Lezen: Groep 8 aan de macht

Met de kinderen in de bovenbouw van de basisschool krijg je te maken met een ander soort boeken. Niet altijd meer over sprookjes, eenhoorns en andere fantasie werelden, maar over meer realistischere onderwerpen. Ik was dan ook benieuwd naar dit boek: groep 8 aan de macht. Het boek is geschreven door een voormalig meester en directeur van een basisschool.

Een boek van Paul van Loon. En die schrijver kennen we natuurlijk onder andere van Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks en de Griezelbus.

Groep 8 aan de macht

We lezen altijd eerst even de achterkant van het boek:

Meester Mario kan groep acht geen moment alleen laten of het is al herrie. Daarom bedenkt hij een plan. ‘Jullie mogen je eigen klassenregering kiezen en twee dagen zelf alles regelen. Ik trek me terug in de leeshoek en bemoei me nergens mee.’ De kinderen richten allerlei partijen op en er barst een felle verkiezingsstrijd los. En dan is groep acht aan de macht. De eerste ochtend gaat het goed, maar algauw loopt het compleet uit de hand…

In groep 8 aan de macht komen de kinderen aan de macht door middel van een democratie spel. De kinderen richten partijen op, er moet gestemd worden, er komt een raad en zelfs een minister-president. Het boek legt het democratische systeem op een hele leuke en duidelijke manier voor kinderen uit. Daarnaast komen situaties en problemen van de kinderen aan bod zoals ouders die scheiden, onzekerheid over het voortgezet onderwijs, verliefdheid en discriminatie. Daardoor is het voor kinderen ook erg herkenbaar.

Het boek heeft 175 pagina’s en leest lekker vlot weg. Het boek is wat mij betreft een aanrader voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar.

Waar te koop

Ook benieuwd naar dit boek? Dit boek kost € 14,99 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld via Bookspot. ISBN: 9789000340453

Geef een reactie