Lezen over Anne Frank

Blogsbyingrid - Lezen over Anne Frank

Het Achterhuis van Anne Frank. Ik weet nog goed dat ik het als kind las en het ontzettend indrukwekkend vond. Ik weet niet meer precies hoe oud ik was, misschien groep 7 of 8? Maar ik zou het mooi vinden wanneer onze meiden het verhaal van Anne Frank ook gaan lezen. Emma heeft het in groep 6 al over Anne Frank en in de klas kijken ze naar het videodagboek van Anne Frank. Maar naast het Achterhuis zijn er meer interessante boeken over Anne Frank voor kinderen.

Anne Frank

1001004007630763

Anne Frank was een Joods meisje, uit Duitsland afkomstig, dat bekend is geworden door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zat toen ondergedoken met haar familie in Amsterdam. Ze stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar dagboek is postuum gepubliceerd en is een van de meest gelezen boeken ter wereld.

Naast het Achterhuis als leesboek, kun je het dagboek van Anne Frank ook lezen in stripvorm. Ik schreef er al eens een blog over: Anne Frank – Het achterhuis in stripvorm

 

Meer lezen over Anne Frank

Buiten is het oorlog – anne frank en haar wereld

Iedereen kent het verhaal van Anne Frank en vele mensen lazen en lezen haar dagboek. Ook jongere kinderen horen thuis of op school over Anne, de jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog.


Janny van der Molen beschrijft in “Buiten is het oorlog” het leven van Anne Frank voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar.

Het boek bevat tien hoofdstukken. Eigenlijk zijn het tien thema’s aan de hand waarvan het leven van Anne Frank wordt beschreven. Vanaf de zorgeloze beginjaren waarin een leven vol plezier centraal staat, via de oorlog, angst, haar dagboek en het overleven tot aan het verraad en het intens verdrietige einde. Dit boek is geschreven in samenwerking met de Anne Frank Stichting zodat het inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft.

Het is een mooi en indrukwekkend boek van bijna 180 pagina’s. Naast de tien hoofdstukken vind je achterin het boek een fotokatern met foto’s uit de collectie van de Anne Frank Stichting. En daarmee wordt het verhaal nog realistischer. Zeker voor kinderen wanneer zij deze mooie foto’s zien van echte mensen, die echt de oorlog hebben meegemaakt.

Het boek is onder andere te koop bij bookspot en kost € 19,99

Vergeet mij niet – Anne franks vrienden en vriendinnen

In februari 2022 verscheen Vergeet mij niet. Een indrukwekkend boek voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar over de Tweede Wereldoorlog.

Dit keer gaat het niet over het dagboek van Anne Frank, maar over haar vrienden en vriendinnen. Vriendschap was belangrijk voor Anne Frank. In het Achterhuis schreef ze brieven aan een Kitty en dacht ze regelmatig aan vriendinnen als Jacqueline van Maarsen en Hannah Goslar. Maar van slechts een aantal vrienden is iets meer bekend.


Janny van der Molen deed uitgebreid onderzoek naar mensen als Peter Schiff, Helmut Silberberg, Juultje Ketellapper, Sanne Ledermann, Mary Bos en Peter van Pels. Ieder van hen heeft een eigen hoofdstuk in dit boek. Je leest hoe ze Anne hebben leren kennen en wanneer ze bijvoorbeeld samen op school hebben gezeten. Maar je leest juist hun eigen verhaal en hoe zij de oorlog meemaakten als kind.

Het is een mooi en indrukweekend boek van ruim 300 pagina’s. Naast de hoofdstukken over de verschillende personen vind je achterin het boek een fotokatern met foto’s uit de collectie van de Anne Frank Stichting. En het laatste hoofdstuk gaat over hoe het verder ging met iedereen. De een heeft helaas de oorlog niet overleefd, een ander is balletdanseres geworden. Heel indrukwekkend om hun verhalen te lezen.

Het boek is onder andere te koop bij bookspot en kost € 24,99

Ik had gewild dat deze boeken er waren toen ik jong was. Ik had ze met plezier gelezen. Ze krijgen bij ons een mooi plekje in de boekenkast, bij de andere boeken over Anne Frank. En ik weet zeker dat Emma deze boeken binnenkort gaat lezen of mee naar school gaat nemen. Bij het WOII thema waar ze nu op school mee bezig zijn en bij het videodagboek van Anne Frank past dit perfect.


Geef een reactie