Voor je het weer is het weer zomer vakantie. Ook dit jaar gaan wij weer met de auto op vakantie. In de verschillende Europese landen gelden soms verschillende regels voor wat je mee moet nemen. Waar je dan in Frankrijk rekening mee moet houden, beschreef ik al eens in Op vakantie met de auto naar Frankrijk. Wat moet er mee? Maar de regels voor de kinderen wat betreft autostoeltjes, zijn die eigenlijk in Europa anders dan in Nederland? Goed om ook even te checken!
Nederland
De basisregel is dat kinderen kleiner dan 1,35m in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten. Goedgekeurd zijn kinderzitjes met ECE labels. Passend betekent dat het kinderbeveiligingssysteem aangepast moet zijn aan de lengte en het gewicht van het kind. Kinderen vanaf 1,35m en volwassenen moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel. Het is niet toegestaan meer personen te vervoeren dan dat er zitplaatsen in de auto aanwezig zijn. Toen onze meiden nog geen 1,35m waren hadden we een Maxi Cosi Rodi. Een zitverhoger met afneembare rugleuning.
Vanaf februari 2017 worden zitverhogers zonder rugleuning alleen nog voor kinderen groter dan 125 cm en 22 kg goedgekeurd als ze nieuw op de markt komen. Autostoelverhogers met hoofdsteun en zijsteunen (ook wel ‘sidewings’ genoemd) genieten de voorkeur vanwege de betere bescherming bij een aanrijding van opzij.
De uitzonderingen op de regel
- Kinderen van 3 jaar en ouder mogen een autogordel gebruiken in plaats van een kinderbeveiligingssysteem als er op de desbetreffende zitbank al twee kinderbeveiligingssystemen zijn aangebracht en in gebruik zijn, waardoor er geen plaats meer is voor een derde zitje. Maar let op: Dit kind mag niet zonder kinderbeveiligingssysteem op de voorbank worden vervoerd.
- Kinderen vanaf 3 jaar mogen, in incidentele gevallen, de autogordel gebruiken bij vervoer door een ander persoon dan de eigen (pleeg)ouder. Namelijk wanneer redelijkerwijs niet verwacht kan worden dat de bestuurder een kinderbeveiligingssysteem bij zich heeft. Het kind wordt dan vervoerd op de achterbank. Het dient hierbij om vervoer over beperkte afstand te gaan, zoals bijvoorbeeld een kinderfeestje. NB Van incidenteel vervoer is geen sprake meer als bijvoorbeeld oma elke week de kleinkinderen naar school brengt. Een korte afstand is volgens het ministerie een afstand van maximaal 50km.
Beide uitzonderingen zijn goed om te weten, maar voor ons met twee kinderen en in de vakantieperiode niet van toepassing.
Airbag
De airbag is ook een aandachtspunt. Kinderen mogen niet in een naar achteren gericht kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd op een plaats met een airbag, tenzij de airbag is uitgeschakeld. Het kinderbeveiligingssysteem kan door de airbag met kracht naar achter worden gestoten, met letsel tot gevolg.
Het is bovendien raadzaam om kinderen tot 12 jaar niet bij een airbag te zetten die is ingeschakeld. Kan de airbag niet uitgeschakeld worden, dan wordt aangeraden de autostoel zo ver mogelijk naar achter te zetten.
Geen autogordels in de auto?
In de auto moet je uiteraard een gordel om. Maar er zijn auto’s die zo oud zijn dat ze geen of te weinig autogordels hebben. Hoeft je voertuig op grond van zijn bouwjaar geen autogordels te hebben, dan mag je wel personen vervoeren. Echter kinderen onder de drie jaar mogen niet in een auto zonder autogordel worden vervoerd.
Vervoer van kinderen buitenland
De regels voor het gebruik van autostoeltjes zijn in alle EU landen gebaseerd op dezelfde Europese Richtlijn, maar die laat ruimte voor verschillen. In de Europese Richtlijn staat dat kinderen kleiner dan 1,50m vervoerd moeten worden in een (EU-)goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Passend wil zeggen dat het afgestemd moet zijn op het gewicht en de lengte van het kind. Als je hiervan uitgaat bij het reizen door Europa dan zijn er geen problemen te verwachten.
Verschillen tussen Nederland en het buitenland
Dezelfde Europese Richtlijn biedt mogelijkheden voor uitzonderingen. Nederland heeft gebruikt gemaakt van een uitzondering, zodat hier een kinderbeveiligingsmiddel verplicht is voor kinderen tot een lengte van 1.35m.
In Frankrijk mogen kinderen jonger dan tien jaar niet op de voorstoel worden vervoerd. Ook moeten kinderen jonger dan tien jaar in een passend en goedgekeurd kinderzitje of zittingverhoger worden vervoerd waarbij ze een in hoogte verstelbare veiligheidsgordel moeten dragen. In Duitsland Kinderen ligt die grens op 12 jaar of kleiner dan 1,50 m. In Italie is het weer anders. Kinderen die minder dan 36 kg wegen of kleiner dan 1,50 m zijn, moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of zittingverhoger worden vervoerd. Maar voor auto’s met een Nederlands kenteken gelden in principe de regels voor het vervoer van kinderen in Nederland. Automobilisten wordt echter geadviseerd de regels van Italië te volgen.
Toch weer even goed om dit uit te zoeken. Ik wist dat er iets met de rugleuningen was en nu weet ik weer hoe het zit. Gelukkig voldoen onze stoeltjes prima aan de regels en komen ze goed uit de test van de ANWB. Wij kunnen met een gerust hart op vakantie.
Welke kinderstoel gebruiken jullie in de auto?
Bronnen: VeiligheidNL, ANWB, Consumentenbond
Share this:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Super goed dat je dit op papier zet. Ik dacht dat in Nederland en Europa tot 1,40 in stoeltje moest. Ik dacht dit gelezen te hebben in t ANWB blad. Wel goed om te weten
Wij zijn inmiddels uit de kinderstoeltjes, maar ik weet dat het inderdaad per land kan verschillen wat de normen zijn.
Wow ik wist niet dat er allerlei verschillende eisen aan verbonden waren !
WoW wat een regels zeg. Wij zijn nu aan het kijken voor een nieuwe autostoel.
De jongste is 3 maar klein voor zn leeftijd en zit nog in een echte kinderstoel. De oudste is 5 en zit in een maxi cosi rodi. Wij zijn heel secuur in de veiligheid in de auto
Goed om te weten voordat we met de auto naar Italië gaan… Ik wist het eigenlijk echt niet..
Handige blog om te lezen zaten zeker een paar dingen in die ik niet wist
Super dat je zoveel mensen van juiste informatie kunt voorzien. Altijd fijn lijkt mij. Nu lekker op vakantie gaan 🙂
Handige blog, wat een regeltjes allemaal ook eigenlijk maar wel erg belangrijk natuurlijk