500 appjes die ik niet wil lezen

Cyberpesten. Pesten is iets van alle tijden. Het krijgt alleen nieuwe vormen. Vormen die wij niet kenden vroeger. Want kinderen hebben tegenwoordig een mobiele telefoon en zijn actief op social media. En dan wordt pesten ineens cyberpesten. En daar gaat dit boek over: 500 appjes die ik niet wil lezen.

Cyberpesten

Cyberpesten is iets wat we vroeger niet kenden, maar inmiddels – helaas – wel bestaat. En onderzoek toont aan dat cyberpesten is verdubbeld sinds corona en het thuisonderwijs. In dit boek wordt de impact van cyberpesten beschreven. En het lastige is dat cyberpesten dat niet alleen op school plaatsvindt, maar ook thuis doorgaat, onzichtbaar voor leerkrachten en ouders.

500 appjes die ik niet wil lezen

Het boek gaat over Esper. Op school wordt Esper vreselijk gepest, maar op een manier zodat de meester het niet merkt. En wanneer Esper aan het einde van de dag thuiskomt, gaat het pesten gewoon door. Zijn klas maakt een groepsapp aan om foto’s en berichten over Esper te versturen. Ze laten hem geen seconde met rust – en niemand heeft het in de gaten. Wat moet je doen als het pesten onzichtbaar is, en als je telefoon verandert in een vijand vol appjes die je niet wilt lezen? Vertel je het aan je juf of meester of aan je ouders? Dat durven kinderen vaak niet.

Ik heb het boek uiteraard eerst zelf gelezen en vind het best wel ingrijpend. Ik geloof ook echt dat het er zo aan toe gaan bij de jeugd. Pesten in groepsapps, maar ook foto’s maken en delen of bewerken.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf negen jaar. Ik vind dat best wel jong. Onze meiden hebben allebei een mobiele telefoon, maar die gaat niet mee naar school. Ook zijn er nog geen groepsapps met de klas. Ze hebben wel een of twee groepsapps met vrienden en vriendinnen maar die zijn gelukkig nog heel onschuldig. Ik denk dat ik het boek meer geschikt vind voor groep acht. Zo net aan het einde van de basisschool. Ik denk dat het dan meer gaat spelen omdat ze meer met hun mobiele telefoon gaan doen en meer met social media te maken krijgen.

Toch vind ik het ook belangrijk om er op tijd met hun over te praten. En hoop ik dat ze zelf nooit gaan (cyber) pesten. En dat wanneer ze zelf op die manier gepest worden, ze het durven te delen met ons.

Waar te koop

Ook benieuwd naar dit boek? Dit boek van uitgeverij Leopold kost € 13,99 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online, bijvoorbeeld via kinderboeken.nl of bij Bol.com. ISBN: 9789025881580

Nog meer leuke kinderboeken

Uitgeverij Leopold heeft nog veel meer boeken voor kinderen. Lees ook de volgende blogs:

Hallo allemaal! Het LEUKSTE voorleesboek door juffen en meesters

Het geheim van de YouTube ster

Help! Een klas zonder meester

Het geheim van de wifi

Dit is een gesponsorde post met affiliate links, voor meer informatie, zie de disclaimer.

Geef een reactie