Eerste Pinksterdag wordt bij ons in Borne de oude traditie van de Pinksterbruidjes voortgezet. Zelf kom ik van oorsprong niet uit Borne en kende ik dit niet. Maar het is zo leuk om te zien! Tegenwoordig wordt het groots aangepakt door de Folkloregroep Borne met hulp van scoutinggroep St. Stephanus-Martina. Meisjes van 5 tot 12 jaar trekken door de wijken dansend en zingend als Pinksterbruidjes naar het centrum. Bijna elk jaar gaan we wel even kijken, maar dit jaar doen onze meiden voor het eerst mee.
Oorsprong van de pinksterbruidjes
Over de oorsprong van de Pinksterbruidjes bestaan verschillende lezingen. Vroeger was het een feest om de huwbare jonge meisjes te koppelen aan de jongens. Het had natuurlijk ook te maken met de winter die voorbij was, het vieren van de zon die terug was en het afsmeken van een mooie zomer, voor een goede oogst. Zo is het ontstaan. Op 17 mei 2015 zijn de Pinksterbruidjes in Borne zelfs erkend als immaterieel erfgoed en officieel op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Zo leuk om dat te hebben in ons dorp!
In het wit
De Pinksterbruidjes gaan geheel gekleed in het wit. Een witte jurk, of een wit rokje met shirt. En daaronder witte sokken met (knie)kousen en witte schoenen. Onze meiden doen dit jaar voor het eerst mee samen. We hebben een mooie witte jurk gekocht waar ze in stralen! En mocht het wat fris zijn, dan heeft de organisatie mooie witte capes voor de meisjes.
Door de wijken naar het centrum
Eerst verzamelen per wijk de meisjes. Vanaf 10 uur vertrekken ze vanuit de wijken naar het centrum. Elke groep van in het wit geklede meisjes heeft in het midden één meisje in een met kant versierde lange witte jurk en bloempjes in haar haar. Dit meisje is de ‘Rosa’ van de groep. Zij loopt vooraan onder een boog die versierd is met groene takken en gekleurde bloemen. De meisjes zingen het liedje van Rosa. Tussen de middag pauzeren ze even en daarna maken ze zich klaar voor de grote dans in het centrum.
Ze gaan dan in een hele lange rij staan en zingen tijdens het lopen zo hard als ze kunnen dat de mooie Pinksterbruidjes er aan komen. Als alle groepen om 13.00 uur aan komen in het centrum, gaan ze in een hele grote kring staan. Onder begeleiding van een accordeonist gaan ze allemaal samen dansen. Dit herhalen ze een paar keer en bij de laatste dans mogen dan ook kinderen uit het publiek mee dansen. Er wordt gedanst onder de grote Pinksterkroon, versierd met groen en prachtige bloemen.
Wat een leuk bericht Ingrid! Bedankt voor je mooie blog. Groet Marleen Wieffer-Platvoet, werkgroep Pinksterbruidjes – Folkloregroep Borne
Graag gedaan. Onze meiden hebben er zin in . En het weer lijkt morgen ook mee te werken 🤞😊
Wat leuk zeg! Dit is compleet nieuw voor me, maar ik vind het prachtig om te zien, al die Pinksterbruidjes.
goh dit wist ik helemaal niet. Wat leuk en schattig zeg. Moet een mooi gezicht zijn.
Dit kende ik helemaal niet, maar wat leuk! Veel plezier!
wat leuk om te lezen. Ik kende deze traditie helemaal niet, weer wat geleerd.
Dit is zo mooi… Prachtig om te zien denk ik zo al die meisjes samen! Lijk me iets liefdevol met een samenhorigheidsgevoel en gezellige zang…
Wat een mooi gezicht! Waarschijnlijk had ik dit als klein meisje prachtig gevonden. Hopelijk hebben je meiden het als heel leuk ervaren en hadden jullie geen last van regen.
De meiden vonden het geweldig en het was prachtig mooi weer. Het was een top dag
Wat een vrolijkheid. Ik heb er niet eerder van gehoord, ondanks mijn christelijke opvoeding
Het lijkt mij een hele bijzondere dag om mee te maken. En zo bijzonder om alle meisjes zo mooi gekleed en in het wit te zien!