Overzicht – Traktaties voor het kerstdiner op school

Nog even en dan is het weer zover: het kerstdiner op school. Op de meeste (basis)scholen een bekend fenomeen. En dat betekent dat er weer gezocht moet worden naar lekkere en leuke gerechtjes. En wat mij betreft vooral makkelijke gerechtjes! In deze blog wat inspiratie op basis van wat wij de afgelopen jaren gemaakt hebben.

Met kinderen in groep 3 en groep 5 hebben we al een paar jaar kerstdiners op school er op zitten. Bij ons werkt het zo, dat je kunt inschrijven op gerechten of zelf iets lekkers aan het menu kunt toevoegen. Tot nu toe heb ik er altijd voor gekozen om iets van de lijst te maken.

Kaas en worst spiesjes

kaas wordt spiesjes

Emma is dol op kaas en worst. De afgelopen jaren maakten we voor haar kerstdiner dus kaas met worst spiesjes. Je kunt leuke figuurtjes van de kaas en worst uitsteken of je koopt het kant en klaar (zo kocht ik de worst sterren bij de Albert Heijn).

Fruitspiesjes

fruitspiesjes kerstdiner

Anne vindt het steeds leuker om mee te helpen met haar gerechtje voor het kerstdiner op school. Twee jaar geleden maakte ik samen met haar fruitspiesjes met aan de bovenkant een ” kerstmannetje”. Het soort fruit kun je eindeloos combineren en variëren. Net wat je in huis hebt of waar je kind van houdt. En zo lang het niet te exotisch is, lusten de klasgenootjes het vaak ook en vindt je traktatie gretig aftrek. Ik probeer fruit te kiezen dat niet snel bruin wordt. Banaan en appel gebruik is dus niet. Verder is het leuk om fruit in kerstvormpjes uit te steken. Watermeloen is daar bijvoorbeeld erg geschikt voor. En de restjes smikkel je samen tijdens het maken lekker op.

Tomaat/komkommer traktatie

Anne koos een jaar om iets met tomaat en komkommer te doen. We bedachten een eenvoudige maar feestelijke traktatie. Met snoeptomaatjes op een kerstprikker, een paar reepjes komkommer en een lekker dipsausje was haar gerechtje klaar. De meeste kinderen houden wel van snoeptomaatjes en komkommer en zo hadden we een lekkere en gezonde traktatie.

We hebben dit nog een jaar gemaakt. Dit keer met verse knoflooksaus en naast komkommer en tomaat ook een reepje paprika.

Een lekker toetje

20180424_130541

Ook leuk voor bij het kerstdiner is een lekker toetje. Ik maakte met Anne voor een high tea op school een toetje van verschillende laagjes. Ik gebruikte vanille vla met yoghurt, maar ik heb ook een keer de yoghurt vervangen door frambozenvla. Tussen de laagjes vla had ik plakjes aardbeien en blauwe bessen gedaan. En als topping lekkere chocolade vlokken. Ziet er super feestelijk uit toch?

Kerstboompjes

Ook leuk en lekker zijn kerstboompjes met een basis van ontbijtkoek of brownie. Het ziet er moeilijker uit dan het is. Als je maar de juiste ingrediënten hebt, heb je het zo gemaakt. En de kinderen kunnen zelf helpen met versieren van de kerstboompjes.

Sneeuwmannetjes van soesjes

20191219_1631522177988500228615276.jpgEmma wilde iets met soesjes. We maakten samen sneeuwpoppetjes met soesjes, een marshmallow en een aardbei. Dit samen op een leuke prikker en met een getekend gezichtje en klaar. Als finishing touch nog wat poedersuiker erover en de kinderen konden smullen.

Meer traktatie ideeën vind je onder de categorie kerstdiner op school

Volg BlogsbyIngrid ook op social media:

instagram-1581266_1920facebook-icon-preview-1-400x400pinterest2

11 gedachten over “Overzicht – Traktaties voor het kerstdiner op school

  1. Wat heb je een leuke creatieve dingen gemaakt! Ik kan me van ons kerstdiner vroeger op school niet herinneren dat we zelf iets moesten meenemen. Wel leuk zo!

  2. Pingback: Win een pop van Metoo (bloghop)

  3. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Het grote kinderkookboek – zonder pakjes en zakjesBlogsbyingrid

Geef een reactie