Carnaval

Het is weer bijna carnaval. Zullen ze vanavond versoepelingen aankondigen zodat carnaval 2022 door kan gaan? Misschien toch nog enigszins in aangepaste vorm.

Opgegroeid in Limburg is carnaval me met de paplepel ingegoten. We vierden carnaval op school, gingen naar optochten in de stad en in de wijk en later als tiener gingen we met carnaval vijf dagen op stap. In deze blog een terugkijken (met oude foto’s) om al vast een beetje in carnavalssfeer te komen.

Blogsbyingrid Carnaval 1981

Zie hier mijn allereerste carnavalsoutfit. Hier ben ik net 1 jaar oud en ben ik bij mij opa en oma. Ik ben vooral geïnteresseerd in de serpentine slingers. Maar zoals je ziet had ik al een leuke carnavalskiel aan en een carnavalshoedje op. En zelfs een beetje geschminkt. Een mooi vraagteken op mijn voorhoofd.

Blogsbyingrid Carnaval

Ook de jaren daarna op de basisschool werd elk jaar carnaval gevierd. Helaas heb ik daar amper foto’s van. Toch een ander tijdperk, zonder mobieltjes. We vierden carnaval op school en liepen zelfs een optocht door de wijk met school. Soms kochten mijn. En dit jaar was ik verkleed als smurf met een echte witte smurfen muts. Ik weet nog dat ik andere jaren verkleed ging als bijvoorbeeld boerin en later als hippie met felle kleurtjes.

Lees ook: Carnaval: wat doet jouw kind aan?

Blogsbyingrid Carnaval

Ook op de middelbare school werd uitbundig carnaval gevoerd. Dat begon altijd op vrijdagavond met het schoolfeest. En daarna gingen we van zaterdag tot en met dinsdag op stap, de kroeg in. Altijd verkleed, elk jaar iets nieuws. Toen ik na de middelbare school ging studeren, gingen we ook in Tilburg een dagje carnaval vieren. Anders dan in Limburg maar ook erg leuk. Later toen ik al in Twente woonde, vierden we carnaval bij ons in het dorp en in Oldenzaal. Mijn schoonvader is zelfs een jaar Prins Carnaval geweest.

Lees ook: Traktatie met carnaval

Carnaval blijft een belangrijk evenement in mijn leven want inmiddels zijn we al een aantal jaar eigenaar van Carnavalsland, een winkel en webshop in carnavals- en feestartikelen. Zelf vier ik tegenwoordig wat minder uitbundig carnaval. Wel gaan we altijd naar de optocht in het dorp, naar een van de verlichte optochten hier in de buurt en soms naar de optocht in Oldenzaal. En uiteraard vieren de kinderen carnaval op school en help ik daar soms.

Vier jij carnaval?

Geef een reactie