Oud en Nieuw: Kinderen laten opblijven of laten slapen?

Oudejaarsdag. Een lange dag. Onze meiden zijn niet zo van het uitslapen, dus zijn al best vroeg wakker. Een uurtje of acht. Overdag doen we niet zoveel. Beetje boodschappen doen, een spelletje doen en misschien even lekker naar buiten. Meestal zijn we met oud en nieuw samen met familie of vrienden, maar dat kan dit jaar door de Corona maatregelen niet zoals vanouds. Ook is er weer geen vuurwerk.

De vraag waar veel ouders mee worstelen: Wat doen we met de kinderen? Laten we ze de hele avond opblijven? Maken we ze wakker voor het vuurwerk of laten we ze gewoon doorslapen?

Opblijven tot middernacht?

De vraag waar veel ouders mee worstelen met oud en nieuw. Onze meiden zijn inmiddels oud genoeg om het vol te houden tot middernacht. Ze zijn nu negen en elf jaar oud en kunnen dat wel volhouden. En als ze toch moe zijn en even een tukje willen doen, dan kan dat natuurlijk. Het scheelt als ze wat afleiding hebben. Bijvoorbeeld door met andere kinderen vuurwerk af te steken, een spelletje te doen of iets leuks op TV te kijken. Dit jaar kijken we om half negen naar The Masked Singer. Dat vinden de kinderen geweldig.

Doorslapen of wakker maken om middernacht

Wat ik me kan herinneren van vroeger toen ik klein was, is dat wij lekker gingen slapen, maar wel vlak voor middernacht wakker werden gemaakt. Omdat ik ook nog eens op 1 januari jarig ben, was dat natuurlijk extra speciaal. En dan samen naar al het vuurwerk kijken en iedereen gelukkig nieuwjaar wensen. Ik had het niet willen missen. Ik kan me er dan ook niks bij voorstellen dat je je kind laat doorslapen. Zelfs als baby werden onze meiden toch wel wakker van al het geknal en haalden we ze even uit bed. Niet dat ze door hadden wat er gebeurde, maar even troosten voor de schrik van al dat geknal.

Wat je doet moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Ik denk dat je vooral moet kijken wat je zelf en je kind leuk vindt en wat je kind aankan. Een kind dat heel moe of overprikkeld is, kan misschien beter even gaan slapen en daarna wakker gemaakt worden voor het vuurwerk. Onze meiden blijven nu al een paar jaar wakker. Maar er is ook een jaar geweest dat Emma toch nog even een kort slaapje ging doen ’s avonds.

Wat doen jullie met je kinderen?

Geef een reactie