
Tegenwoordig leven we in een wereld waarin (jonge) kinderen al heel snel heel handig zijn met tablets en mobiele telefoons. Ook onze meiden hebben inmiddels al een tijdje een eigen smartphone. Sommige kinderen hebben een oude telefoon van hun ouders, bijvoorbeeld een Iphone 11. Onze meiden hebben een redelijk goedkoop Samsung model met een kinderabonnement.
Waar het begon met het spelen van enkele spelletjes, wordt er tegenwoordig ook gebruik gemaakt van andere apps zoals Whatsapp en Snapchat. Hun favoriete apps deel ik in deze blog.
Spelletjes
Het begon met het spelen van allerlei spelletjes en vooral Emma doet dat nog steeds op haar smartphone. Haar favoriete games zijn:
Subway surfers: een leuk spel waarbij je moet rennen en ondertussen treinen moet ontwijken. Je moet soms springen of juist bukken en steeds wisselen van spoor om nergens tegenaan te botsen. Je verzamelt muntjes en meer zodat je andere poppetjes en bijvoorbeeld hooverboards kunt aanschaffen.
Airport master: een vliegveld spel. Je kunt werknemers aannemen en vluchten inplannen. Je moet geld verdienen en het doel is dat de passagiers tevreden zijn. Je kunt nieuwe winkels openen op het vliegveld, vliegtuigen upgraden, beveiliging! Inschakelen en meer.
Restaurant spellen zoals Roblox restaurant tycoon 2 en Sushi roll 3d. Roblox is een platform waarmee je je eigen spellen kan maken: Roblox games. En het leuke is dat anderen dan jouw spel ook kunnen spelen. Emma speelt graag Roblox restaurant tycoon 2. Daar heeft ze haar eigen restaurant en maakt ze menukaarten, bedient ze klanten, stuurt ze de obers aan en meer. Vergelijkbaar is Sushi roll 3d. Ook hier heb je een restaurant, alleen dit keer een sushi restaurant.
Daarnaast is Emma dol op spelletjes waarbij ze mooie tekeningen kan maken met bijvoorbeeld speciale effecten.
Social media
Naast spelletjes maken de meiden op hun smartphone tegenwoordig ook veel gebruik van social media apps. Ze gebruiken bijvoorbeeld Instagram, TikTok en Snapchat. Op Instagram bekijken ze leuke foto’s en reels. TikTok wordt gebruikt voor leuke filmpjes en dansjes, maar ook het nieuws wordt hierop gevolgd. En soms dromen ze er van om een echte TikTok ster te worden.

Snapchat wordt uiteraard gebruikt voor de leuke foto’s en gekke filters. Maar met snapchat kun je ook gewoon berichtjes sturen naar elkaar. Ze hebben zelfs groepchats. Ik wist niet dat het in Snapchat kon, maar blijkbaar is het meer dan alleen grappige foto’s.
Shoppen
Tegenwoordig wordt er door de meiden ook af en toe geshopt via hun smartphone. Zo kijken ze wel eens op AliExpress en Shein, maar ook op bol.com en vinted. We hebben wel afspraken gemaakt. Ze overleggen altijd wat ze graag willen kopen en we overleggen wat we van de prijs en de verzendkosten vinden. Soms willen ze bijvoorbeeld kralen kopen, maar dan zijn de verzendkosten veel hoger dan de kralen. Dat is een beetje jammer. Betalen doen we altijd samen. Zolang ze nog zo jong zijn, vind ik dat wel zo fijn. En zo kunnen we ook overleggen hoeveel geld ze hebben en waarvoor ze sparen, bijvoorbeeld voor een nieuwe Iphone 12.
Duolingo
Duolingo is een app die ze ook op school gebruiken. Je kunt hier een vreemde taal mee leren, zoals Engels, Frans en Duits. Super leuk wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland bijvoorbeeld. Maar ook gewoon leuk om te doen en heel erg leerzaam. Zo oefende Anne op school met Engels. Voor de vakantie heeft ze ook een keer Duits gekozen. Toen kwam ze trots thuis met wat Duitse woordjes en het tellen tot tien.
Via de kinderen leer ik veel nieuwe spelletjes en apps. Uiteraard ken ik niet alle apps en ook niet alle mogelijkheden van verschillende apps. Dat er via Snapchat ook daadwerkelijk met de hele klas gechat kon worden, dat wist ik niet. We hebben het er dan ook regelmatig over zodat ik ook weet wat ze bezighoudt.

Als ik twijfel of meer achtergrond informatie wil over het gebruik van apps of social media, kijk ik altijd even bij opvoeden.nl. Daar vind je veel informatie, tips en andere websites over kinderen en social media.
Deze blog is een samenwerking met Simyo. Voor meer informatie over samenwerkingen, zie de disclaimer