Pinksterbruidjes Borne

20190609_1313573436642113711495574.jpgEerste Pinksterdag wordt bij ons in Borne de oude traditie van de Pinksterbruidjes voortgezet. Zelf kom ik van oorsprong niet uit Borne en kende ik dit niet. Maar het is zo leuk om te zien! Tegenwoordig wordt het groots aangepakt door de Folkloregroep Borne met hulp van scoutinggroep St. Stephanus-Martina. Meisjes van 5 tot 12 jaar trekken door de wijken dansend en zingend als Pinksterbruidjes naar het centrum. Bijna elk jaar gaan we wel even kijken, maar dit jaar doen onze meiden voor het eerst mee.

Oorsprong van de pinksterbruidjes

pinksterbruidjes1.jpgOver de oorsprong van de Pinksterbruidjes bestaan verschillende lezingen. Vroeger was het een feest om de huwbare jonge meisjes te koppelen aan de jongens. Het had natuurlijk ook te maken met de winter die voorbij was, het vieren van de zon die terug was en het afsmeken van een mooie zomer, voor een goede oogst. Zo is het ontstaan. Op 17 mei 2015 zijn de Pinksterbruidjes in Borne zelfs erkend als immaterieel erfgoed en officieel op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Zo leuk om dat te hebben in ons dorp!

In het wit

De Pinksterbruidjes gaan geheel gekleed in het wit. Een witte jurk, of een wit rokje met shirt. En daaronder witte sokken met (knie)kousen en witte schoenen. Onze meiden doen dit jaar voor het eerst mee samen. We hebben een mooie witte jurk gekocht waar ze in stralen! En mocht het wat fris zijn, dan heeft de organisatie mooie witte capes voor de meisjes.

Door de wijken naar het centrum

Eerst verzamelen per wijk de meisjes. Vanaf 10 uur vertrekken ze vanuit de wijken naar het centrum. Elke groep van in het wit geklede meisjes heeft in het midden één meisje in een met kant versierde lange witte jurk en bloempjes in haar haar. Dit meisje is de ‘Rosa’ van de groep. Zij loopt vooraan onder een boog die versierd is met groene takken en gekleurde bloemen. De meisjes zingen het liedje van Rosa. Tussen de middag pauzeren ze even en daarna maken ze zich klaar voor de grote dans in het centrum.

pinksterbruidjes4Ze gaan dan in een hele lange rij staan en zingen tijdens het lopen zo hard als ze kunnen dat de mooie Pinksterbruidjes er aan komen. Als alle groepen om 13.00 uur aan komen in het centrum, gaan ze in een hele grote kring staan. Onder begeleiding van een accordeonist gaan ze allemaal samen dansen. Dit herhalen ze een paar keer en bij de laatste dans mogen dan ook kinderen uit het publiek mee dansen. Er wordt gedanst onder de grote Pinksterkroon, versierd met groen en prachtige bloemen. 

 

Wij zijn benieuwd naar morgen. Als het goed is, wordt het mooi en aangenaam weer en kunnen de meiden stralen in hun witte jurken. Ze hebben vandaag al flink geoefend met de liedjes en hebben er zin in.

 

Bron en foto’s: http://www.folkloregroepborne.nl/pinksterbruidjes/

11 gedachten over “Pinksterbruidjes Borne

  1. Wat een leuk bericht Ingrid! Bedankt voor je mooie blog. Groet Marleen Wieffer-Platvoet, werkgroep Pinksterbruidjes – Folkloregroep Borne

  2. Dit is zo mooi… Prachtig om te zien denk ik zo al die meisjes samen! Lijk me iets liefdevol met een samenhorigheidsgevoel en gezellige zang…

Geef een reactie