Een bezoek aan de Zaanse Schans | Noord Holland

Wij gingen in de meivakantie een midweek naar Roompot Marinapark Volendam. We besloten eens een aantal dagen toerist in eigen land te zijn en de meiden wat typisch Nederlandse bezienswaardigheden te laten zien. En zo gingen we dus ook een dagje naar de Zaanse Schans.

Een bezoek aan de Zaanse Schans In Noord Holland

In een half uurtje waren we vanuit Volendam naar de Zaanse Schans gereden. De Zaanse Schans is een cultureel erfgoed dorp aan de Zaan, een uniek dorp in Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Lekker nostalgisch. Dat leek ons wel leuk om met de meiden te bezoeken. Het parkeren kost € 15 en dan kun je lekker rondstruinen langs de molens, huisjes en musea. Wil je een museum of molen bezoeken, dan betaal je entree. Je kunt ook er voor kiezen om een Zaanse Schans Card te kopen zodat je overal naar binnen kunt.

Lees ook: Een weekje Volendam vanuit Roompot Marinapark Volendam

Zaanse Schans | Kaasmakerij, klompenmakerij en meer

Wij kozen er voor om alleen lekker rond te wandelen en te bekijken. Gelukkig zijn er ook veel dingen gratis toegankelijk zoals de beleveniswinkel Blik op de Zaan waar je je eigen chocolademelk maakt, de kaasmakerij met kaaswinkel, de klompenmakerij, de museumwinkel van Albert Heijn en de tinnegieterij. Natuurlijk bezochten we de klompenmakerij waar een grote winkel bij zit. Je ziet klompen in allerlei soorten en kunt leuke foto’s maken. En natuurlijk kun je zien hoe klompen gemaakt worden.

Ook namen we een kijkje bij de kaaswinkel. Zo veel soorten kaas. Echt leuk om te zien. Ik vind het ook vooral leuk om te zien hoe de buitenlandse toeristen hun ogen uitkijken hier en proeven van onze kaas. Voor ons zo gewoon een boterham met kaas en voor toeristen juist iets wat ze nog nooit geproefd hebben. Net zoals de stroopwafels bijvoorbeeld. ook die kun je krijgen aan de Zaanse Schans. Of een lekkere, zelfgemaakte beker chocolademelk.

Zaanse Schans | Molens en nostalgische huisjes

De Zaanse Schans is een uniek dorp in Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Het is leuk om langs alle molens te lopen. En als je wilt, kun je de molens ook van binnen bekijken. Wij wandelden lekker langs alle molens en liepen ook door het dorpje. Zo leuk met alle nostalgische huisjes en bruggetjes. En dan te bedenken dat er nog steeds mensen wonen.

Zaanse Schans | Museumwinkel Albert Heijn

Ook bezochten we de museumwinkel van de Albert Heijn. Albert Heijn komt voort uit een klein kruidenierswinkeltje. In 1887 nam Albert Heijn de winkel van zijn ouders over. In de oude kruidenierswinkel aan de Zaanse Schans zie je de oorspronkelijke inrichting en inventaris. De winkel laat zien dat boodschappen doen in ruim een eeuw heel erg veranderd is. Het is leuk om de nostalgische inrichting te zien en bijvoorbeeld nog een oude weegschaal.

Wij hebben een heerlijke dag gehad aan de Zaanse Schans. We zijn langs alle molens gelopen en hebben enkele musea bezocht. Natuurlijk hebben we toeristische foto’s gemaakt worden met de klompen en kaas. Ook maakte Anne haar eigen chocolademelk met slagroom en mini marshmallows en aten we een heerlijke stroopwafel. Het was een lekker dagje uit.

Bij de Zaanse Schans vind je ook het Zaans Museum en Verkade Experience. Deze hebben wij niet bezocht. Alle informatie over de Zaanse Schans vind je op www.dezaanseschans.nl

Lees ook: Tulpenvelden in de buurt van Volendam

Geef een reactie