Lezen | Jona

Jona. Een boek met een bijzondere kaft; een beetje donker met een vader en zoon en hun schaduwen. Toen ik de achterkant van het boek las, werd ik nieuwsgierig. Het boek gaat over Jona, zijn vader en zijn oma. Zijn oma wordt dement en praat over dingen waarvan Jona niet weet of ze echte herinneringen zijn of waanideeën.

Jona

Het boek gaat over Jona en op de achterkant van het boek lees je al een beetje waar het boek over gaat: “Jona woont met zijn vader en grootmoeder in een Amsterdams hofje. Ze leiden een rustig en teruggetrokken leven, met als terugkerend patroon hun joodse rituelen. Maar als Jona voor zijn profielwerkstuk gekoppeld wordt aan de flapuit Elin en de eigengereide Lucas, komt zijn leven op zijn kop te staan. Het onderwerp van dit profielwerkstuk is namelijk Jona’s grootmoeder. Ze heeft beginnende Alzheimer en praat steeds over haar geliefde Simon – terwijl Jona nog nooit van een Simon heeft gehoord. Is Simon een bestaand persoon, een echte herinnering of een waandenkbeeld dat door haar dementie wordt veroorzaakt?
Jona’s vader is niet blij met alle aandacht voor zijn zwakke, oude schoonmoeder en maakt zich zorgen over haar gezondheid. De spanningen lopen steeds hoger op….”

Jona

Eerst maak je in het boek kennis met Jona, zijn vader en zijn oma. Jona’s moeder leeft niet meer. Ze is gestorven toen Jona een jaar of vijf was. Veel weet Jona niet van zijn moeder of van zijn verleden. Er wordt niet over het verleden gesproken. Ook niet over het oorlogsverleden van zijn (over)grootouders. Jona komt graag bij zijn oma. Maar zijn oma is dement aan het worden en praat soms over zaken en mensen die Jona niet kent. Als onderwerp voor een profielwerkstuk heeft Jona zijn oma en haar dementie aangedragen. De docent vindt dit een geweldig goed onderwerp en samen met Elin en Lucas gaat Jona aan de slag. Ze gaan met oma praten en met mensen aan de universiteit die gestudeerd hebben en onderzoek hebben gedaan naar dementie en herinneringen. Jona’s vader vindt het maar niks. Jona en zijn nieuwe vrienden komen steeds meer te weten over het verleden en met behulp van oude vrienden van oma en van Jona’s moeder komen ze steeds dichter bij de waarheid. Niet alleen over Simon, maar ook over Jona’s moeder. Een intrigerend verhaal over afkomst, verleden, herinneringen, vrienden en familie.

Waar te koop

Dit indrukwekkende boek van uitgeverij Lemniscaat is geschikt voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar. Het boek kost € 15,99. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld bij bol.com of Bookspot ISBN: 9789047715184

Dit is een gesponsorde blog met affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie