Eiland hoppen op het Lago Maggiore

In het Lago Maggiore liggen meerdere eilanden. Op weg naar je vakantiebestemming zie je ze meestal al. De Borromeïsche eilanden in het Italiaanse deel van Lago Maggiore zijn de mooiste en de bekendste eilanden. In het Zwitserse deel van het meer liggen de Brissago eilanden. Daarnaast zijn verspreid over het meer nog enkele kleine, in de meeste gevallen onbewoonde en onbebouwde, eilanden te vinden. Naar de toeristische eilanden in het Lago Maggiore vertrekken vanuit verschillende plaatsen rond het meer veerboten en watertaxi’s. Maar je kunt ook zelf een bootje huren. Wij bezochten twee van de Borromeïsche eilanden vanuit Stresa.

Blogsbyingrid

Borromeïsche eilanden in het Italiaanse deel van het Lago Maggiore

De Borromeïsche eilanden in het Lago Maggiore zijn de bekendste en meest toeristische eilanden in het meer. De Borromeïsche eilanden zijn bekend geworden nadat de familie Borromeo ze kocht in de zeventiende eeuw. Deze familie liet prachtige paleizen en tuinen op de eilanden aanleggen die je nog steeds kunt bezoeken en bezichtigen. De Borromeïsche eilanden zijn makkelijk te bereiken met veerdiensten en watertaxi’s.

Wij gingen naar Stresa en wanneer je doorrijdt tot na het imposante hotel Regina Palace zie je aan de waterkant een grote parkeerplaats. Daar kun je ook tickets kopen voor de watertaxi. Wij betaalden € 36 voor ons vieren. Met deze watertaxi konden we naar Isola Bella en Isola dei Pescatori. We hadden gelezen dat Isola Madre een paleis en tuin had waar je entree voor moest betalen en besloten om dit eiland over te slaan.

Isola Bella

Als eerste gingen we naar Isola Bella. Zoals de naam al doet vermoeden is Isola Bella een schitterend eiland met een prachtig paleis (Pallazo) en terrastuin. Het grootste deel van Isola Bella wordt ingenomen door het Pallazo en de terrastuin. Daarnaast vind je de aanlegsteigers en enkele winkeltjes. Het Pallazo en terrastuin op Isola Bella kunnen tegen betaling bezocht worden. Wij vonden het te duur (en te warm). Toch zegt men dat een bezoek aan het paleis en de tuin absoluut de moeite waard is. Het Palazzo verkeert in een uitstekende staat en is één van de mooiste en best bewaarde barokke paleizen in dit deel van Italië. De terrastuinen steken op het hoogste punt maar liefst 26 meter boven het waterniveau van het Lago Maggiore uit en stralen een ongelooflijke rijkdom uit. Informatie over de openingstijden en de ticketprijzen vind je op op de website van de Borromeïsche eilanden.

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori is het enige Borromeïsche eiland dat permanent bewoond wordt. Het is het enige eiland dat geen persoonlijk bezit meer is van de familie Borromeo. Isola dei Pescatori is als het ware een klein dorpje. Er is zelfs een kerkje. Daar zijn we even binnen gegaan en hebben de meiden een kaarsje aangestoken. Door het eiland loopt één lange straat met restaurants en toeristische winkeltjes. Maar de meeste restaurants zijn te vinden aan de waterkant. Ook wij lunchten heerlijk aan de waterkant op een terrasje met uitzicht over het meer. In de zomermaanden is Isola dei Pescatori één van de drukst bezochte plaatsen aan het Lago Maggiore. Isola dei Pescatori wordt door de lokale bevolking ook wel Isola Superiore genoemd.

Isola Madre

Isola Madre hebben wij niet bezocht. Isola Madre is het grootste eiland van de Borromeïsche eilanden. Op het eiland is een botanische tuin en een Palazzo. De botanische tuin van Isola Madre is een van de mooiste en meest uitgebreide botanische tuinen ter wereld. In de zomermaanden zijn deze tuinen opengesteld voor het publiek. Informatie over de openingstijden en de ticketprijzen vind je op op de website van de Borromeïsche eilanden. In de tuinen zijn prachtige bomen, bloemen en struiken te bewonderen. Hiertussen zijn verschillende prachtige kunstwerken geplaatst. In het Palazzo is een permanente tentoonstelling te vinden over poppentheaters met een mooie collectie handpoppen en decorstukken.

Wij kozen er voor om met een watertaxi de eilanden te bezoeken. Je kunt ook met een veerboot. En wanneer je de eilanden niet wilt bezoeken, maar wel houdt van een boottochtje, kun je een boottocht maken op het Lago Maggiore rondom de Borromeïsche eilanden.

Scooglio della Malghera

Scooglio della Malghera is een mini-eilandje tussen Isola dei Pescatori en Isola Bella in. Op het eiland staan enkele bomen en is een klein kiezelstrandje.

Isolino di San Giovanni

Isolino di San Giovanni is een klein eilandje voor de kust van Verbania. Het eiland ligt op ongeveer 30 meter van de vaste land en is niet toegankelijk voor publiek. Het eiland heeft bekendheid gekregen omdat de Italiaanse componist Arturo Toscanini hier heeft gewoond. Op het eiland is een kapel en een palazzo te vinden.

Brissago eilanden in het Zwitserse deel van het Lago Maggiore

De twee Brissago eilanden liggen in het Zwitserse deel van het Lago Maggiore voor de kust van het plaatsje Brissago. In de dertiende eeuw na Christus werd er op de eilanden een klooster gesticht. De resten hiervan zijn nog steeds zichtbaar. De eilanden hebben een beschermde status gekregen. De Brissago eilanden zijn te bereiken vanuit verschillende plaatsen met veerdiensten en watertaxi’s, maar je kunt ook met je eigen bootje naar de eilanden te varen.

Isola di San Pancrazio/Grande Isola

San Pancrazio is het grootste van de twee Brissago eilanden. Op het eiland is een schitterende botanische tuin, een villa, een oranjerie en een Romeins bad te vinden. Ook zijn resten van een oud klooster en een kapel uit de negende eeuw op het eiland te vinden. Om het eiland te kunnen bezoeken moet je entree betalen.

Isolino/Isola Piccola/Isola di Sant’Apollinare

Dit kleine eiland is onder verschillende namen bij de locale bevolking bekend en wordt meestal aangeduid als konijneneiland. Het eiland is niet opengesteld voor het publiek. Op het eiland is geen bebouwing. Er staan op het eiland slechts enkele bomen en struiken.

Castelli di Cannero

De Castelli di Cannero zijn drie kleine, rotsachtige eilanden voor de kust van Cannero Riviera maar horen tot de gemeente Cannobio. Wij zagen deze eilanden al tijdens de rit naar onze camping. Twee van de drie eilanden zijn volgebouwd met kastelen. Deze kastelen zijn in de loop der tijd vervallen en zijn nu niet meer dan ruïnes. Rocca Vitaliana, de grootste van de twee kastelen, wordt herbouwd om in de toekomst te dienen als toeristische trekpleister in het Lago Maggiore. Vanaf de kust zien deze eilanden er al prachtig uit. Als het mogelijk zou zijn, zou ik ze zeker bezoeken.

Isolino Partegora

Isolino Partegora is eigenlijk niet meer dan een grote rots in het Lago Maggiore in de Golf van Angera in de regio Lombardije. Het ligt op slechts enkele tientallen meters van de kust vandaan wat het mogelijk maakt om naar het eiland toe te zwemmen. Op het eiland is een klein kiezelstrandje te vinden.

Eiland hoppen op het Lago Maggiore

Genoeg eilanden te zien dus in Lago Maggiore. Wij vonden het boottochtje naar Isola Bella en Isola dei Pescatori erg leuk. Even lekker op de boot en dan even de eilanden bekijken. We besloten geen paleizen en tuinen te bezoeken, maar lekker rond te struinen langs de winkeltjes en marktkraampjes. Isola dei Pescatori was voor ons dan ook het leukst. Rondlopen op het eiland, het kerkje bezoeken en een kaarsje aansteken en lekker lunchen op een terrasje aan het water. Wat ons betreft een aanrader als je op vakantie bent aan het Lago Maggiore.

Lees ook: Santino beach – mooi strandje vlakbij Stresa (Lago Maggiore) in Noord Italië

3 gedachten over “Eiland hoppen op het Lago Maggiore

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Restaurant tip Lago Maggiore: La RampolinaBlogsbyingrid

  2. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Santino beach – mooi strandje vlakbij Stresa (Lago Maggiore) in Noord ItaliëBlogsbyingrid

  3. Pingback: Continental camping villageBlogsbyingrid

Geef een reactie