Zonder angst – thrillerdebuut van Inge van Prooijen

Hou jij ook zo van thrillers? Ik wel. Zonder angst is het thrillerdebuut van Inge van Prooijen. Het is een psychologische thriller en ik vond het erg leuk om dit boek te ontvangen van Inge. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en werd meegezogen in het verhaal. Zonder te veel te verklappen vertel ik je in deze blog waar het boek over gaat en wat ik er zo goed aan vond.

Zonder angst – thrillerdebuut van Inge van Prooijen

De flaptekst van het boek vertelt ons al waar het boek over gaat:

Cleo runt als kunstzinnig therapeut haar eigen praktijk genaamd Monsters onder mijn bed. Ze helpt cliënten van angsten af. Als de jonge studente Julia in een sessie laat doorschemeren dat ze in de gaten gehouden wordt, vraagt Cleo zich af of alle angsten van het meisje wel ingebeeld zijn. Het ontmaskeren van Julia’s stalker wordt steeds meer een obsessie voor Cleo. Hoe ver mag je als therapeut gaan om te helpen?

Zonder angst

Hoofdpersoon in deze thriller is Cleo. Cleo had een jeugd waarin angst een grote rol speelde. Haar wens is dat niemand ooit nog hoeft te doorstaan wat zij heeft meegemaakt. Daarom ging ze studeren zodat ze ooit kon starten als therapeut met een eigen praktijk en mensen kan helpen. Inmiddels is Cleo kunstzinnig therapeute en heeft zich gespecialiseerd in hulp bij angststoornissen. Ze heeft net een eigen praktijk opgestart, Monsters onder mijn bed, en woont samen met haar vriend, de zorgzame Dex. Cleo is een echte workaholic en gaat helemaal op in haar werk. Ze negeert de signalen en zorgen van haar omgeving dat ze te veel hooi op haar vork neemt. Ze is alleen maar bezig met werk, ook thuis. Haar vriend Dex vindt dit niet leuk vindt, maar is gestopt dit met Cleo te bespreken, want het heeft voor zijn gevoel geen zin.

Dan krijgt Cleo een nieuwe cliënte Julia. Julia is een kwetsbaar jong meisje met een angststoornis dat zich niet serieus genomen voelt. Cleo ervaart herkenning bij het verhaal van Julia en voelt zich daardoor direct verbonden met haar. Cleo heeft er alles voor over om haar te helpen en biedt aan continue bereikbaar te zijn. Dat hoort natuurlijk niet en de lijn tussen zakelijk en privé wordt daarmee steeds dunner. Ze verbergt dit ook voor Dex. Het gaat zelfs zover dat Cleo in haar vrije tijd een onderzoek start naar Julia’s vermeende angsten. En Cleo vindt het prima dat Dex meer van huis is om te gaan zwemmen met vrienden. Dat geeft haar alleen maar meer tijd en ruimte.

Naast Cleo, Dex en Julia komen er niet veel personen voor. Je leert wel nog buurvouw en vriendin Liz kennen en Cleo’s vriendin Saar. Maar eigenlijk leer je alleen Cleo echt goed kennen. Je vraagt je wel steeds af wat Cleo zelf heeft meegemaakt en waarom ze (als therapeut) sommige keuzes maakt en zich zo laat meeslepen door de situatie van Julia.

Cleo leer je kennen als een eenzame, kwetsbare vrouw is met diepgaande gevoelens. Ze heeft haar eigen praktijk geopend en legt zichzelf een enorm hoge werkdruk op waardoor ze op een gegeven moment ook niet meer goed voor zichzelf zorgt, niet meer goed/gezond eet en steeds meer alcohol drinkt. Maar juist deze levensstijl past bij de tijd waarin we nu leven en waarin we veel van onszelf verwachten en alle ballen hoog willen houden.

In het boek staan af en toen cursief gedrukte hoofdstukken. Je vraagt je steeds af vanuit wiens perspectief zo’n hoofdstuk wordt geschreven. Van de ene kant maakt zo’n hoofdstuk dingen duidelijk, van de andere kant roept het juist meer vragen op of verbaas je je over wat je leest. En mede daardoor heeft het boek een aantal onverwachte plotwendingen en ook een verrassend einde. Want uiteindelijk wil je toch weten hoe het zit met Julia. Is haar angst echt of ziet Julia, maar ook Cleo dingen, die er niet zijn?

Het boek heeft een prettige schrijfstijl en leest makkelijk weg. En je wil blijven lezen om er achter te komen wat er gaat gebeuren. Wordt Julia wel echt gestalked? Is Julia wel betrouwbaar? Waarom is Cleo zo geobsedeerd door Julia’s verhaal? En wat is de rol van Dex eigenlijk? Dat ga ik natuurlijk niet allemaal verklappen. Maar ik kan je het boek van harte aanraden. Ik heb het met veel plezier gelezen en had het boek ook zo uit.

Waar te koop?

Ook enthousiast geworden? Dit spannende boek van Inge van Prooijen kost € 19,95 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online bijvoorbeeld via Bookspot (ISBN: 9789461096807).

Geef een reactie