Lezen en leren: Adams anatomie

Informatieve en leerzame boeken vind ik zelf altijd erg leuk. En het menselijk lichaam is toch iets wat ik zelf erg interessant en bijzonder vind. Maar een passend boek vinden, is soms best lastig. Want het moet niet te kinderachtig zijn, maar zeker ook niet te moeilijk. Ik stuitte op dit boek Adams anatomie. Alleen de kaft is al erg leuk. Dit dikke boek is echt een aanrader voor kinderen. Op een leuke en duidelijke manier wordt alles over het menselijk lichaam uitgelegd.

Adams anatomie

De ondertitel van dit boek is net als de kaft al grappig: Het complete (en compleet onsmakelijke) boek over het menselijk lichaam. Dat moet toch een leuk boek zijn! En niets is minder waar. Het is een boek met veel humor en daardoor leest het makkelijk weg. Het boek staat ook vol leuke en grappige illustraties. Ook staan er veel weetjes in quizvragen en feiten of fabels in. Maar het is niet alleen maar lollig, je leert er ook een heleboel van.

Het boek heeft maar liefst 400 pagina’s maar door de vele illustraties en leuke schrijfstijl lees je er makkelijk door heen. Het boek is verdeeld in 14 hoofdstukken. Het begint met de huid, het hart en bloed, waarna de longen, hersenen, haar en nagels volgen. Er staan zo veel leerzame dingen in. Bijvoorbeeld schade aan je huid door de zon, maar ook informatie over puistjes en hef effect van roken op je longen. Ook ogen, oren, mond en neus komen uitgebreid aan bod, net als de botten en spieren.

Blogsbyingrid - Adams anatomie

Natuurlijk is er ook aandacht voor de buik, darmen, nieren en lever. Ook wordt er stilgestaan bij de voortplanting en zijn er illustraties van de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen. In hoofdstuk 13 wordt ingegaan op leven en dood. Dat gaat ook over erfelijkheid en ziektes zoals kanker. Best heftig, maar ook juist goed dat het op deze manier bespreekbaar is. Het laatste hoofdstuk gaat over microben. Daarin gaat het bijvoorbeeld over vaccins, allergieën en virussen. Ook COVID-19 wordt behandeld.

Het boek is super leuk om te lezen. Het doet soms een beetje denken aan een graphic novel met al die humor en leuke tekeningen.

Het is een heel toegankelijk boek voor kinderen. Ik denk zelf geschikt voor kinderen vanaf de bovenbouw in het basisonderwijs.

Wat ons betreft een aanrader voor nieuwsgierige kinderen die van een beetje humor houden.

Waar te koop

Dit leerzame boek kost € 19,99 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld bij Bookspot. ISBN: 9789402708455.

Geef een reactie