Oud en Nieuw: Kinderen laten opblijven of niet?

fireworks-879461_1920

Vandaag is het oudejaarsdag. Een lange dag. We zijn samen met familie of vrienden, blijven allemaal op, kijken tv of doen een spelletje, wensen elkaar een goed Nieuwjaar om middernacht en steken vuurwerk af. Maar wat doen we met de kinderen? Laten we ze de hele avond opblijven? Maken we ze wakker voor het vuurwerk of laten we ze gewoon doorslapen?

Opblijven

Onze dochters zijn nog niet bezig met het afsteken van vuurwerk. Ik denk ook dat ze het nog niet volhouden om de hele avond op te blijven. Voor ons lijkt dit dus nog geen optie. Maar kan me voorstellen dat het de komende jaren verandert en dat oudejaarsavond dan meer in het teken van de kinderen komt te staan.

Doorslapen

Wat ik me kan herinneren van vroeger is dat wij lekker gingen slapen, maar wel vlak voor twaalven wakker werden gemaakt. Omdat ik ook nog eens op 1 januari jarig ben, was dat natuurlijk extra speciaal. En dan samen naar al het vuurwerk kijken. Ik had het niet willen missen. Ik kan me er dan ook niks bij voorstellen dat je je kind laat doorslapen. Zelfs als baby werden onze dochters toch wel wakker van al het geknal en haalden we ze even uit bed. Niet dat ze door hadden wat er gebeurde, maar even troosten voor de schrik van al dat geknal.

Wakker maken

Onze planning is dat de kinderen gewoon op tijd naar bed gaan, misschien iets later dan gewoonlijk zodat ze lekker in slaap vallen. En dan maken we ze rond 23.45 uur weer wakker. Dan kunnen ze even lekker wakker worden en daarna genieten van het vuurwerk. Nou ja genieten? De jongste vindt het allemaal maar hard geknal en wilde vorig jaar niet naar buiten. Samen met oma keek ze lekker vanuit binnen op de bank en veilig achter het raam.

Wat je doet moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Ik denk dat je vooral moet kijken wat je zelf en je kind leuk vindt en wat je kind aan kan. Een kind dat heel moe is, kan beter even gaan slapen en daarna wakker gemaakt worden voor het vuurwerk. Wij gaan vanavond ervaren of onze dochters op tijd gaan slapen of niet. Wat doen jullie met je kinderen?

happy-new-year-1063797_1920

25 gedachten over “Oud en Nieuw: Kinderen laten opblijven of niet?

 1. Ik ben ook altijd wakker gemaakt omdat ik het wel mooi vond al die lichtjes.
  Zo tussen half 12 en kwart voor 12.
  Samen vuurwerk kijken en even wat drinken en dan hup weer naar bed.
  En ik denk dat ik dit strax ook met mijn kindjes ga doen.
  Liefs maaike

 2. Mijn dochters zijn 5 en 9 en mogen opblijven. Vorig jaar ging dat prima en als ze moe zijn kruipen ze met een dekentje op de bank. Naar bed en wakker maken was meestal ging succes, maar vind het zelf ook zo ongezellig om ze er om 12 uur niet bij te hebben

  • De dames gingen in eerste instantie heerlijk naar bed. Een half uur later waren ze weer beneden. Ze konden niet slapen van het geknal en de muziek van een feestje in de straat. Daarna hebben ze toch nog lekker verder geslapen tot 23.30 uur. Toen mochten ze uiteraard naar beneden en hebben samen vuurwerk gekeken en zijn we even naar buiten geweest om de buren gelukkig Nieuwjaar te wensen en naar het vuurwerk te kijken. Toch vinden ze het geknal om middernacht te hard en wilden ze snel weer naar binnen. Vanochtend was het 9 uur doen ze weer wakker waren. En nu een lekker rustig dagje.

 3. Heel goed onderwerp naar mijn idee! Ik denk dat iedereen hier ook wel zijn of haar eigen manier in heeft. Ik weet nog dat ik zelf als kind altijd moest slapen en dan wakker werd gemaakt om vuurwerk te kijken alleen! Gelukkig nieuwjaar!

 4. Jaarlijks terugkerende discussie. Ik ken mijn kinderen het beste en dus bepaal ik dat naar situatie. Kortom deze vraag mag ieder ouder lekker naar eigen behoefte invullen.

 5. Wij hadden besloten om ons zoontje van bijna 1 lekker te laten liggen. Uiteindelijk werd hij toch wakker en hebben we even samen vuurwerk gekeken. Was prima 🙂

 6. Zelf werd ik ook altijd wakker gemaakt. Mijn vrienden daarintegen laten hun kinderen doorslapen. Ik weet niet waar ik voor zou kiezen.

 7. Onze oudste is al vanaf de babytijd wakker tot 12 uur (of later). Geen bewuste keus haha, ze wilde zelf tijdens die avond vaak niet in slaap vallen. De jongste twee slapen overal doorheen. Dat laten we ook maar zo.

 8. vroeger was het bij mij hetzelfde als bij jou. Wij gingen slapen en toen werden we even voor twaalf uur wakker gemaakt. Ik denk vanaf een jaar of 4-5?

 9. Ik weet eigenlijk niet meer of ik als kleintje wakker werd gemaakt….ik herinner me niets, dus ik denk dat ik gewoon bleef doorslapen hahaha xxx

 10. Ik denk dat ieder ouder dat zelf het beste kan bepalen voor het kind. Zelf werd ik door mijn ouders niet echt wakker gemaakt, was ik wakker dan ging ik kijken, maar anders lieten ze me gewoon doorslapen.

 11. Mijn jongste zoon wil opblijven en mijn twee dochters denk ik ook. Maar zelf ga ik eerlijk gezegd op een gegeven moment gewoon naar bed. En dan de volgende dag lekker hardlopen: zo begin ik het nieuwe jaar het beste.

 12. Mijn kinderen zijn nu groot en blijven op. Ik probeer oud en nieuw zoveel mogelijk in het buitenland te vieren en daar heb je meestal niet dat harde vuurwerk dus ik liet ze gewoon slapen. Ik overlegde het altijd wel, of ze wakker gemaakt wilden worden.

Geef een reactie