Energie bespaartips voor een lagere energie rekening

Wat schrok ik van ons nieuwe voorschot voor de energie. Ons contract met vaste energie prijzen loopt binnenkort af en helaas zijn de prijzen enorm gestegen. Voor ons betekent dat een prijsstijging van ruim € 400 per maand. En ook al letten we op ons energieverbruik en hebben we bijvoorbeeld zonnepanelen, toch wilde ik nog eens op zoek naar handige en makkelijke energie bespaartips.

Minder gas

In Nederland hebben veel huishoudens nog zowel gas als elektriciteit. Maar eigenlijk willen we van het gas af. Aardgas is een fossiele brandstof waar we onze woningen (en ons water) mee verwarmen en waar we op koken. Bij de verbranding van gas komt CO2 vrij. CO2 is een broeikasgas en deze gassen zorgen voor het zogenaamde broeikaseffect en de opwarming van de aarde. En dat is onderdeel van ons klimaatprobleem. Daarom willen we zo snel mogelijk van het aardgas af.

Soms betekent dit investeren in andere energiebronnen, ook thuis. Wij hebben bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarmee wordt elektriciteit opgewekt die we zelf weer kunnen gebruiken. Ook koken wij niet op gas maar op inductie en hebben we in de keuken een boiler voor het warme water. Daar gebruiken we dus geen gas, maar elektriciteit.

Simpele bespaartips die niks of weinig extra’s kosten

Naast oplossingen die een investering vergen zoals zonnepanelen zijn er ook een heleboel bespaartips die niks of weinig kosten.

Haal opladers uit het stopcontact

Ik zie het bij ons thuis ook. Opladers van de laptop, tablet en telefoons gewoon in het stopcontact laten zitten. Haal ze er na het opladen toch maar uit, want ook als apparaten al opgeladen zijn, verbruiken opladers nog energie. Wanneer je naast de opladers ook alle andere ‘slapende’/ op standby staande elektrische apparaten uit het stopcontact haalt, bespaar je al snel rond de € 50 en € 100 per jaar!

Gordijnen dicht en zonwering

Wij hebben en huis met veel ramen. Heel mooi en heel licht, maar ook heel gevoelig voor kou en warmte. Als de zon schijnt, wordt het al snel warm in huis. Dat is in de lente lekker, maar in de zomer vaak al snel te warm. Andersom wordt het sneller koud wanneer het koud is buiten. Dus in de winter doen we de gordijnen dicht als het donker wordt, zodat de warmte binnenblijft. En gelukkig hebben we inmiddels een overkapping zodat de zon in de zomer niet direct in de keuken schijnt. Ook dat scheelt weer. In de zomer kun je de warmte uit het huis houden door het gebruik van zonwering. Denk daarbij aan zonneschermen, screens of de parasol.

Houd deuren dicht

Zeker met kinderen worden deuren nogal eens open gelaten. De keukendeur bijvoorbeeld of de deur naar de hal. En boven staan bij ons vaak de ramen open (en de verwarming uiteraard uit). Houd altijd de (buiten)deuren dicht van de kamers die je wilt verwarmen en waar je zit. Gebruik eventueel deurdrangers zodat de deuren vanzelf dicht gaan. Zo verdwijnt er minder warmte en bespaar je energie.

Gebruik de eco stand

Een heleboel apparaten hebben tegenwoordig een eco stand. Denk aan de vaatwasser, de wasmachine en ook de cv-ketels. Gebruik deze eco stand ook en verbruik daardoor minder energie.

LAat je Cv-ketel onderhouden en tijdig bijvullen en ontluchten

Zit er te weinig water in de leidingen en radiatoren, dan verbruikt de verwarming onnodig veel gas. Komt er te veel lucht in de leidingen en radiatoren van de verwarming, dan moet de cv-ketel harder werken om het huis warm te krijgen. Je verbruikt dan onnodig veel energie. Laat de cv ketel daarnaast regelmatig (jaarlijks) onderhouden. Zo weet je zeker dat de cv ketel juist ingesteld staat.

Zet de verwarming wat lager wanneer je niet thuis bent

Dit ligt er wel aan wat voor soort verwarming je hebt. Wij hebben bijvoorbeeld vloerverwarming en daarbij is het het beste (en zuinigste) om de temperatuur constant te houden. Maar heb je radiatoren dan kun je bijvoorbeeld met een handige app of thermostaat de temperatuur regelen. Laag wanneer je slaapt of niet thuis bent, en hoger wanneer je thuis bent.

Energiezuinig wassen en drogen

Vaak heeft een wasmachine een eco stand of in ieder geval korte programma’s. Was die niet super vies is maar vooral even opgefrist moet worden, hoeft niet uren in de wasmachine. Een was op 60 graden is lang niet altijd nodig. Is de was niet zichtbaar vuil, dan is een wasprogramma op 40 of 30 graden meestal warm genoeg. Bepaalde materialen blijven om die temperaturen ook nog eens veel mooier. En wassen met een volle machine is natuurlijk ook zuinig.

Veel mensen hebben een droger in huis. Wij ook. Toch doe ik lang niet alles in de droger. Niet alleen omdat het energie bespaard maar ook omdat ik vind dat de kleding dan mooier blijft. De droger gebruikt ik vooral voor handdoeken, want die worden zo lekker zacht. En bijvoorbeeld beddengoed of katoenen T-shirts. Maar de rest droog ik op zolder op een droogrek of buiten als het mooi weer is.

Draai de hendel van de mengkraan naar rechts


Heb je een mengkraan met één hendel voor warm en koud? Zoals bijvoorbeeld in de keuken of de wastafel op de badkamer. Draai dan na gebruik altijd de hendel naar rechts (de koude kant). Dan slaat de cv-ketel niet onnodig aan wanneer je daarna de kraan weer gebruikt en dat scheelt weer energie.

Kies voor een waterbesparende douchekop

Onder de douche staan is veel zuiniger dan in bad liggen. Een gemiddeld bad kost drie keer meer water en energie als 5 minuten onder de douche. Nu zijn wij echte bad liefhebbers en liggen we echt wel een halfuurtje of langer in bad. Maar toch douchen is energie zuiniger en kan zelfs nog zuiniger met een waterbesparende douchekop. Ik heb eigenlijk geen idee of we een waterbesparende douchekop hebben. Dat ga ik nakijken want dan kunnen we op het douchen nog flink besparen.

Gebruik ledlampen


We weten al jaren dat gloeilampen en ook hallogeen lampen veel stroom verbruiken. We hebben in huis best veel lampen. Elke kamer heeft wel een of meerdere lampen aan het plafond, maar denk ook aan bureaulampen, staande lampen, tafellampen en andere sfeer lampen. Daarmee is verlichting één van de grootste stroomverbruikers in huis. Check dus eens of je nog ergens gloeilampen hebt branden. En vervang ze door zuinige ledlampen. Ledlampen zijn duurder in aanschaf, maar ze gaan gemiddeld 15 keer langer mee. En zorg daarnaast dat er geen lampen branden waar het niet nodig is.

Heb jij nog slimme energie bespaar tips?

1 gedachte op “Energie bespaartips voor een lagere energie rekening

  1. Pingback:   Blogsbyingrid  |   Powerbank op zonne-energieBlogsbyingrid

Geef een reactie