Paarse vrijdag

Paarse vrijdag. Ik had er nog nooit van gehoord. Totdat ik een mailtje kreeg van de juf van Emma dat deze week Paarse Vrijdag is en dat het leuk zou zijn wanneer de kinderen iets paars zouden aantrekken. Dus toen ging ik toch maar eens kijken wat dat nou precies is, Paarse Vrijdag.

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag is dé dag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door elk jaar op de tweede vrijdag in december de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en gender-diversiteit als norm. En dat gebeurt op alle scholen, de basisschool. de middelbare school en het MBO, HBO en Universiteit. Dus of je nu op jongens of op meisjes valt en of je je nu een jongen of een meisje voelt, of juist gender neutraal bent, alles kan en alles mag. En daar is de tweede vrijdag in december extra aandacht voor op scholen.

Op paarse vrijdag wordt gevierd dat iedereen zichzelf mag zijn en dat niemand buitengesloten of gepest mag worden om wie hij/zij is of op wie die verliefd wordt. Dit doen ze op school door op die dag allemaal paars te dragen naar school. En daarnaast zorgt school voor voldoende paarse versiering. En uiteraard wordt er in de lessen ook aandacht besteed aan seksuele- en gender-diversiteit.

Ik vind het een mooi initiatief. Toevallig hadden we van de week een gesprek met de meiden dat over seksualiteit en transgenders ging. Waar het begon over wat seks is en hoe dat eigenlijk gaat, ging het later over “wat is een transgender.” Daar konden we eigenlijk heel makkelijk over praten. Want ze kennen Nikkie de Jager van Wie is de Mol en van de Make-up Cup op Zapp. En dat is een mooi voorbeeld van een transgender. Ik vind het belangrijk om open over seksualiteit te zijn. De meiden weten ook dat ze alles mogen vragen. Als ze iets niet weten, niet snappen of misschien een beetje raar vinden, dan kunnen we daarover praten. En zo’n dag als Paarse Vrijdag helpt daar natuurlijk bij.

Emma gaat natuurlijk ook iets paars aandoen aanstaande vrijdag. Daar ga je vrijdag vast nog een foto van voorbij zien komen op Instagram. Eerst eens even op zoek gaan naar paarse items in haar kledingkast. En anders fleuren we de boel een beetje op met paarse accessoires, zoals een paarse Hawaii slinger, led oorbellen, een leuke paarse zakdoek of een mooie paarse parelketting.

Kende jij Paarse Vrijdag al?

Geef een reactie