Recept: Rabarber compote

rabarberRabarber is iets wat wij vroeger al vaak aten. Mijn opa en oma hadden het in de tuin staan. Vanaf april tot begin juli kan de rabarber geoogst worden. Dat was dan ook de periode dat wij vaak rabarber aten en mijn oma en moeder het inmaakten zodat we ook later nog van die lekkere compote konden genieten. Sinds vorig jaar hebben we zelf ook rabarber in de tuin. De meiden vinden het ook heerlijk.

Rabarber

rhubarb-54084_1920Is rabarber nou groente of fruit? De eetbare delen van een plant noemen we groente terwijl de eetbare vruchten, fruit genoemd worden. We kennen een aantal twijfelgevallen zijn tomaat en komkommer. Dit zijn vruchten, maar ze worden culinair meestal tot de groenten gerekend. Voor rabarber is het precies omgekeerd. Rabarber is geen vrucht en lijkt dus groente, maar wordt ook als fruit verwerkt in zoete gerechten en bijvoorbeeld als compote.

Rabarber compote maken

Het maken van rabarber compote is heel makkelijk. Je begint met het schoonmaken en snijden van de rabarber. Eerst haal je de onderste harde stukken eraf. Hetzelfde doe je met de resten blad aan de bovenkant . Je houdt alleen de stelen over. Deze spoel je af onder de kraan en snijd je in stukken van ongeveer drie of vier centimeter. Hoe kleiner de stukken, hoe eerder ze straks gaar zijn. Schillen is niet nodig.

Je kookt de rabarber vervolgens in (heel) weinig water. Er komt namelijk ook nog vocht vrij tijdens het koken. En hierdoor behoud je zoveel mogelijk kleur, vitamines en smaak.  De rabarber compote is gaar als de rabarber stukken in vezels uit elkaar vallen. Je kunt een kooktijd van acht tot twaalf minuten aanhouden.

Na het koken van de rabarber, laat je het eerst afkoelen. Daarna kun je naar wens suiker en/of kaneel toevoegen. Wij voegen alleen suiker toe. Je kunt rabarber compote direct eten of een paar dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, dan kun je er op een later moment van genieten! Maar voeg dan nog geen suiker toe. Doe dit pas na het ontdooien.

rhubarb-1215542_1920

Je kunt de compote eten als bijgerecht bij diverse (Hollandse) schotels. Wij eten het vaak bij maaltijden met vlees, aardappelen en groente. Zoals je appelmoes erbij kunt eten, kun je ook rabarber compote erbij eten. Lekker fris. Ook kun je rabarber als nagerecht eten, bijvoorbeeld door de yoghurt of of vla.

Eet smakelijk!

 

 

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400

 

 

10 gedachten over “Recept: Rabarber compote

  1. Ik heb dit echt nog nooit gegeten (voor zover ik mij kan herinneren) Het ziet er wel erg zoet uit. Maar heb zo’n gevoel dat ik mij daar heel erg in vergis haha.

Geef een reactie