in een mooie koffiebar? Neem een foto. Houd je van het interieur van een influencer? Bewaar het op Instagram. Of ben je op zoek naar een specifieke stijl? Zoek het op en Pin het op Pinterest. Je kan Pinterest dus gebruiken als moodboard tool, maar ook de gratis tool Canva kan je gebruiken om foto’s in te uploaden en naast elkaar te plakken.

Ruimte per ruimte

Eens je een algemene sfeer en een groot moodboard hebt gecreëerd, kun je op een andere pagina ruimte per ruimte bekijken. Zo kan je stoffen, planten, accessoires, meubels en verfkleuren uitkiezen en naast elkaar plakken. Vergeet ook niet om foto’s van de huidige ruimte toe te voegen. Bewerk ze met Photoshop om de huidige meubels of verfkleur aan te passen. Op die manier zie je meteen of de verschillende materialen passen bij je (houten) vloer, keuken of ramen.

Combineer fantasie en werkelijkheid

Niet alles hoeft “echt” te zijn op een moodboard. Waarschijnlijk woon jij niet aan een parelwit strand waar de wind zachtjes je linnen gordijnen doet schommelen. Maar misschien is dit wel de sfeer die jij met de inrichting van je slaapkamer wil bereiken, toch? Voeg zo’n foto dan zeker terug, want met de juiste houten meubels, planten en gordijnen voor je slaapkamer, kan je zeker deze sfeer nabootsen.

Old school moodboard

Natuurlijk hoef je een moodboard niet online te maken. Ook uit magazines, boeken, flyers en foto’s kan je inspiratie halen. Knip foto’s of items uit die je inspireren en plak ze op een groot A4 blad. Als je het in het echt maakt, kan je ook perfect staaltjes van stoffen of verf toevoegen. Dit maakt je moodboard nog echter!

Geef een reactie