Recept: Rabarber compote

rabarberRabarber is iets wat wij vroeger al vaak aten. Mijn opa en oma hadden het in de tuin staan. Vanaf april tot begin juli kan de rabarber geoogst worden. Dat was dan ook de periode dat wij vaak rabarber aten en mijn oma en moeder het inmaakten zodat we ook later nog van die lekkere compote konden genieten. Sinds vorig jaar hebben we zelf ook rabarber in de tuin. De meiden vinden het ook heerlijk.

Rabarber

rhubarb-54084_1920Is rabarber nou groente of fruit? De eetbare delen van een plant noemen we groente terwijl de eetbare vruchten, fruit genoemd worden. We kennen een aantal twijfelgevallen zijn tomaat en komkommer. Dit zijn vruchten, maar ze worden culinair meestal tot de groenten gerekend. Voor rabarber is het precies omgekeerd. Rabarber is geen vrucht en lijkt dus groente, maar wordt ook als fruit verwerkt in zoete gerechten en bijvoorbeeld als compote.

Rabarber compote maken

Het schoonmaken en snijden gaat heel eenvoudig. Verwijder de onderste harde stukken en de resten blad aan de bovenkant. Spoel dan de stelen af onder de kraan en snijdt ze in stukken om verder te bereiden. Schillen is niet nodig.

Kook de rabarber in (heel) weinig water, zodat je zoveel mogelijk kleur, vitamines en smaak behoudt. Er komt ook meer dan genoeg vocht vrij tijdens het koken. Het is gaar als de stukken in vezels uit elkaar vallen. Reken op een kooktijd van 8-12 minuten.

Na het koken en laten afkoelen kun je naar wens suiker en/of kaneel toevoegen. Wij voegen alleen suiker toe. Je kunt rabarber compote direct eten of een paar dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, dan kun je er op een later moment van genieten!

rhubarb-1215542_1920

Je kunt de compote eten als bijgerecht bij diverse (Hollandse) schotels. Ook kun je het als nagerecht eten, bijvoorbeeld door de yoghurt of heel eenvoudig met wat geklopte slagroom erbij. In dat laatste geval kun je er eens wat vanille aan toe te voegen, als lekkere variatie bij je toetje.

Eet smakelijk!

 

 

10 thoughts on “Recept: Rabarber compote

  1. Ik heb dit echt nog nooit gegeten (voor zover ik mij kan herinneren) Het ziet er wel erg zoet uit. Maar heb zo’n gevoel dat ik mij daar heel erg in vergis haha.

Geef een reactie