Ouder worden

Denk jij ook wel eens na over ouder worden? Wij zijn inmiddels de 40 gepasseerd. Onze meiden zitten in de bovenbouw van de basisschool en onze ouders worden ook een dagje ouder. En dan denk je toch regelmatig wel eens: “Wat gaat de tijd toch snel.” Natuurlijk wil je graag ouder worden, genieten van het leven, gezond blijven en mooie herinneringen maken. Maar niet te snel. Soms staan we daar wel eens bij stil en denken we na over het feit dat we een dagje ouder worden.

De 40 gepasseerd

Nu klinkt het net of we bijna bejaard zijn, maar dat is natuurlijk niet zo. Maar we hebben wel al een heel leven achter ons. We hebben gestudeerd, meerdere banen gehad, hebben inmiddels kinderen en zien de meiden opgroeien. Het zijn al bijna pubers. Hoe ouder zij worden, hoe ouder we onszelf voelen. Nu willen we natuurlijk nog heel lang genieten van elkaar en daarom moeten we goed voor onszelf en voor elkaar zorgen.

Gezond leven

Natuurlijk heb je niet alles zelf in de hand. Een ziekte of een ongeluk kan je zomaar overkomen. Maar toch kun je zelf ook een heleboel doen om gezond te blijven. Natuurlijk hoort daar gezond eten en voldoende beweging bij. Maar ook mentaal gezond blijven is belangrijk. Want als je goed in je vel zit, geniet je meer van alles. Goed voor jezelf zorgen is dus absoluut belangrijk. Toch kun je bepaalde gebreken en slijtage helaas niet voorkomen.

Slijtage

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op kwaaltjes en slijtage. Zelf merk ik dat bijvoorbeeld aan mijn hand. Ooit heb ik met sporten een blessure opgelopen – een skiduim – en dat merk ik nog. Ik kan niet veel kracht zetten met die hand. Maar ik heb daar over het algemeen weinig last van. Ook zie ik het bij vrienden. Sommigen hebben blessures opgelopen met sporten en hebben daar nog last van. Zo heeft Joa af en toe nog last van zijn knie waar hij in 2019 aan geopereerd is. Ook heb ik vriendinnen die een (nek)hernia hebben gehad. Best heftig. En dan zijn we nog “maar” veertigers.

Lees ook: Een heftig weekje

Naar het buitenland voor zorg

Vaak hoor je dat mensen wanneer ze ouder worden last krijgen van hun gewrichten zoals hun knie of heup. En soms krijgen ze zelfs een knieprothese of heupprothese. Dat zie ik bij onze ouders en ouders van vrienden ook. Soms gaan ze zelfs naar het buitenland hiervoor. En dat kan makkelijk. Want zowel mijn ouders als wijzelf wonen in de grensstreek, dus je bent zo in Duitsland. En de zorg daar is prima.

We horen steeds meer dat mensen de grens over steken en daar een behandeling ondergaan. De zorg staat als kwalitatief zeer goed bekend en vaak werken er ook Nederlandse artsen. En met de wachtlijsten in Nederland zou ik dat zelf ook zeker overwegen. Als je daar snel en goed geholpen kunt worden, waarom niet?

Ik hoor ook wel eens dat mensen voor bijvoorbeeld het laseren van hun ogen naar het buitenland gaan, naar Turkije bijvoorbeeld. Zelf heb ik ook lenzen en zou ik daar best graag vanaf willen, maar ik weet niet of ik het zou durven. Ik vind iets laten doen aan je ogen sowieso al best eng. Stel je voor dat het misgaat. Dan zijn het wel je ogen en je zicht dat aangetast wordt. En naar het buitenland zou ik alleen doen als ik daar voldoende vertrouwen in zou hebben en de taal zou spreken. Voorlopig houden we het dus gewoon op het dragen van lenzen.

Heb jij weleens nagedacht over zorg in het buitenland?

Geef een reactie