Lezen | Laat ons zien wie je bent

Een bijzondere titel: Laat ons zien wie je bent. Eigenlijk wist ik niet zo goed wat voor soort boek ik moest verwachten bij deze titel. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar. Het is een spannend boek en er komen persoonlijke en sociale onderwerpen aan bod zoals vooroordelen en intolerantie.

Laat ons zien wie je bent

De tekst op de achterkant van het boek laat je zien waar het boek eigenlijk over gaat:

Cora is een eenling. Anders dan de rest. Als haar broer haar meeneemt naar het huis van zijn baas, verwacht ze dan ook niet dat ze vriendschap zal sluiten met diens zoon, Adrien. Maar Adrien weet wat het betekent om niet in de groep te passen, en het tweetal wordt onafscheidelijk. Cora raakt geïntrigeerd door het werk van Adriens vader. Het Pomegranate Instituut maakt interactieve hologrammen van beroemde personen, zodat je je helden kunt ontmoeten alsof ze echt zijn. Die techniek willen ze ook toepassen voor ‘gewone’ mensen, zodat ze na hun dood nog door dierbaren kunnen worden bezocht. Een prachtig idee, want wie wil nou niet zijn verloren geliefde, vriend of ouder nog eens kunnen zien? Cora wordt gevraagd om mee te werken aan het project, zodat ze bij het bedrijf kunnen bestuderen hoe ze ook een autistisch persoon goed kunnen weergeven. Maar Cora voelt steeds sterker dat er iets niet goed zit. En als ze op onderzoek uitgaat, komt ze diep in de problemen.

Het is een indrukwekkend boek. Het gaat over Cora en Adrien die anders zijn. Maar is anders zijn erg? Of is uniek zijn juist bijzonder? Het boek gaat over diversiteit en inclusiviteit. Soms krijg je een stempel of diagnose. Dan heb je bijvoorbeeld autisme, ADHD of iets anders. Maar dat maakt ook wie je bent. En dat moet je zelf, maar ook je omgeving niet willen veranderen. En daar gaat dit boek ook over. Want je kunt interactieve hologrammen maken van mensen, maar dan moet je ze wel maken zoals ze zijn. En geen zaken weglaten.

Het is een mooi en indrukwekkend boek om te lezen. Het boek doet je weer eens beseffen dat we mensen moeten nemen zoals ze zijn en dat iedereen uniek is.

Waar te koop

Dit indrukwekkende boek van uitgeverij Lemniscaat heeft bijna 260 pagina’s en kost € 15,99. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld bij Bookspot ISBN: 9789047713739.

Dit is een gesponsorde blog met affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie