Sparen voor de toekomst van de kinderen

Mijn ouders deden het voor mij en mijn broer en wij doen het ook voor onze kinderen: sparen voor later. Ik vind het belangrijk om wat geld opzij te zetten voor de kinderen. Je weet maar nooit welke uitgaven je de komende jaren nog voor hun gaat doen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan hun opleiding, eventuele vervolgstudie, hun rijbewijs en misschien gaan ze wel op kamers of gaan ze naar het buitenland. Dan willen we graag een steentje bij kunnen dragen.

Verschillende mogelijkheden

Sparen is op dit moment niet heel erg populair. Dat komt natuurlijk omdat de rente op dit moment erg laag staat. En boven € 100.000 betaal je zelfs rente. Toch is het wel een veilige manier van geld opzij zetten met weinig risico. Je geld staat bij een betrouwbare bank en er zitten minder risico’s aan sparen dan aan bijvoorbeeld beleggen of voor handelen in Bitcoins of andere cryptovaluta.

Ook sparen kan op verschillende manieren. Maar wat kun je nou het beste doen? Of misschien beter geformuleerd: wat past het beste bij je? Om daar een antwoord op te kunnen geven, moet je natuurlijk weten wat de mogelijkheden zijn en wat de verschillen zijn tussen die mogelijkheden.

Flexibel sparen

spaarvarken

Sparen kent iedereen wel. Je kunt sparen thuis in een spaarpot of oude sok. Maar dat levert je niks extra’s op. Je kunt ook sparen bij de bank. Je kunt kiezen voor een gewone spaarrekening. Daarmee ben je meestal erg flexibel. Je kunt er automatisch op sparen of alleen wanneer je geld kunt missen. Ook kun je vaak kosteloos geld opnemen als je het even nodig hebt. Omdat het erg flexibel is, is de rente meestal laag.

Sparen op een speciale kinderspaarrekening

spaarpot

Je kunt ook kiezen voor een kinderspaarrekening. Veel banken bieden speciale kinderspaarrekeningen aan. Deze kinderspaarrekeningen hebben vaak een interessante spaarrente en leuke voorwaarden voor het kind. Denk bijvoorbeeld aan een bonusrente op de dag dat je kind jarig is of een cadeautje.

Het is wel belangrijk om vooraf goed na te denken over je wensen om te sparen voor je kind en wat jij belangrijk vindt. Op sommige kinderspaarrekeningen staat het geld bijvoorbeeld vast tot de 18e verjaardag. Het voordeel van zo’n spaarrekening is dat het kind en/of de ouders het geld niet tussentijds kunnen opnemen. Maar dat kan juist ook een nadeel zijn. Een ander voordeel is dat de rente vaak hoger is omdat het geld langer vaststaat.

Sparen op een spaardeposito

Je kunt ook kiezen voor sparen op een spaardeposito. Bij depositosparen zet je gedurende de looptijd geld vast. De looptijd van deposito’s is verschillend en kan variëren van een maand tot 25 jaar. De rente ligt gedurende de looptijd van het spaardeposito vast. Deze rente is meestal hoger dan de rente op een gewone spaarrekening. Ook is de deposito rente hoger naarmate de looptijd van het spaardeposito langer is.

Onze keuzes

sparen

Op dit moment kiezen we ervoor om voor de kinderen te sparen. Helaas levert dat nu heel weinig rente op. Maar het geld staat wel op aparte kinderspaarrekeningen waar we verder niet aankomen. In noodgevallen kunnen we wel geld opnemen, het staat dus niet vast. We sparen maandelijks een vast bedrag en zo bouwen we iets moois op voor wanneer de kinderen gaan studeren, uit huis gaan of wat dan ook

Spaar jij voor de toekomst van je kinderen?

Dit is een gesponsorde post , voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie