Spelenderwijs rekenen met cijferstorm

Spelletjes doen met de kinderen vind ik erg leuk. En daarvan leren ze ook nog eens een heleboel. Niet alleen leren ze tegen hun verlies kunnen, maar ze leren bijvoorbeeld ook strategisch denken. Wij hebben allerlei verschillende soorten spellen in huis. Ook educatieve spellen. Dus toen ik las over cijferstorm was ik direct enthousiast. Bij ons is Anne degene die wat moeite heeft met rekenen en dat daarom ook niet zo leuk vindt. Zeker in het begin had ze moeite met sommen en dan vooral met minsommen. Hoe leuk is het dan om samen een spelletje te spelen en zo het rekenen te oefenen? Wij gingen aan de slag met cijferstorm.

Cijferstorm helpt rekenachterstanden kinderen op te lossen

Kijk je wel eens naar Dragons’ Den? Een leuk programma waar mensen hun ideeën en producten kunnen presenteren aan investeerders. En daar is het ook begonnen voor Cijferstorm. Het spel is een initiatief van rekendocent Hans de Zeeuw. In maart dit jaar presenteerde hij zijn verhaal over dit spel in de tv-uitzending van Dragons’ Den. De investeerders waren allemaal enthousiast en wilden hem ondersteunen. De Rotterdamse spelleninnovator Identity Games heeft het spel nu met hem verder doorontwikkeld tot drie niveaus en spelvarianten voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8 in het basisonderwijs. De spellen zijn vanaf eind oktober verkrijgbaar bij Kruidvat.

Cijferstorm | Het spel

Blogsbyingrid Cijferstorm

Het spel is eigenlijk heel simpel. Met Anne speelde ik de versie voor groep 7 en 8. Je hebt blauwe en groene kaarten. En je hebt pen en papier nodig om de sommen te maken. Eerst schud je de groene karten. Daarna schud je de blauwe kaarten en legt er 11 open neer. Alle spelers gebruiken dezelfde kaarten. Dan leg je drie groene kaarten naast elkaar. De drie cijfers op de groene kaarten vormen samen een getal (bij ons 108) en dat getal is de uitkomst van de som die de spelers moeten maken. Elke speler probeert met de getallen op de blauwe kaarten een som te maken en zo dichtbij de uitkomst (het getal van de groene kaarten) te komen. En je mag optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Je hoeft niet alle blauwe kaarten te gebruiken. Als je het extra moeilijk wilt maken, kun je nog een timer zetten. Hoe dichter jouw som bij de uitkomst komt, hoe meer punten je verdient.

Kijk ook het filmpje op YouTube:


Waar te koop?

Dit leuke spelletje heeft ook een leuke prijs. Je koopt cijferstorm voor slechts € 2,99 bij Kruidvat. Een ideaal cadeautje voor een kinderfeestje of een schoencadeautje in de december maand.

Dit is een gesponsorde, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie