Van Overkapping naar Tuinkamer?

Vorig jaar hebben wij een overkapping laten bouwen achter ons huis. Met een tuin op het zuiden en dus veel zon, is het soms toch lekker om in de schaduw onder een overkapping te zitten. We zijn er dan ook super blij mee en hebben nog nooit zo vaak buiten gezeten, buiten gegeten en ook ’s avonds lekker buiten gezeten. Stiekem denken we er over na om er een soort tuinkamer van te maken. Zou dat een goed idee zijn?

Een overkapping

Vorig jaar besloten we een veranda te laten bouwen. We merkten dat het in de zomer erg warm was. Niet alleen buiten, waar we de hele dag zin hebben in de tuin, maar ook in huis. Door een overkapping zouden we altijd lekker droog kunnen zitten en zou de warmte in de zomer in huis wat minder zijn.

Het was best nog wel een zoektocht om tot een mooie oplossing te komen. Er is heel veel keus in overkappingen. We hebben een vrij brede woning (circa 7,5 meter) en wilden eigenlijk ook een best ruime overkapping van ongeveer 4,5 meter uitval. Een zonnescherm was dan bijvoorbeeld ook geen optie. Maar met een overkapping moest je ook opletten waar eventueel steunpalen geplaatst moesten worden.  Want die wil je niet vol in het zicht of op een onhandige plek op het terras.

Na een lange zoektocht kwamen we samen met een bevriende aannemer tot een mooie oplossing. Een overkapping of aanbouw aan ons huis van hout. De overkapping is aan ons huis en aan de zijkant aan de schuur gemaakt, zodat we maar 1 steunpilaar nodig hebben. In de overkapping zitten twee lichtstraten zodat we ook voldoende licht binnen behouden. De onderzijde van de overkapping werd met hout afgewerkt en er werden spotjes met dimmers in geplaatst. Zo hebben we ook ’s avonds mooie sfeerverlichting. Zelfs aan elektriciteit voor een eventuele heater werd gedacht. We zijn dan ook super blij met het eindresultaat.

Een tuinkamer maken van je veranda

Waar we nu wel eens aan denken, is om de veranda dicht te laten maken met glazen wanden. Dan zit je toch uit de wind, meer beschut en kun je ’s avonds, maar ook in het najaar, langer buiten zitten. Mijn ouders hebben dat ook. Zij hebben glazen schuifdeuren, zodat je kunt kiezen of en waar je iets openzet. Dat lijkt mij ook ideaal.

In de zomer zet je alles lekker open, maar op een winderige dag of in de winter doe je de glazen schuifdeur dicht en zit je toch heerlijk buiten. We zijn er nog niet helemaal over uit, maar ik denk dat die schuifdeuren er wel komen bij ons.

Heb jij wel eens nagedacht over een overkapping of tuinkamer?

Dit is een gesponsorde post , voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie