Educatief buitenspeelgoed voor alle leeftijden

buiten spelen

Wie mijn blogs vaker leest, weet dat ik hou van educatieve boeken, maar ook van educatief speelgoed. En met het mooie weer in aantocht, is dit een mooi moment om educatief buitenspeelgoed te delen voor alle leeftijden.

Educatief buitenspeelgoed.

Er zijn verschillende soorten educatief speelgoed. Denk aan allerlei leerzame spellen, houten speelgoed zoals blokken, constructiespeelgoed, maar dus ook buitenspeelgoed. Buitenspeelgoed? Is dat educatief dan? Ik hoor het je denken. Maar dat kan het zeker zijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor buiten houten domino en houten memory. Spelletjes waarbij je moet nadenken en je geheugen kan trainen. En hoe leuk is het om dat buiten in de tuin of het park te spelen? Educatief speelgoed is er niet alleen om je hersens te laten kraken, maar bijvoorbeeld ook om je motoriek  te verbeteren. En waar kan dat beter dan buiten!

Buitenspeelgoed

Er is natuurlijk erg veel aanbod van buitenspeelgoed. Denk aan zandbakken en watertafels. Onze meiden hebben een hele verzameling aan emmertjes, schepjes, zeefjes, vormpjes en harkjes voor in de zandbak en voor op het strand in de zomer. Maar ook allerlei balspellen, springtouwen, hoepelen en vliegeren zijn favoriet. Ook maken onze meiden nog wel eens een hinkel pad, spelen lekker in de speeltuin of maken tekeningen van stoepkrijt. Er is genoeg te doen en te bedenken buiten.

Educatief buitenspeelgoed voor alle leeftijden

Zoals gezegd hebben wij onder andere houten domino en memory om buiten mee te spelen. Dat kan al vanaf jonge leeftijd. Ook hebben we jenga voor buiten. Dat ken je misschien wel. Eerst bouw je een toren met elke laag blokken haaks op de vorige laag. En dan moet je een blok uit de toren halen zonder dat deze instort of omvalt. Spanning, strategie en inzicht zijn nodig om de toren niet in jouw beurt te laten vallen. Zo leuk om dit ’s zomers buiten te doen met een extra grote toren. En jongere kinderen vinden het gewoon leuk om hun fantasie de vrije loop te laten en mooie dingen te bouwen van de grote houten blokken. Multi-functioneel dus, ook als buitenspeelgoed peuter.

Ook erg leuk om buiten te doen, is het uitzetten van een parcours. Maak bijvoorbeeld een behendigheidsparcours en laat kinderen springen, klauteren, kruipen en balanceren. Daarmee verbeteren ze hun motoriek en ook dit kan al vanaf jonge leeftijd. Hoe ouder kinderen zijn, hoe moeilijker het parcours kan worden gemaakt. Verschillende leuke behendigheids- en evenwichtsparcoursen vind je op Kinderspel.net. En met deze parcoursen kun je eindeloos variëren. Geen enkel parcours is hetzelfde.

Ook erg leuk is buurtjutten. Of te wel een buurt zoektocht. De zoektocht kan verschillende thema’s hebben. Zo gingen wij bijvoorbeeld met kerst buurtjutten. Eigenlijk is het een soort bingo. Je krijgt een A4-tje mee met dingen die je buiten kunt zoeken. Met het kerst buurtjutten ga je bijvoorbeeld op zoek naar onder andere gekleurde lampjes, een rendier en kerstboom. Maar je kunt ook een herfst- of lentethema bedenken en het educatief maken door dingen in de natuur te zoeken. En kun je op eenvoudige wijze van buitenspelen een educatieve activiteit maken.

Heb jij nog leuke educatieve buitenspeel tips?

Geef een reactie