Mobiele telefoons zijn niet meer niet toegestaan in de klas

Begin juli was het in het nieuws: Mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer in de klas op de middelbare school. Want mobiele telefoons leiden af en zorgen ervoor dat leerlingen slechter presteren. Het is geen wettelijk verbod, maar een dringend advies of richtlijn.

Scholen moeten hier zelf afspraken over maken met leraren, ouders en leerlingen zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag. Hoe gaat dat er uit zien?

Mobiele telefoons zijn slecht voor leerprestaties van leerlingen

Volgens het ministerie van Onderwijs is er steeds meer bewijs dat mobiele telefoons in de les schadelijk zijn. Leerlingen kunnen zich minder concentreren, zijn afgeleid en hun prestaties lijden eronder. En daar moeten we leerlingen tegen beschermen. Daarom mogen mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches vanaf 1 januari 2024 niet meer in de klas. Natuurlijk zijn er uitzonderingen voor het toestaan mobiele telefoons. Als mobiele telefoons noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les bijvoorbeeld, dan zijn ze wel toegestaan. Leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon mogen deze wel gebruiken. Bijvoorbeeld om medische redenen of door een beperking. Scholen moeten hiervoor zelf regels afspreken met leraren, ouders en leerlingen. 

mobiele telefoon op school

Scholen werken afspraken verder uit

De komende tijd werken de scholen de afspraken verder uit. De scholen mogen zelf de exacte regels afspreken en kunnen er ook voor kiezen om de mobiele telefoon op de hele school te verbieden, niet alleen in de klas. Na de zomervakantie kunnen leraren, leerlingen en ouders met elkaar bespreken hoe dit er op hún school precies gaat uitzien, zodat zij dit op 1 januari 2024 hebben geregeld. 

Mobiele telefoons zijn niet meer niet toegestaan in de klas versus niet meer op school

Natuurlijk had iedereen hier direct een mening over. Sommige mensen dachten dat leerlingen hun mobiele telefoon niet meer mee naar school mochten nemen, maar dat staat niet in het advies. In het advies gaat het om de mobiele telefoon in de klas. Maar scholen kunnen er ook voor kiezen om de mobiele telefoon op de hele school te verbieden, niet alleen in de klas.

Ik ben zelf voorstander van de eerste situatie: Geen mobieltjes in de klas. Ik snap wel dat leerlingen snel zijn afgeleid. En je kunt het geluid wel uitzetten, maar soms kom je toch in de verleiding om te kijken of je nog een berichtje binnen hebt gekregen.

Op veel middelbare scholen hebben ze in elk lokaal een telefoontas met vakken of een speciale bak voor de mobiele telefoons. Elke leerling kan zijn mobiele telefoon hierin doen en deze na de les weer pakken. Geluid uit en geen leerling wordt afgeleid.

Waarom dan al die heisa? Wat mij betreft, is dit een prima oplossing. Andere oplossing is de mobiele telefoon tijdens de lessen in het kluisje van de leerlingen en alleen in de pauzes kunnen de leerlingen hun mobiele telefoon gebruiken.

De mobiele telefoon helemaal verbieden op school vind ik persoonlijk te ver gaan. De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. Leerlingen gaan na school de stad in, spreken met vrienden af of gaan sporten. Dan is het toch fijn dat je je mobiele telefoon bij je hebt en niet eerst naar huis hoeft? En het is ook een voorbereiding op de rest van je leven. Of gaan we de mobiele telefoons ook op de werkplek verbieden? Want dan worden medewerkers afgeleid? Mogen we dan ook geen mobiele telefoon meer mee nemen naar het werk, maar moeten we die thuis laten? Dan is het niet echt meer een “mobiele” telefoon. Die mobiele telefoon hoort bij ons leven en we moeten juist onze kinderen en de jongeren leren hier op een verstandige manier mee on te gaan. En dat de je niet door het dan maar te verbieden, vind ik.

Mobiele telefoons op de basisschool

Na de zomer wordt een besluit genomen of de afspraken ook voor basisscholen gaan gelden. Bij ons mocht Anne vanaf groep 8 haar mobiele telefoon mee naar school. Ik vind het ideaal. Na school laat ze weten waar ze naar toe gaat en op school is er voldoende toezicht dat de telefoon niet in de klas wordt gebruikt.

Geef een reactie