Op vakantie met de auto naar Frankrijk. Wat moet er mee?

frankrijkZoals je eerder al in een van mijn blogs kon lezen, gaan wij deze zomer naar Frankrijk op vakantie. We gaan met de auto en vooraf wilde ik toch even checken of er nog bijzonderheden waren waar we rekening mee moesten houden. Vorig jaar gingen we naar Italië en hadden we voor Zwitserland een tol vignet gekocht. In deze blog een lijstje van dingen die voor een autorit naar Frankrijk nodig hebt.

Wat moet er verplicht mee in de auto in Frankrijk?

 • De gevarendriehoek – Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. breakdown-984812_1920Deze zit tegenwoordig standaard in veel auto’s. Wij hebben er ook een in de kofferbak liggen. Bij pech of een ongeval is een bestuurder verplicht de alarmlichten in te schakelen en een gevarendriehoek te plaatsen. De gevarendriehoek moet minstens 30 m achter het voertuig worden geplaatst. Maar let op: Bij pech of een ongeval op de autoroute (snelweg) mag de bestuurder geen gevarendriehoek plaatsen omdat dat te gevaarlijk is. De bestuurder en andere inzittenden moeten in dat geval zo snel mogelijk aan de passagierskant uitstappen en achter de vangrail op hulp wachten. Ook op andere wegen is het plaatsen van een gevarendriehoek niet verplicht als dat gevaar oplevert voor de veiligheid van de bestuurder.
 • Veiligheidshesje – Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De hesjebestuurder is zowel ’s nachts als overdag verplicht om bij pech of een ongeval een veiligheidshesje aan te trekken voordat deze het voertuig verlaat. Het veiligheidshesje moet daarom worden bewaard op een goed bereikbare plaats (dus niet in de kofferbak). Het is aan te raden voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen). Veiligheidshesjes koop je bijvoorbeeld bij de ANWB maar ook de IKEA, bol.com en de HEMA heeft ze.
 • Alcoholtest – Een alcoholtest is verplicht in elk voertuig, maar bestuurders die geen test bij zich hebben, krijgen bij een controle géén boete. Een beetje vreemd dus. Met deze test kunnen bestuurders, bij twijfel over de hoeveelheid alcohol in hun bloed, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn hun voertuig te besturen. Een alcoholtest koop je bijvoorbeeld bij de ANWB of bol.com.

Wat is handig, maar niet verplicht?

 • Een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht. Een verbanddoos hebben wij wel standaard in de auto en wel voorin. Vind ik toch wel een fijn idee. Dat als erfire-extinguisher-1139909_1280 wat gebeurt, dan heb je deze bij de hand. Goed om te weten is dat in België zowel de verbanddoos als de brandblusser verplicht zijn. De kans is groot dat je door België naar Frankrijk rijdt, dus wellicht toch verstandig deze aan te schaffen.
 • Reservelampen – Bestuurders wordt geadviseerd reservelampen mee te nemen voor ten minste de koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers, tenzij het voertuig is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting. Ik heb geen idee wat voor soort verlichting we hebben, dus dat gaan we manlief nog even laten checken.
 • Reservebril – Het meenemen van een reservebril in Frankrijk is niet verplicht. Het is aan te raden voor bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen. Nou staat het bij ons niet in het rijbewijs, maar ik heb ook lenzen en kan zonder lenzen echt niet autorijden. Op vakantie neem ik altijd 1 paar reserve lenzen mee en mijn bril.

Tip: Het is slim om een reservesleutel van de auto mee te nemen en op een andere plek te bewaren dan de andere sleutel.

Milieuzones in Frankrijk

In Frankrijk is sprake van milieuzones. Er zijn twee soorten milieuzones:

 • Een permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR). Hier mag je alleen in met een geldige milieusticker (vignet Crit’Air). Voorbeeld: binnenstad van Parijs. Een permanente zone geldt het hele jaar, maar kan beperkt worden tot bijvoorbeeld doordeweeks van 8 tot 20 uur. Buiten die uren is er geen sprake van een milieuzone en hebben ook voertuigen zonder sticker toegang, tenzij er een tijdelijke milieuzone is ingesteld.)
 • Een tijdelijke milieuzone (Zone de protection de l’air, ZPA). Hier heb je alleen een geldige milieusticker nodig in geval van (langdurige) extreme luchtvervuiling (pic de pollution). Is er geen sprake van extreme luchtvervuiling, dan kun je zonder sticker deze zone in.

Wat moet je weten over de milieu stickers?

 • Er zijn zes verschillende stickers: groen (0), paars (1), geel (2), oranje (3), rood (4) en grijs (5). Welke sticker je nodig hebt, is afhankelijk van het type voertuig (auto, motor, bromfiets e.d.), de mate van CO2-uitstoot (Euronorm) en de leeftijd van het voertuig. De groene sticker is voor de schoonste voertuigen (elektrisch of op waterstof), voor deze voertuigen gelden er geen beperkende milieumaatregelen.
 • De meest vervuilende voertuigen, waaronder personenauto’s geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motoren van vóór 1 juni 2000, krijgen geen sticker.
 • Een sticker is geldig in heel Frankrijk maar de beperkingen die voor een sticker gelden, kunnen per stad verschillen.
 • De regels gelden ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.
 • Informatie in over de milieustickers is te vinden op certificat-air.gouv.fr.Hier kun je ook een sticker voor jouw auto aanvragen. Het kost slechts € 4,21. Op de site van de ANWB staat een handig stappenplan met tips voor het invullen van alle gegevens die je nodig hebt om de sticker aan te vragen.
 • Overtreding van de wet- en regelgeving (zoals geen geldige sticker, sticker niet op de juiste plaats aangebracht, sticker niet leesbaar) kan leiden tot een rijverbod voor het voertuig en een boete van € 68 bij betaling binnen 45 dagen (of eventueel € 45 bij onmiddellijke betaling ter plekke) en kan oplopen tot € 450.
 • De sticker moet aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit worden geplakt en gaat de hele levensduur van het voertuig mee; er hoeft dus niet elk jaar een nieuwe sticker worden gekocht.

Voor de grote steden moet je per stad nakijken of er sprake is van een permanente of tijdelijke milieuzone. Vaak wordt dit op borden weergegeven. Ook wordt dan aangegeven welke voertuigen wel en niet het gebied in mogen. Dat wordt op vakantie dus even opletten.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ik ben blij dat ik dit nu al heb uitgezocht. Een aantal dingen hebben we wel voor elkaar, maar een alcoholtest bijvoorbeeld niet. Dus die gaan we nog aanschaffen. De milieusticker heb ik inmiddels besteld en zal binnen enkel dagen geleverd worden. Let er goed op welke regels gelden in het land waar je naar toe gaat maar ook in de landen waar je door heen rijdt. Ga goed voorbereid op vakantie, zodat je niet voor verassingen of boetes komt te staan.

Bron: ANWB

Foto’s: Pixabay

Dit artikel bevat affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

8 gedachten over “Op vakantie met de auto naar Frankrijk. Wat moet er mee?

 1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Kinderen en autostoeltjes – De regels in Nederland en de rest van EuropaBlogsbyingrid

Geef een reactie