Powerbank op zonne-energie

Blogsbyingrid SOLBIX Powerbank 30000mAh Charger met Solar

Laatst schreef ik al eens een blog over energie besparen. Een van de tips was stekkers uit het stopcontact halen van apparaten en opladers die je op dat moment niet gebruikt. Maar nog beter om energie te besparen is een oplader of powerbank op zonne-energie . Bestaat dat? Jazeker! Ik kocht een SOLBIX Powerbank 30000mAh Charger met Solar. Benieuwd hoe dit werkt en wat mijn ervaringen zijn? Lees dan even mee in deze blog.

Hoe werkt zonne-energie?

Wij hebben zonnepanelen. En hoe bijzonder is het dat we tegenwoordig zonlicht om kunnen zetten naar energie. De zon stuurt een grote hoeveelheid energie en warmte richting de aarde. Deze energie kunnen we opvangen met behulp van zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die zijn gemaakt van materiaal dat alleen stroom geleidt als er licht (van de zon) op valt. Wanneer de zon schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dit heet gelijkstroom. Als je zonnepanelen hebt, heb je ook een omvormer nodig. Met behulp van deze omvormer wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom. En wisselstroom is de soort stroom die ook uit onze stopcontacten komt. En dan kun je gebruik maken van jezelf opgewekt stroom.

Een solar powerbank werkt eigenlijk precies hetzelfde. Het is een soort mini zonnepaneel. Daarnaast kun je deze powerbank ook als gewone oplader gebruiken, want je kunt de powerbank ook via een stopcontact opladen. Maar als milieuvriendelijk en energiebesparend alternatief wil je deze powerbank natuurlijk via het mini zonnepaneel opladen. En vervolgens gebruik je de powerbank om je telefoon, tablet of laptop op te laden.

Wat betekent mAh?

Wanneer je een powerbank zoekt, zie je er (zoals bij de SOLBIX Powerbank 30000mAh Charger met Solar) in capaciteit in mAh bij staan. Maar wat betekent dat nou? De letters mAh staan voor de stroomsterkte (milliAmpère x hours) van de powerbank, oftewel het geeft de gebruiksduur aan. Hieronder zie het in een mooi overzichtje van Coolblue hoe vaak je jouw apparaat kunt opladen bij welke capaciteit:

Bron: Coolblue

Zoveel kost het dagelijks opladen van je smartphone

Ik was natuurlijk ook benieuwd wat het opladen van je smartphone nou eigenlijk kost. Want dan weet je ook wat je bespaart. Om te bepalen wat het opladen van een smartphone kost, moeten we een aantal variabelen gebruiken die voor iedereen anders zijn. Dat is onder andere het energietarief en het soort smartphone. Even zoeken op internet levert de volgende informatie op: Een smartphone met een standaard 1.440mAh batterij (die bijvoorbeeld in een iPhone 5 zit) heeft jaarlijks zo’n 2kWh aan energie nodig. Nou hebben de smartphones van tegenwoordig een grotere accucapaciteit. Mijn Samsung S21 heeft bijvoorbeeld een accucapaciteit van 4.000 mAh. Dus laten we dan er van uitgaan dat mijn Samsung per jaar ongeveer 5,5 kWh nodig heeft. En dan gaan we daarnaast uit van de kosten per verbruikte kWh van €0,25. Dat betekent dat het opladen van mijn Samsung jaarlijks ongeveer € 1,40 kost. Dat valt dus wel mee.

Maar wat dacht je dat een oplader in het stopcontact laten zitten kost? Dat kost dus tussen de 0,3 en 0,5 cent per dag. Dat komt neer op € 1 tot € 1,80 per jaar per oplader. En met vier smartphones in huis en nog meer opladers, kan dat dus best oplopen.

Stel dat je twee smartphones hebt en normaal vier opladers in het stopcontact. Wij hebben bijvoorbeeld zowel in de woonkamer als op de slaapkamer een oplader. Dan hebben we het over energiekosten van € 2,80 voor de smartphones en € 3,60 voor de opladers. Dat is samen € 6,40 per jaar.

Een tablet heeft een grotere batterijcapaciteit en kost dus meer aan energie, zo’n € 2,50 per jaar. En een laptop natuurlijk nog meer. Hoe fijn is het om dit te vervangen door een oplader op zonne-energie.

Wat vond ik van de SOLBIX Powerbank 30000mAh Charger met Solar?

Ik kocht de de SOLBIX Powerbank 30000mAh Charger met Solar, een powerbank op zonne-energie met een grote opslag. Omdat deze powerbak een grote capaciteit heeft, duurt het wel lang voordat de powerbank helemaal is opgeladen wanneer je hem in de zon legt. Wel een aantal zonnige dagen. Maar daar staat tegenover dat je inderdaad meerdere keren je apparaten kunt opladen én je bent milieuvriendelijk bezig door zonne-energie te gebruiken in plaats van gewoon stroom. Ook laadt de powerbank op wanneer ik hem in de keuken leg terwijl het niet super zonnig is buiten. Ideaal aan deze powerbank vind ik dat er twee USB poorten in zitten en je dus twee apparaten tegelijk kunt opladen. Onze meiden laden hun telefoons er mee op. De powerbank is vuil- en waterafstotend én kan tegen een stootje. Naast het gebruik thuis is deze powerbank ook ideaal voor onderweg. Bijvoorbeeld op vakantie, tijdens een lange autorit of in het vliegtuig. Maar ook met een dagje op uit, op de camping of op het strand.

Blogsbyingrid SOLBIX Powerbank 30000mAh Charger met Solar

De SOLBIX Powerbank 30000mAh Charger met Solar is best duur, € 59. Uiteraard zijn er ook powerbanks op zonne-energie die een mindere capaciteit hebben en daardoor ook goedkoper zijn. Het duurt dus wel een paar jaar voordat je de kosten eruit hebt. Maar daartegenover staat ook het gemak van deze oplader. Ik weet zeker dat wij deze powerbank meenemen op vakantie. Dan kom je vaak stopcontacten te kort op de camping en kun je de powerbank overdag fijn opladen in de zon en daarna alle smartphones en/of tablets opladen. Wat mij betreft een goede, duurzame aankoop.

Geef een reactie